Ενδιάμεσα, Ο Αντώνης Στάβερης στην γκαλερί Σκουφά

Η ατομική έκθεση του Αντώνη Στάβερη με τίτλο Ενδιάμεσα θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουνίου 2024.

Τον τελευταίο χρόνο ο Αντώνης Στάβερης έχει μεταφέρει το εργαστήριό του στον Ταύρο. Εκεί, απλώνεται μπροστά του το γήπεδο ποδοσφαίρου της τοπικής ομάδας του Φωστήρα. Ανάμεσα στα παράθυρα και στην πανοραμική άποψη του γηπέδου, ο ζωγράφος οργανώνει τα επάλληλα επίπεδα του χώρου και της προοπτικής, αντλεί τα μορφολογικά στοιχεία της τέχνης του από την ίδια την παρατήρηση και την οπτική μελέτη της πραγματικότητας που αντικρίζει. Στο βλέμμα του έγινε κι αυτό ένας καμβάς όπου δοκιμάζει το βλέμμα, παλεύει το υλικό του «μέσα και έξω» από το εργαστήριο.

Απόκοσμες απόψεις της βιομηχανικής Αθήνας και πορτρέτα φυτών μέσα στο ατελιέ, σε σπίτια φίλων στο Βερολίνο και το Παρίσι, έξω σε αρχαιολογικούς χώρους, συνθέτουν στην γκαλερί «Σκουφά» ένα είδος προσωπικού ημερολογίου όπου καταγράφονται και συντίθενται θραύσματα του αστικού βίου. Οι εικόνες του Στάβερη είναι τόσο έντονες σαν φωτεινές επιγραφές ώστε μπορείς να χαθείς μέσα τους όπως με τις οφθαλμαπάτες της ερήμου. Και ναι μεν παραμένει ένας ζωγράφος της σύγχρονης πόλης, αλλά στην τελευταία του πρόταση επιχειρεί να σκάψει πέρα από την προφάνειά της.

Γνωστός για τη χρωματική λεπτότητα της παλέτας και το στέρεο κτίσιμο της σύνθεσης, ο ζωγράφος στα τελευταία του έργα από την έκθεση Ενδιάμεσα ταξιδεύει το βλέμμα σε βιομηχανικές στέγες, σε κλιμακοστάσια – περιστεριώνες στις ταράτσες, έξω από το οπτικό μας πεδίο. Αντίστοιχα, στο χρώμα του «ανασκάπτει» μέρη όπου λιμνάζουν σπασμένα μνημεία, προφυλαγμένα όχι στα μουσεία, αλλά στα σπλάγχνα της φύσης. Αρχαία ερείπια που βρίσκονται στο πλάι της προσοχής μας, αναστηλώνονται μαρτυρώντας πως δεν ζούμε πλάι σε αυτά∙ ζούμε επειδή αυτά.

Ενδιάμεσα
Αντώνης Στάβερης

Who is Who

Ο Αντώνης Στάβερης είναι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του. Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1992-1998) με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Σημαντική και η μαθητεία του στο εργαστήριο του Vladimir Velickovic, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (πρόγραμμα Erasmus, 1998). Από το 2001 έως το 2009 συνεργάστηκε με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο» και την επόμενη χρονιά κέρδισε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών (2010). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

Info

Διάρκεια έκθεσης Ενδιάμεσα
Πέμπτη 16 Μαΐου έως Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη 10.00 – 16.00
Τρίτη, Πέμπτη 10.00 – 21.00
Παρασκευή: 10:00 -20:00
Σάββατο 10:30 – 16:00

Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 106 73 Αθήνα
210-3643025, 210-3603541
skoufagallery.gr

Ενδιάμεσα
Αντώνης Στάβερης
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this