Δώρα Μπελέρη: «Αν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τη ζωή, η καλύτερη αφορμή είναι το τραγούδι»

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας του φετινού Σεπτέμβρη έληξε με μια γλυκιά γεύση από μελοποιημένη ποίηση. Κατά την τιμητική βραδιά του κεντρικού προσώπου του Φεστιβάλ, Τίτου Πατρίκιου, αλλά και την βράβευση για το δια βίου έργο του, το μουσικό σύνολο «Ευήκοον Μέλος» κατέκλυσε την Βίλλα Κόλλα με μαγικές νότες από τραγούδια που άφησαν εποχή. Στο μεταξύ, μας συνεπήρε η γυναικεία φωνή του συνόλου. Η Δώρα Μπελέρη μας μιλά για την πρώτη της γνωριμία με την μουσική, την συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ αλλά και τις μεγάλες συνεργασίες της μέχρι τώρα στον χώρο.

– Ποιά ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με το τραγούδι; Πώς ξεκίνησε αυτή η διαδρομή;

– Αν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τη ζωή, για μένα, η καλύτερη αφορμή είναι το τραγούδι. Αποτελεί έμπνευση, έκφραση, συναίσθημα, δηλαδή ζωή. Επομένως, όπως είναι φυσικό η μουσικές δράσεις ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Στην ουσία από τη στιγμή που άρχισα να συνειδητοποιώ τον ήχο και τη μελωδία. Απέκτησαν όμως σοβαρό επαγγελματικό χαρακτήρα στο ξεκίνημα της φοιτητικής μου ζωής.

– Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας;

– Η συμμετοχή μου στο πέμπτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας πραγματοποιήθηκε μέσω της γνωριμίας μου με τον κύριο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Η μελοποιημένη ποίηση είναι για μένα σημαντική πρόκληση. Η ερμηνεία συνδέεται άρρηκτα με το στοίχο, όπου μέσω της μουσικής εκφράζεται από το τραγούδι. Συνεπώς, τραγούδι χωρίς στοίχο και ερμηνευτική δεινότητα, δεν υφίσταται.

– Αν μπορούσες να κρατήσεις μια συνεργασία “σταθμό” στην καριέρα σου στο τραγούδι, ποιά θα ήταν αυτή;

– Θεωρώ πως όλες οι συνεργασίες έχουν αξία. Η κάθε μία όμως έχει τη δική της βαρύτητα. Ωστόσο, οι συνεργασίες που σε σημαδεύουν είναι ελάχιστες, αλλά καθοριστικές για την καλλιτεχνική σου πορεία και ταυτότητα. Μία από αυτές ήταν με την ορχήστρα του Μάνου Χατζηδάκη. Ακολούθησαν βέβαια κι άλλες όπως με το Νίκο Πλατύραχο, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Παντελή Θαλασσινό, τα Υπόγεια Ρεύματα και άλλους γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου.

– Υπάρχει μια ιδανική μελλοντική συνεργασία στον χώρο της μουσικής που θα επιθυμούσες;

– Ως γνωστών, τα όνειρα είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η μελλοντικές συνεργασίες θα προκύψουν από εντατική δουλειά στο έντεχνο τραγούδι με γνώμονα το ύφος, το συναίσθημα και την ερμηνεία με σκοπό τον άνθρωπο και την κοινωνία. Αυτή την περίοδο δουλεύω, με έναν καταξιωμένο συνθέτη από τον χώρο του έντεχνου τραγουδιού, μελοποιημένη ποίηση. Προσωπικά τη θεωρώ ιδανική δουλεία και σύντομα θα αποτυπωθεί σε CD.

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης: Γλυπτική είναι η ποίηση σε τρεις διαστάσεις 

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο :«Ειρήνην ελώμεθα». Πολυπράγμων καλλιτέχνης, μείζων γλύπτης,...

ΊΔΡΥΜΑ Θεοτόκος, Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Εορτασμό των 60 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος «Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this