“Don’t dream alone – μια ονειρική πραγματικότητα”, ο AJWAD alazzawi στην Zivasart Gallery

Η σειρά έργων ζωγραφικής του AJWAD πού δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία, εκτίθονται στους χώρους της Zivasart Gallery ως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Γέννημα της παλαιάς ονειρικής Βαγδάτης, ταξιδιώτης του Κόσμου και γνώστης του χρωστήρα και της φιλοσοφίας, διαπραγματευτής στις αγορές της Δύσης και της Ανατολής, ο φιλέλληνας AJWAD alazzawi ( ΑΤΖΟΥΑΝΤ αλατζάουι), μας προσφέρει τις καλλιγραφικές ανατολίτικες οπτασίες και σχηματισμούς του εικαστικού του σύμπαντος, άλλοτε μέσα από μια σκοτεινή, μυστηριακή ατμόσφαιρα κι άλλοτε μέσα από ένα φωτεινό παιχνίδισμα της φόρμας που πάλλεται σαν ελεύθερη μαθηματική καμπύλη.

Στο σημείωμα της για τον AJWAD, η κριτικός τέχνης Βιβή Βασιλοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων

“….Η τέχνη είναι ονειρικό project. Η γλώσσα της είναι παγκόσμια και ανεξίγλωσση. Τέχνη είναι το κομμάτι του εαυτού μας, που δεν κοιμάται ποτέ. Ωστόσο ονειρεύεται. In dream we trust. Τα όνειρα δεν έχουν ιδιοκτησία. Απευθύνονται σε όλους μας, χωρίς να δεσμεύονται από τη γλώσσα του δημιουργού τους και χωρίς να δεσμεύουν. Ο καθένας τα διαβάζει με τον τρόπο του.

Η τέχνη φαίνεται να συλλαμβάνει καλύτερα το όνειρο από οποιονδήποτε ειδικό, δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια του, στα όρια του καμβά και στις δεσμεύσεις της ύλης.

Όπως είναι φυσικό, ο AJWAD alazzawi, κατ’ αρχάς ανταποκρίνεται στην πρόκληση της αραβικής καλλιγραφίας και την ενσωματώνει στα έργα του, όπου αντανακλώνται τα έντονα χρώματα του Ιράκ (Μεσοποταμία) και οι γραμμές του τόπου του.

Στη συνέχεια, εξελικτικά, το έργο του προσανατολίζεται σε άλλη κατεύθυνση, με έμφαση στις μεγαλύτερες διαστάσεις και πειραματισμούς για κάτι άλλο, με καινούργια ματιά, από τον ίδιο πάντα dreamer- που είχε την τύχη να ζήσει και σε άλλες χώρες, εκτός από τη γενέτειρα. Συνδετικό νήμα, τα ίχνη από την ώσμωση των πολιτισμών, σε μία ιδεατή δοκιμασμένη ηδη, η ευκταία συνύπαρξη.

Η σημειολογία άλλωστε ευδοκιμεί κατ’ εξοχήν στα όνειρα κάθε είδους, σε μια πορεία αυτογνωσίας και ανάλυσης ατόμων και λαών. Η ζωγραφική επιφάνεια προσφέρεται για την αποτύπωση, όσο και για τη “σύγκρουση των πολιτισμών”…”

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Zivasart Gallery
Παντανάσσης 1, Μαρούσι (έναντι Golden Hall)
6936531703, 2106830648

Υποχρεωτική κατά τη προσέλευση η χρήση μάσκας.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this