Χρηστιάννα Πάπιτση: Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα στα κυκλαδονήσια

Η Χρηστιάννα Πάπιτση, σύμβουλος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εντεταλμένη Πολιτισμού των Κυκλάδων, μιλάει για τις πολιτιστικές διοργανώσεις που απολαμβάνουμε στα νησιά μας

Κάθε εκδήλωση έχει το κοινό της. Έχει να κάνει με το τι παρουσιάζει αλλά και με το πώς το παρουσιάζει

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Καλοκαίρι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις επεκτείνονται σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά. Έτσι, οι λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι, έχουν την ευκαιρία εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα να χαίρονται τις εκδηλώσεις που αφορούν στον πολιτισμό.

Σε επίσκεψη μας στην Ερμούπολη, στη Σύρο, συναντήσαμε τη Χρηστιάννα Πάπιτση, περιφερειακή σύμβουλο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εντεταλμένη Πολιτισμού των Κυκλάδων, και μιλήσαμε μαζί της για τις πολιτιστικές διοργανώσεις που απολαμβάνουμε στα κυκλαδονήσια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

– Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στις Κυκλάδες αυτό το καλοκαίρι ποιους τομείς καλύπτουν;

-Εμείς στην Ερμούπολη καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε όλους τους τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον σχεδιασμό της σεζόν ορίσαμε άξονες δράσεων όπως οι παραστατικές τέχνες, ο ψηφιακός πολιτισμός, ο λαϊκός πολιτισμός, τα πολιτιστικά φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις για παιδιά.

Ωστόσο, δεν αποκλείσαμε κάποια ιδιαίτερα κόνσεπτ που ενδεχομένως παρεκκλίνουν κάπως από τις βασικές συντεταγμένες, όμως είναι πολύ καινοτόμα και προτείνουν μια νέα ενδιαφέρουσα προοπτική. Είμαι πολύ ανοιχτή στις καλές προτάσεις και εξαντλώ κάθε περιθώριο ώστε να υποστηρίξω μια εκδήλωση με όραμα.

– Μιλήστε μας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα κυκλαδονήσια το καλοκαίρι.

-Το Τμήμα Πολιτισμού, στο οποίο είμαι εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, είναι οι Κυκλάδες. Δεδομένου ότι είμαι Κυκλαδίτισσα, με καταγωγή από την Σύρο, γνωρίζω καλά την παθογένεια αλλά και τη δυναμική των Κυκλάδων στα θέματα πολιτισμού. Όλα τα νησιά τυγχάνουν της προσοχής μας. Σε κάθε νησί των Κυκλάδων θα βρείτε εκδηλώσεις στις οποίες είμαστε συνδιοργανωτές.

Φυσικά, υπάρχει μια αναλογία, δηλαδή δίνουμε προβάδισμα στα νησιά που κάνουν προσπάθεια να αυξήσουν τον τουρισμό τους μέσα από το πολιτιστικό προϊόν, ενώ διατηρούμε την παρουσία μας σε μεγάλες διοργανώσεις που έχουν καθιερωθεί για την αξία τους και οι οποίες δεν θέλουμε επ’ ουδενί να εκλείψουν από τα νησιά μας. Έτσι, θα μας βρείτε συμμέτοχους σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ, αλλά και σε μεμονωμένες εκδηλώσεις.

– Ποιες εκδηλώσεις έχετε διαπιστώσει ότι τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου;

-Κάθε εκδήλωση έχει το κοινό της. Έχει να κάνει με το τι παρουσιάζει αλλά και με το πώς το παρουσιάζει. Υπάρχουν εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού στις οποίες περιμένει κανείς να παρευρίσκονται μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι λόγω του αντικειμένου, όμως είναι έτσι δομημένες, με εργαστήρια, δράσεις μίξης σύγχρονης και παραδοσιακής δημιουργίας, που προσελκύουν και νεότερο κοινό.

Αυτό θεωρώ ότι είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Φυσικά, υπάρχουν εκδηλώσεις που αφορούν διαφορετικές μερίδες πληθυσμού, αλλά όλοι θα βρουν κάποια που να ταιριάζει στις προτιμήσεις τους. Προσέχουμε πολύ αυτό το σημείο, γιαυτό άλλωστε δημιουργήσαμε και δράσεις ειδικά για παιδιά.

