‘’Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου’’ σε διασκευή για παιδιά στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Γράφει η Αιμιλία Φλώρου
(Not a review…just my point of view) 

Σε μία καθημερινότητα όπου τα ερεθίσματα, η ανάταση της ψυχής και του πνεύματος για τους μικρούς μας αγαπημένους κινδυνεύουν να γίνουν μονοδιάστατα και περιορισμένα, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πόσο σημαντικά  ανοίγουν οι ορίζοντες ενός παιδιού, όταν έρχεται σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο της λογοτεχνίας, της μουσικής, της ποίησης και ευρύτερα του συνόλου της τέχνης; 

Και ακόμα πιο αξιόλογο όταν κείμενα δύσκολα, με τα οποία δεν θα μπορούσε να έλθει σε αναγνωστική επαφή ένα μικρό παιδί, του προσφέρονται με τον πιο άμεσο, ευγενικό και εύληπτο τρόπο; 

Σε αυτό το  άνοιγμα των οριζόντων με το να υποδεικνύει ότι υπάρχει  και “κάτι άλλο”  συμβάλλει για άλλη μία φορά η Ελένη Βλάχου με τη θεατρική της ομάδα, φέρνοντας τα παιδιά μας σε επαφή με το έμμετρο μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου “Ερωτόκριτος” από την περίοδο της Βενετοκρατίας.   

Το υπέροχο αυτό έργο που εξυμνεί αρετές όπως την αληθινή αγάπη, τη γενναιότητα, τη φιλία, την πίστη, την επιμονή, το θάρρος, τη συνεργασία, απλώνεται δραματουργικά στα μάτια των μικρών και μεγάλων θεατών πάνω στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη σαν καλοδουλεμένη δαντέλα. 

‘’Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου’’ Photo credits Αναστασία Γιαννάκη

Η Ελένη Βλάχου συνθέτει σε επίπεδο σκηνοθεσίας όλα τα στοιχεία της παράστασης, όπου από μόνα τους ξεχωριστά αποτελούν άριστη πρώτη ύλη, ερμηνείες, μουσική, σκηνογραφία, κινησιολογία, κουστούμια σε ένα μοναδικό και σε απόλυτη αρμονία θεατρικό σύνολο. 

Το υπέρλαμπρο αυτό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου λόγω της έκτασης του αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα ως προς τη διασκευή του και την προσαρμογή του στις ανάγκες ενός θεατρικού έργου και ειδικά στις ανάγκες μίας παιδικής παράστασης. Το στοίχημα αυτό κερδίζει η Ελένη Βλάχου καθώς η διασκευή – προσαρμογή της αποτελεί ένα άρτιο εγχείρημα, αποδίδοντας το έργο στην ολότητά του, εστιάζοντας στα πιο κομβικά σημεία αυτού ώστε οι θεατές να το χαίρονται στην πλήρη του έκταση.  

 Ο Ηλίας Βαμβακούσης ζωντανά στη σκηνή ντύνει το έργο μουσικά, δημιουργεί ένα απόλυτα  ταυτισμένο με το πνεύμα του έργου μουσικό υπόστρωμα, αποδεικνύοντας μας για άλλη μία φορά πόσο ικανός είναι στο να δημιουργεί τις κατάλληλες μελωδίες για το κάθε θεατρικό έργο. Τραγούδι, έμμετροι στίχοι, διάλογοι εναλλάσσονται και συνδυάζονται ευρηματικά με μία αβίαστη ροή και σύνδεση κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας και ζεστή τη διάθεσή μας. 

Τα σκηνικά από τη Θάλεια Μέλισσα και τα κουστούμια της Βασιλικής Σύρμα λιτά, αλλά  ευφάνταστα πολυλειτουργικά συμβάλλουν με έναν απρόσμενο τρόπο κάθε στιγμή του έργου. Η απόλυτη ταύτιση και το πλέξιμο των χρωμάτων που έχουν επιλεγεί δημιουργούν μία χρωματική παλέτα ηρεμίας και υψηλής αισθητικής. Μέσα από τις καθαρές τους γραμμές σου δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθείς αβίαστα το πόσο περίτεχνα και προσεκτικά έχουν δημιουργηθεί. 

‘’Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου’’ Photo credits Αναστασία Γιαννάκη

Οι ηθοποιοί Αργυρώ Ανανιάδου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Γιάννης Λατουσάκης, Γιώργος Λόξας, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα, δίνουν με την ερμηνεία τους ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργεί επί σκηνής μία θεατρική ομάδα με απόλυτη σύμπνοια, επαγγελματισμό, ευγένεια και  δημιουργική αλληλεπίδραση. Η συλλογική τους δράση επί σκηνής και ο τρόπος που αυτή εξελίσσει το έργο, είναι ακόμα ένα δυνατό στοιχείο της παράστασης που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο. 

Ο ‘’Ερωτόκριτος’’ της Ελένης Βλάχου και της θεατρικής της ομάδας μας γέμισε ομορφιά, μας θύμισε πως αυτός ο κόσμος πέρα από τα δύσκολα του έχει ζεστασιά και πολλές αρετές.   Άνοιξε υπέροχες κουβέντες με τα παιδιά μας οι οποίες ακόμα δεν έχουν σταματήσει…. 

‘’Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου’’ Photo credits Αναστασία Γιαννάκη

Συντελεστές 

Διασκευή για παιδιά
Σκηνοθεσία: 
Ελένη Βλάχου
Μουσική σύνθεση - Μουσική διδασκαλία - Ζωντανή εκτέλεση: 
Ηλίας Βαμβακούσης
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κινησιολογία - Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Κωτσάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ναυσικά Πύρρου
Ζωγράφος σκηνικών: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος
Ραφή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρίνα Πινιατώρου
Οργάνωση Προώθησης – Ομαδικές κρατήσεις: Εύη Κουρεμένου
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Ευαγγελία Σκρόμπολα
Παραγωγή: Γεράσιμος Χρ. Σκαφίδας 

ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά) 

Αργυρώ Ανανιάδου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Γιάννης Λατουσάκης, Γιώργος Λόξας, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα

Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 

Από  3/12/202 έως 28/1/2023
Σάββατο στις 15:00 και Δευτέρα 26/12/2022 στις 14.30

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this