Άννα Κοντολέων: Η Τέχνη παίζει μαγικό ρόλο στην ζωή μας

Η Life Coach και Δασκάλα Theta Healing, Άννα Κοντολέων δεν είναι από τους ανθρώπους που “βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο”. Είναι από τους λίγους που το βλέπουν να γεμίζει και το έχουν στην οπτική τους «να ξεχειλίζει». Πάντα χαμογελαστή και αισιόδοξη, ακούραστη, πολύ μεθοδική και επίμονη στον στόχο της, δεν θα την ακούσεις ποτέ να πει κάτι αρνητικό. Συγκροτημένη και ρεαλίστρια, πρόθυμη να καθοδηγήσει αυτούς που της το ζητούν και αντιλαμβάνονται τα θετικά του coaching.

Και φυσικά, ένας τέτοιος άνθρωπος σαν την Άννα, δεν θα ήταν δυνατόν να μείνει μακριά από την Τέχνη και την θετική της διάσταση. Έχει δώσει πνοή στην ART SPACE STUDIO 265 στην Παρικοία της Πάρου διοργανώνοντας εικαστικές εκθέσεις και δρώμενα μοναδικού ενδιαφέροντος. Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου συναντήσαμε την ακούραστη coach και μιλήσαμε μαζί της για το coaching και την Τέχνη.

Συνομιλία με την Ζέτα Τζιώτη

– Άννα, είσαι μια πολύ επιτυχημένη Life Coach και έχεις βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους, κυρίως γένους θηλυκού να βρουν καλύτερα πατήματα στη ζωή τους. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

-Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν είναι γυναίκες όλων των ηλικιών. Κοντεύουν δέκα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το coaching και δεκαπέντε με την προσωπική ανάπτυξη.

Όλα ξεκίνησαν από μια μεγάλη προσωπική μου ανάγκη να πάω τη δική μου ζωή παρακάτω και να ξεπεράσω δικά μου σοβαρά προσωπικά προβλήματα πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια. Απευθύνθηκα λοιπόν σε ειδικούς και ξεκίνησα να μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου. Ταυτόχρονα παρακολούθησα όσα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης γίνονταν εκείνη την εποχή, μαθαίνοντας να πιστεύω στον εαυτό μου και αποφασίζοντας να οδηγώ εγώ το όχημα της ζωής μου. Βλέποντας θεαματικά αποτελέσματα αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το coaching ενώ ταυτόχρονα έθεσα σαν σκοπό της ζωής μου να μην αφήσω καμία γυναίκα αβοήθητη και απελπισμένη.

Έτσι έψαξα ενδελεχώς να βρω που θα μπορούσα να βρω περισσότερη γνώση και να σπουδάσω το νέο αντικείμενο. Ευτυχώς τα κατάφερα και στην πορεία γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ξεκίνησα να παρακολουθώ τακτικά μαθήματα ελληνικής Φιλοσοφίας, που σίγουρα μου άνοιξαν τους ορίζοντες και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Frederic Bootz

-Πόσο επίμονη πρέπει να είσαι στην καθοδήγησή σου για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα;

-Δεν θα έλεγα ότι η επιμονή είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας Life Coach. Πρώτα από όλα χρειάζεται ακοή και υπομονή. Να ακούς με ενσυναίσθηση και χωρίς προκατάληψη τον coachee και με τις κατάλληλες ερωτήσεις να τον ωθείς να κατανοήσει την δική του αλήθεια. Έπειτα επαναλαμβάνεις τα δικά του συμπεράσματα και τον οδηγείς να δεσμευτεί στις νέες του αποφάσεις.

Βασικό όλων είναι ο coachee να είναι αποφασισμένος να κάνει μια νέα αρχή. Ο ρόλος του Life Coach δεν είναι να πιέζει αλλά να πιάνει από το χέρι τον coachee και να του συμπαραστέκεται, να τον ενδυναμώνει και να του υπενθυμίζει τις αρετές και τα ταλέντα του, τους στόχους και τα όνειρά του.

– Συνήθως τι επαγγέλματα έχουν οι προσωπικότητες που καθοδηγείς;

-Όλα αυτά τα χρόνια έχοντας πελάτες σχεδόν από όλο τον κόσμο έχω συναντήσει πολύπλευρες προσωπικότητες όλων των επαγγελμάτων. Από πάρα πολύ πλούσιους ανθρώπους έως απλούς εργαζόμενους ή άνεργους. Οι άνθρωποι έχουμε όλοι τις ίδιες αναζητήσεις και τις ίδιες ανασφάλειες ανεξάρτητα από τους τίτλους μας ή τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι όσοι έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα ζουν σε ένα κόσμο όπου όλα είναι ιδεατά και ρόδινα. Διοικητές μεγάλων οργανισμών, εφοπλιστές και απλοί φοιτητές χρειάζονται κάποιον να τους θυμίζει την τεράστια δύναμη του μυαλού τους και της ψυχής τους και να τους τονίζει ότι όλα στην ζωή οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία.

