Φανή Παλιούρα: «Παιδί δυσλεκτικό, ουκ ολίγες φορές στα σχολικά μου χρόνια, δέχτηκα επίθεση… για τον τρόπο σκέψης μου»

Η Φανή Παλιούρα είναι ηθοποιός, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, κειμενογράφος. Φέτος συμμετέχει στις παραστάσεις «Τελενοβέλα» στο θέατρο Faust, «Το πηρούνι» στο θέατρο Vault και αναλαμβάνει το κείμενο και την σκηνοθεσία στην παιδική παράσταση «Τα ξεχασιάρικα ξωτικά». Με αφορμή την τελευταία της δουλειά, βρεθήκαμε μαζί της και μιλήσαμε για τις παραστάσεις που συμμετέχει και όχι μόνο…

Συνέντευξη στην Αλεξία Λυμπέρη

-Φέτος σας είδαμε να συμμετέχετε στην παράσταση «Τελενοβέλα» στο θέατρο Faust και τώρα αναλαμβάνετε το κείμενο και την σκηνοθεσία στην παράσταση «Τα ξεχασιάρικα ξωτικά». Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στις δύο αυτές δουλειές.

Σταμάτης Πακάκης μου είχε ρίξει την ιδέα για την «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ» πριν περίπου δύο χρόνια και είχα ξετρελαθεί  χωρίς  καν να ξέρω λεπτομέρειες. Όταν μου είπε ότι τελικά θα το ανεβάσει και διάβασα τον ρόλο μου ενθουσιάστηκα. Ήθελα κωμωδία φέτος και η Σουζανίτα, ο ρόλος μου, είχε όλο αυτό το sassiness που έψαχνα. Με τον Σταμάτη γνωριζόμαστε πλέον καλά, οπότε έγραψε τον ρόλο επάνω μου  και με άφησε σε σημεία να αλωνίσω, οπότε περνάω φανταστικά.

Τα «ΞΕΧΑΣΙΑΡΙΚΑ ΞΩΤΙΚΑ» ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στην Αμοργό, το προπέρσινο καλοκαίρι, εκεί που κολυμπούσα αμέριμνα. Βγήκα έγραψα την σκαλέτα,  για να μην το χάσω και όταν πια τον χειμώνα το διάβασα στον Σταμάτη, που έψαχνε παιδικό ενθουσιάστηκε και αρχίσαμε να το συζητάμε. Μετά ήρθαν τα δύο υπέροχα ξωτικά στη ζωή μου, η Ειρήνη Ιωάννου Τσουκάνα και η Μαριάννα Μεσσαλά και κάπως κούμπωσαν όλα, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η υπέροχη παράσταση που πρέπει όλοι να δούνε.

Ως ηθοποιός  νιώθω ότι έχω αποκτήσει μια βάση,  φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δοκιμάζομαι σε δικό μου κείμενο και λυγάνε τα πόδια μου από το άγχος. Παιδί δυσλεκτικό, ουκ ολίγες φορές στα σχολικά μου χρόνια δέχτηκα επίθεση από τους ίδιους τους δασκάλους για τον τρόπο σκέψης μου, οπότε τα «ΞΕΧΑΣΙΑΡΙΚΑ ΞΩΤΙΚΑ»  είναι μια αγκαλιά στη μικρή Φανούλα που πολύ τους μπέρδευε γιατί ήταν καλή με τα μαθηματικά, αλλά  τούβλο στη «Γλώσσα».

Τα ξεχασιάρικα ξωτικά

-Σε ποιο κοινό πιστεύετε ότι απευθύνεται η κάθε παράσταση και για ποιο λόγο θα προτρέπατε κάποιον να ‘ρθει να τις παρακολουθήσει;

-Η «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ» είναι για όποιον θέλει να γελάσει και να περάσει καλά για μιάμιση ώρα. Έχει, δεν έχει δει τελενοβέλες, σε ‘μας θα τις δει όλες. Ένα φανταστικό κείμενο που γελάς  για το τραβηγμένο του πράγματος, αλλά χωρίς να κοροϊδεύει. Αυτή άλλωστε είναι και η επιτυχία του. Οι ήρωες ζουν το δράμα τους στο μάξιμουμ. Η μοίρα τους χτυπάει από παντού, αλλά αυτοί μένουν αλώβητοι, κομψοί  και υπερπλούσιοι.

