«Έαρ»: Ομαδική ανοιξιάτικη έκθεση στη Sotiropoulos Art Gallery

Η Sotiropoulos Art Gallery | Φώτης Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 19:00 την εικαστική έκθεση «Έαρ».

Η Αννίτα Πατσουράκη– Ιστορικος τέχνης και επιμελήτρια της έκθεση αναφέρει:
«Έαρ», η Ομηρική λέξη που υποκαταστάθηκε από τη Βυζαντινή «άνοιξις» για να δηλώσει εκφραστικά το άνοιγμα, τη διάνοιξη της φύσης, την λατινική «primavera» για την «πρώτη άνθιση» και το λατινικό «aperio» – «ανοίγω», για τον Απρίλιο τον κυριότερο μήνα της Άνοιξης. Στην ελληνική μυθολογία, η θεότητα Έαρ είχε φτερά, ήταν στεφανωμένη με στέμμα χλόης και κρατούσε καλάθι με φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια.

Η άνοιξη έγινε η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, δοξάστηκε σε όλους τους πολιτισμούς, τις γλώσσες, τους μύθους, από την ευωδιά των λουλουδιών, τον ανυπέρβλητο συνδυασμό σχημάτων και χρωμάτων, για την επιβολή της στην ανθρώπινη φύση με το ασύγκριτο μεγαλείο της δημιουργίας, της δύναμης και της επιρροής της. Οι εικόνες μεταμόρφωσης, τα ερεθίσματα και το πλήθος συναισθημάτων ευφορίας, ευδαιμονισμού, αισιοδοξίας, ελπίδας, και ερωτισμού, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών ενέπνευσαν ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς ανά τον κόσμο, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας στο θεατή. Μόνο η τέχνη, μπορεί να αναπαραστήσει την ανοιξιάτικη φύση!

Τάσος Δήμος “Aνοιξιάτικο”, λάδι σε καμβά

Η εικαστική θεματική πρόταση «Έαρ» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, κοσμήματος και χρηστικών αντικειμένων τέχνης, σε παραστατική, αφαιρετική και συμβολική υπόσταση. Επιδιώκει και αναζητά την εκδήλωση της ανθρώπινης εσωτερικής ανάγκης, την υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση που εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά μέσα από απεικονίσεις φυτών, λουλουδιών, τοπιογραφικών απόψεων, ζωομορφικών συνθέσεων, αποτελώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό για φιλήδονες μορφές και γλυπτικές αισθησιακές φιγούρες.

Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη από την έκφραση συλλογικότητας των καλλιτεχνών.

Δημιουργοί με ξεχωριστές αφετηρίες, διαφορετικές διαδρομές σπουδών και εμπειρίας, ερμηνεύουν και προσεγγίζουν με μια ποικιλία εκφράσεων, εικαστικών μέσων και τεχνικών, συνευρίσκονται σε συνομιλίες δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων. Με εικονογραφικό εμπλουτισμό μεταδίδουν αίσθηση ανάτασης, οπτικής εναρμόνισης και διάχυτης εαρινής μέθεξης, μεταφέροντας τη φράση του ποιητή Θεόκριτου για σπινθηροβόλα και ακμαία ζωή, «έαρ όράν»!

Όλγα Γουλανδρή “Άνοιξη”, ψηφιδωτό μικτής τεχνικής

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

ΑΝΟΥΣΗ-ΗΛΙΑ Ρένα, ΒΟΡΔΩΝΗ Εριέττα, ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Μάριος, ΒΡΕΤΟΥ Νινέτα, ΓΕΩΡΓΑΣ Σπύρος, ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ Όλγα, ΓΡΗΓΟΡΑ Άννα, ΔΗΜΟΣ Τάσος, ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ Ανδρέας, ΚΑΤΙΜΕΡΛΗ Άννα, ΚΑΦΙΔΑ Ιωάννα, ΚΟΝΔΥΛΗ Ιριάνα, ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ Δέσποινα, ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ Μάγδα, ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Γιάννης, ΚΤΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία, ΚΩΣΤΑΣ Δημήτρης, ΜΑΤΣΑ Αλίνα, ΜΗΤΣΟΥ Βαγγέλης, ΜΠΙΑΤΖΙΝΙ Μάρτα, ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ Γεωργία, ΜΠΟΥΖΑ Φένυ, ΠΑΛΑΣΚΑ Αλεξάνδρα, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Άγγελος, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Στέλιος, ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ Αριστείδης, ΠΡΕΣΣΑΣ Χάρης, ΡΗΝΑΣ Βαγγέλης, ΡΟΥΣΣΟΥ Μαρία, ΡΟΥΣΣΗΣ Γιώργος, ΡΟΥΣΣΗΣ Μανώλης, ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ Γιάννης, ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ Στέφανος, ΤΑΖΕΔΑΚΗ Καίτη.

Μαρία Κτιστοπούλου “Ανοιξιάτικα άνθη”, λάδι σε καμβά

Πληροφορίες:

Sotiropoulos Art Gallery|Φώτης Σωτηρόπουλος, Μαυρομιχάλη 3 & Ακαδημίας, Αθήνα 106 79
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 20 Απριλίου 2024, 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: Από 20 Απριλίου έως 18 Μαΐου 2024
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 3 & Ακαδημίας, Αθήνα 106 79.
Τηλέφωνο: 2103624820

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this