Η Άννα Κοντολέων

-Τι ρόλο πιστεύεις παίζει η τέχνη στη ζωή μας;

-Η Τέχνη παίζει μαγικό ρόλο στην ζωή μας! Την ομορφαίνει και μπορεί να ξυπνήσει όλα τα συναισθήματα που ενδεχομένως να έχουμε κρύψει βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Η Τέχνη ξυπνά μνήμες και αισθήσεις και γαληνεύει ή θεριεύει τα πάθη μας.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μόνο διακοσμητικό κομμάτι αλλά κατά τη γνώμη μου έχει ψυχή και συναίσθημα. Σημαντικό είναι ότι η Τέχνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ενώνει λαούς, πολιτισμούς και κουλτούρες.

Τέχνη σημαίνει Ελευθερία για τον καλλιτέχνη, μάθηση για εμάς τους θαυμαστές της και ατέρμονη αναζήτηση του ωραίου όπως το ορίζει ο καθένας από εμάς.

Οι άνθρωποι έχουμε όλοι τις ίδιες αναζητήσεις και τις ίδιες ανασφάλειες ανεξάρτητα από τους τίτλους μας ή τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

-Είσαι CEO σε έναν νέο χώρο τέχνης στην Πάρο. Πες μας λίγα λόγια γι αυτόν…

-Είμαι CEO στον ART SPACE STUDIO 265 στην Παρικοία της Πάρου, ενός όμορφου χώρου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα Αρχιτεκτονικά Γραφεία μιας από της πιο γνωστές και πιο παλαιές μελετητικές εταιρείες των Κυκλάδων STUDIO 265. H Gallery δημιουργήθηκε χάρη στο όνειρο του Προέδρου της εταιρείας STUDIO 265, Βαζαίου Πετρόπουλου να ενώσει την αρχιτεκτονική με την τέχνη και να δημιουργήσει στην Πάρο ένα φωτεινό χώρο πολιτισμού.

Έτσι τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμε εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές, φιλοσοφικές συναντήσεις, πάντα με γνώμονα την αγάπη μας για την Τέχνη και τον Πολιτισμό και την προσφορά νέων εμπειριών στους κατοίκους του νησιού.

-Ποιους καλλιτέχνες έχεις παρουσιάσει;

-Όλα αυτά τα χρόνια πληθώρα πολύ αξιόλογων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν παρουσιάσει έργα τους στο χώρο μας, μας τίμησαν, μας εμπιστεύτηκαν και αποκτήσαμε στενούς φιλικούς δεσμούς.

Θα παραθέσω μερικά ονόματα και θα θυμηθώ με συγκίνηση και αγάπη τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί στις εκδηλώσεις μας:

Βάσω Τρίγγα, Γιώργος Χαδούλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Καμπιτάκης, Σπύρος Κοντάκης, Daniel Castan, Σταυρούλα Καζιάλε, Φωτεινή Κωστούλη, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ντιάνα Ιορδανίδου, Γιώργος Δέλφης, Χλόη Ακριθάκη, Μαριάννα Λούρμπα, Daniel Verstraete, Gudrnun Fuchs, Frederic Bootz, Alexandra Spyratos, Νεκτάριος Αποσπόρης, Σωτήρης Σόρογγας, Μανώλης Χάρος, Μαρία Φιλοπούλου, Δημήτρης Μυταράς, Παύλος Σάμιος, Γιώργος Σταθόπουλος, Βαγγέλης Ρήνας, Θεόδωρος Ποκαμισάς, Λάρα Σταφυλοπάτη, Μαρία Μποτονάκη

-Η Πάρος είναι ένα ιδιαίτερα κοσμοπολίτκο Ελληνικό νησί. Από εμπορικής πλευράς, βλέπεις τα πράγματα να βελτιώνονται; Υπάρχει ζήτηση για Έλληνες καλλιτέχνες;

-Η Πάρος έχει μεγάλη άνθηση την τελευταία πενταετία και προβλέπεται ότι αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Υπέροχα πολυτελή σπίτια και νεόδμητες κατοικίες, νέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και όμορφα μαγαζιά που φιλοξενούν υψηλού επιπέδου τουρισμό.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια μετά από μεγάλη διαφήμιση της Πάρου στην Γαλλία από έναν διάσημο Γάλλο δημοσιογράφο, το νησί απέκτησε πολύ πλούσιο στην κυριολεξία γαλλικό κοινό. Τέλος πολλές διασημότητες του Χόλυγουντ καθώς και του ποδοσφαίρου επισκέπτονται το νησί η ακόμη και αγοράζουν κατοικίες. Συνεπώς υπάρχει ζήτηση και για έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επίσης πολλοί φιλότεχνοι επισκέπτονται το νησί με τα σκάφη τους και κάνουν αγορές από το χώρο μας και από άλλους αντίστοιχους χώρους.