– Υπάρχουν εκδηλώσεις για παιδιά;

-Κατ’ αρχάς, συνομιλώντας με τους επιμέρους δήμους και πολιτιστικούς φορείς τούς παροτρύναμε να δώσουν έμφαση στο παιδικό κοινό. Έτσι, τον Ιούλιο, για παράδειγμα, έγιναν εκδηλώσεις εικαστικού και θεατρικού ενδιαφέροντος για παιδιά στη Φολέγανδρο και στην Κέα.

Βέβαια, το παιδικό κοινό έχει πλέον το δικό του φεστιβάλ, θα το γνωρίζετε σίγουρα. Το syroskidz ξεκίνησε πέρυσι στη Σύρο και φέτος φτιάξαμε ένα αδερφάκι του, το syroskidz on tour, όπου επιλεγμένες δράσεις του Παιδικού Φεστιβάλ των Κυκλάδων ταξιδεύουν σε πέντε ακόμα νησιά για φέτος και πολλά περισσότερα του χρόνου.

Τα παιδιά απολαμβάνουν άκρως ψυχαγωγικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μια υπαίθρια συναυλία με ρεπερτόριο ειδικά για παιδιά, ενώ παιδιά από όλες τις Κυκλάδες παίρνουν μέρος στην Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής που γίνεται στη Σύρο, με τη δυνατότητα τα έργα τους να εκτεθούν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 1ης Ολυμπιάδας Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας. Αυτό που σας λέω είναι μόνο ένα μικρό μέρος των δράσεων. Συνδυάζουμε ψυχαγωγία με ουσιαστικές εκδηλώσεις που προσθέτουν στον πνευματικό ορίζοντα των παιδιών και τα κάνουν να χαμογελάνε.

Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του syroskidz στα κοινωνικά δίκτυα και να δείτε εκεί πόσες πολλές και διαφορετικές δράσεις κάνουμε.

– Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε στην καλύτερη διεκπεραίωσή τους;

-Έχω πει σε αρκετές συνεντεύξεις μου, κι ευχαριστώ που με ρωτάτε, γιατί είναι σημαντικό. Για να γίνουν όλα αυτά κι ακόμα τόσα χρειάζεται κάτι παραπάνω από θέληση και προσωπικό μόχθο. Χρειάζονται κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό.

Το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων είναι ένας οργανισμός που διαχειρίζεται ένα πολύ μικρό κονδύλι συγκριτικά με το τι συμβαίνει στο πεδίο του πολιτισμού των Κυκλάδων, δηλαδή τις πάρα πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις. Βρίσκομαι συχνά στη δύσκολη θέση να δώσω μικρή βοήθεια σε φορείς που ξέρω ότι χρειάζονται και αξίζουν περισσότερα.

Επίσης, η ομάδα που εργάζεται για να λειτουργήσει το Cyclades Culture είναι απίστευτα μικρή. Την αποτελούν μία υπάλληλος του γραφείου, φίλοι που συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, και εγώ προσωπικά, που ενώ ο ρόλος μου είναι να παρακολουθώ θεσμικά τις εργασίες του Τμήματος έχω σηκώσει τα μανίκια και εργάζομαι καθημερινά για οτιδήποτε χρειαστεί, από τα διαδικαστικά θέματα μέχρι τη συντήρηση της παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχω αναλάβει προσωπικά, ή μέχρι τη διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ του οποίου έχω την προσωπική επίβλεψη.

Αν σκεφτείτε, δε, ότι τις περισσότερες φορές μετακινούμαι στα νησιά για να συναντήσω εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων ή για να παρακολουθήσω την πορεία των εκδηλώσεων με δικά μου έξοδα, φανταστείτε πόσο χρειαζόμαστε βοήθεια για να ευδοκιμήσει ακόμα περισσότερο το έργο του Τμήματος.

Παρ’ όλα αυτά, αγαπώ αυτό που κάνω και θα συνεχίζω να προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκδηλώσεις μας, που ελπίζω να τις απολαμβάνετε όταν επισκέπτεστε τα νησιά μας.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην axianews.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

Η «Ματωμένη Πέμπτη», της Αγγέλικας Κοροβέση, στην Οδό Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο, «Ματωμένη Πέμπτη», της εννοιολογικής γλύπτριας, Αγγέλικας Κοροβέση, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this