Έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη Roma Gallery

Η έκθεση με τίτλο OPEN BOX «έργα 1968 - 1970 »εγκαινιάζεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 17.00, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 30 Απριλίου.

Η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη Roma Gallery παρουσιάζει μια ενότητα έργων της περιόδου 1968-1970. Τα περισσότερα έργα είχαν εκτεθεί στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το 1969. Πρόκειται για μινιμαλιστικά έργα δύο και τριών διαστάσεων.

Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν δύο μακέτες σε χειροποίητο χαρτί του 1968, ένα μεγάλο ζωγραφικό έργο και ένα γλυπτό από πλεξιγκλάς του 1969, μια σειρά μικρών γλυπτών του 1970, τα οποία ανακατασκευάστηκαν το 2002, καθώς και ένα ανοιχτό κουτί (Box, 2008) από ζωγραφισμένο αλουμίνιο και ακρυλικό καθρέφτη. Όλα αυτά τα έργα βασίζονται στην ιδέα του αναπτύγματος κουτιών συσκευασίας και στην ανασύνθεση του σχήματος του κύβου.

Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι η δημιουργία κλειστών ή ανοιχτών σχημάτων και μορφών. Όπως σημειώνει ο ίδιος για τα έργα αυτής της περιόδου, τον απασχολεί έντονα ο ρυθμός των σχημάτων και των χρωμάτων, αλλά και η δημιουργία ενός προσωπικού λεξιλογίου. Τα γεωμετρικά σχήματα με τα οποία καταπιάνεται τού έδωσαν «απεριόριστες δυνατότητες συνθέσεων, παρόλα τα προκαθορισμένα όριά τους». Μέσα από τη σύνθεση και ανασύνθεση αυτών των στοιχείων, ο γνωστός εικαστικός -πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα- προσπαθεί να αποκτήσει «νέες αυτόνομες και ολοκληρωμένες μορφές».

O Μιχάλης Κατζουράκης

Η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη Roma Gallery επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συνεκτικότητα του έργου του. Αυτή η εσωτερική συνοχή, σε συνδυασμό με έναν χαμηλόφωνο ανθρωπισμό, αποτελεί το κύριο γνώρισμα της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 17 Μαρτίιου έως Σάββατο 30 Απριλίου2022

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00

Roma Gallery
Ρώμα 5, Αθήνα 106 73

Χωρίς τίτλο, 1968.
Μελάνι σε χαρτί.
21×29 εκ.
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης από τη VERGOS Auctions  

Με τη Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 μμ σηματοδοτείται δυναμικά η έναρξη της νέας σεζόν...

‘’Θέλω να σου κρατάω το χέρι’’ του Τάσου Ιορδανίδη στο Θέατρο Άλφα με τους Θάλεια Ματίκα και Τάσο Ιορδανίδη

Γράφει η Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα ‘’Ι want to hold your...

Οι εξαϋλωμένες, οστέινες και επιμήκεις φιγούρες του Τζιακομέτι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος Αλμπέρτο Τζιακομέτι / Alberto Giacometti γεννήθηκε το 1901 στην κοιλάδα του Borgonovo....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this