-Είσαι μια γυναίκα που ασχολείται πολύ με την μόδα. Ποια η γνώμη σου για τους Έλληνες σχεδιαστές;

-Η Μόδα αποτελεί τρόπο ζωής. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με προσωπικό στυλ τότε μεγαλουργεί. Οι τάσεις της μόδας καθορίζονται πάντα από το εξωτερικό όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε σχεδιαστής δεν βάζει την δική του ιδέα και την δική του πινελιά. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες στο χώρο της μόδας που πλέον είναι αναγνωρισμένοι και στο εξωτερικό. Γνωρίζω αρκετούς και τους θαυμάζω. Πρόσφατα δε, γνώρισα καλύτερα μια Ελληνίδα σχεδιάστρια και με γοήτευσε η ιστορία της και το πάθος για τη δουλειά της. Τέλος αγαπώ τους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες ή μετάξι από την πατρίδα μας.

Η Άννα Κοντολέων

– Ποια η γνώμη σου για τους Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων; Πιστεύεις ότι στέκονται επάξια δίπλα σε διάσημους σχεδιαστές του εξωτερικού;

-Κατά τη γνώμη μου, κόσμημα = Ελλάδα!!!! Εδώ γεννήθηκε!!! Το μαρτυρούν τα ιστορικά ευρήματα και οι παραδόσεις μας. Το κόσμημα μαρτυρά πολιτισμό και τουλάχιστον στην αρχαία Ελλάδα μαρτυρούσε κοινωνική τάξη και πλούτο.

Λατρεύω τα κοσμήματα και τους Έλληνες σχεδιαστές και σχεδιάστριες. Ευτυχώς στην Ελλάδα διαθέτουμε ακόμη άριστους τεχνίτες μοναδικούς στον κόσμο, εξαιρετικούς καρφωτές πετρών, σχεδιαστές και μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού έχουν στις ομάδες τους Έλληνες. Επίσης γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι σε πολύ μεγάλο οίκο του εξωτερικού τα σχέδια δημιουργούνται από Έλληνα.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν είμαι λάτρης των Ελλήνων σχεδιαστών και κατασκευαστών κοσμημάτων ανεξαρτήτως υλικού και σχήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε καλοκαίρι φιλοξενώ στην gallery μου απαραιτήτως μια έκθεση κοσμήματος.

-Τι έχεις προετοιμάσει να μας παρουσιάσεις στην Πάρο την φετινή σεζόν;

-Η φετινή σεζόν θα είναι σούπερ πλούσια σε εκθέσεις και πολλές πολλές εκπλήξεις!

Θα ξεκινήσουμε δυναμικά στις 9 Ιουλίου με την μοναδική έκθεση “TRUE BLUE” όπου θα μου κάνουν την τιμή να εκθέσουν έργα τους οι : Μαριάννα Λούρμπα, η Χλόη Ακριθάκη, η Νικομάχη Καρακωστάνογλου, η Εφη Χαλιωρή και η Πέγκυ Κλιάφα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

Στη συνέχεια στις 30 Ιουλίου θα μας τιμήσει η ζωγράφος Σοφία Φωτιάδου.

Στις 16 Αυγούστου θα παρουσιάσουμε έκθεση φωτογραφίας με τον Μιχαήλ Βαρθακούρη.

Και στις 28 Αυγούστου θα κλείσουμε με μια έκπληξη που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Σημαντικό συστατικό των εκδηλώσεων μας είναι ότι όλα οργανώνονται με αγάπη και σεβασμό απέναντι στους καλλιτέχνες και στα έργα τους. Κάθε μας εκδήλωση αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός για το νησί και όχι μόνο. Υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενους μας με χαρά και ενθουσιασμό και κάθε μας εκδήλωση καταλήγει σε μια μικρή ή μεγάλη γιορτή, σε ένα σημείο συνάντησης όπου όλοι έχουμε κοινό παρανομαστή την αγάπη μας για την Πάρο.

Email: [email protected]

Η Άννα Κοντολέων
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this