Διονύσιος Σολωμός – «Ύμνος εις την ελευθερίαν» & «Διάλογος»

Δύο Μνημειακές Εκδόσεις, φόρος τιμής για τα 200+1 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναμφίβολα, ο Σολωμός βρήκε στο άμεσο περιβάλλον του την ενθάρρυνση που χρειαζόταν για να ολοκληρώσει τις διεργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει και θα τον οδηγούσαν στην σαφή πλέον επιλογή να γίνει ο Έλληνας (εθνικός) ποιητής.

Το περιβάλλον αυτό αποτελείτο από τον συμμαθητή του Αντώνιο Μάτεση, καθώς και τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, πρώτο Πρωθυπουργό του νέου ελληνικού κράτους. Ο Μάτεσις τον προτρέπει από το 1822: «Ως πότε, φίλε, η λύρα / θα στέκει σιωπηλή; / Να, του πολέμου ο κρότος / οπού την προκαλεί.» Το ίδιο έτος, η συνεργασία του με τον Τρικούπη τον βοηθά στην μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας. Τον Μάιο του 1823, μέσα σε έναν μόλις μήνα, ο Σολωμός θα γράψει τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, ένα ποίημα «εμπνευσμένο» και συναρπαστικό…

Φωτογραφία: Δημήτρης Μεσσήνης

Η ενασχόληση του Σολωμού με τη νεοελληνική γλώσσα από την απόσταση που του επέβαλε η συγκριτικά καλύτερη γνώση της ιταλικής, η ιταλική παιδεία του και οι ιδέες του διαφωτισμού, συνέβαλαν ασφαλώς στη διαμόρφωση της στάσης του απέναντι στο γλωσσικό ζήτημα, το οποίο απασχολούσε τότε την ελληνική πνευματική ζωή, έχοντας πάρει χαρακτήρα έντονης διαμάχης.

Συγκεκριμένα, αφορούσε στο ποια έπρεπε/μπορούσε να είναι η κατάλληλη λογοτεχνική γλώσσα και ποιο το επίσημο γλωσσικό όργανο του Έθνους, ενός Έθνους που τώρα αγωνιζόταν για την ελευθερία του. Ο Σολωμός θα ταχθεί με τη θέση όσων υποστήριζαν την ομιλουμένη, τη γλώσσα του λαού, και τη θέση αυτή θα υπερασπιστεί τόσο με το έργο του, γραμμένο σε δημώδη/δημοτική γλώσσα, όσο και με τον πεζό «Διάλογο» για τη γλώσσα, τον οποίο θα γράψει το 1824.

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η GALLERY13 παρουσιάζει δύο Μνημειακές Εκδόσεις του τυπογραφείου «Διάττων»: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» με χαρακτικά του Γιάννη Κυριακίδη (Αντίτυπο 24/100) & «Διάλογος» με ξυλογραφίες του Μανώλη Χάρου (Αντίτυπο 16/80). Τυπωμένες σε Ιταλικό χαρτί “Amalfi” 100% βαμβακερό, με την μέθοδο της κλασικής τυπογραφίας από τον Νίκο Βοζίκη των Εκδόσεων «Διάττων».

Την έκθεση θα προλογίσει η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων. Η κυρία Δεμέτη Κατερίνα θα μας τιμήσει με την παρουσία της μέσω ζωντανής σύνδεσης από την Ζάκυνθο, σε μία προσπάθεια να συνδέσουμε την γενέτειρα του εθνικού μας ποιητή με την ακριτική πόλη της Δράμας. 

Φωτογραφία: Δημήτρης Μεσσήνης

Η GALLERY13 σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας οργανώνει στοχευμένες επισκέψεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με σκοπό να δουν και να βιώσουν εκ του σύνεγγυς πώς λειτουργεί η κλασική τυπογραφία. Συγκεκριμένα, στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου, θα στηθεί μία πρέσα για το τύπωμα τυπογραφικών δοκιμίων, με σκοπό την βιωματική επαφή του κοινού με την κλασική τυπογραφία. Οι μαθητές θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα τυπογραφικό δοκίμιο με τη χρήση τυπογραφικής πρέσας. Επιπλέον, θα λάβουν από ένα αντίτυπο της έκδοσης «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο κοσμείται με ξυλογραφίες των αγωνιστών του 1821, του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Τυπωμένο σε μορφή βιβλίου τσέπης με την μέθοδο της κλασικής τυπογραφίας στο τυπογραφείο Διάττων.Θερμές Ευχαριστίες από τον Δημήτρη Γούδα (Gallery13) στην Τράπεζα Πειραιώς για την ευγενική προσφορά της έκδοσης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν». Σημειώνεται ότι  η έκδοση διατίθεται ανά τον κόσμο, με σκοπό να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Info

Εγκαίνια έκθεσης
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο 18:00 – 22:00

GALLERY13
Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών
Εκθέσεις Έργων Τέχνης
Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, 66131 Δράμα
25210181181, 6930299299

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this