Τα «ΞΕΧΑΣΙΑΡΙΚΑ ΞΩΤΙΚΑ»  λέμε ότι είναι για παιδιά από 5 έως 10 ετών, αλλά αφού με ρωτάτε θα το πω! Το κείμενο είναι γραμμένο έτσι ώστε να περάσουν καλά και οι γονείς. Έχει αστεία για όλους. Δε θα στο κρύψω, έχω πλήξει αφόρητα σε παιδικές παραστάσεις και το μεγάλο στοίχημα για μένα ήταν να μπορέσω να εντάξω και τους γονείς. Τα παιδιά θα μάθουν για την σημασία της ειλικρίνειας και οι γονείς … οι γονείς θα περάσουν καλά!

-Παρατηρούμε ότι στις δύο προαναφερθείσες παραστάσεις, όπως και στην παράσταση «550», στην οποία συμμετείχατε στο παρελθόν, την παραγωγή αναλαμβάνει η «Pink Unicorn Production». Αναρωτιόμαστε, άραγε, πως είναι η συνεργασία με τον Σταμάτη Πακάκη;

-Με τον Σταμάτη γνωριστήκαμε σε μια οντισιόν για την «Εθνική Ελλάδος» του Γ. Καπουτζίδη και από τότε ξεκινήσαμε δειλά την πρώτη μας συνεργασία και  λόγω καλής χημείας, η μία δουλειά έφερε την άλλη και έτσι τώρα μετράμε 3 υλοποιημένα έργα και  καμιά 30αριά που είναι στο μυαλό μας.

Η συνεργασία με τον Σταμάτη είναι από μόνη της ένα μικρό δρώμενο. Μιλάμε για έναν  σπιντάτο δημιουργό, που αν δεν είσαι αλέρτ 100%, μπορείς να χαθείς σε περίεργους λαβύρινθους. Ευτυχώς εγώ μπορεί να μην έχω τον μίτο, αλλά έχω το μαγικό μου φαντασιόπτερο κι έτσι μπορώ και παρακολουθώ από ψηλά που είναι κάθε φορά και κάπως συμπορευόμαστε ευχάριστα.

-Η Φανή Παλιούρα είναι ηθοποιός, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, κειμενογράφος. Αν έπρεπε να διατηρήσετε μία μόνο από αυτές τις ιδιότητες, ποια θα ήταν και γιατί;

-Του Ταξιδευτή. Όλες αυτές οι ιδιότητες προέκυψαν γιατί από μικρή στο καλάθι δεν χωρούσα και στο κοφίνι περίσσευα.  Με τα κοστούμια ασχολήθηκα από 12 χρονών, γιατί δεν άντεχα τη μονοχρωμία της τάξης μου. Με τα κείμενα, γιατί δεν άντεχα τη μονοχρωμία των δασκάλων μου.  Με τα σκηνικά, γιατί με μαγεύει η ψευδαίσθηση και η χωρική πλάνη. Ηθοποιός νομίζω γεννήθηκα.

-Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες παραστάσεις συμμετέχετε και στην παράσταση «Το πηρούνι» στο θέατρο Vault. Με τόση δουλειά, αναρωτιόμαστε, υπάρχει χρόνος για ανάπαυση και διασκέδαση;

-Επίσης, δουλεύω σέρβις σε ένα μεξικάνικο και σε πάγκο σε λαϊκή – βιολογική αγορά. Καμία ανάπαυση! Ευτυχώς οι δουλειές μου είναι κι η διασκέδασή μου. Βέβαια, μιλάμε για burn out,  που όμως  θα λυθεί πολύ σύντομα βάση πλάνου. Πρώτη στάση Ζυρίχη!

-Άραγε, πως θα φανταζόσασταν τον εαυτό σας μετά από μία δεκαετία;

-Ακόμα πιο δημιουργική, πιο ήρεμη και  με λιγότερο μαύρο χιούμορ. Θα ήθελα να περιβάλλομαι από θάλασσα, μυρωδιές από μπογιά, νέους ανθρώπους και χρώματα. Τώρα όπως το σκέφτομαι  μάλλον θα γίνω πολύχρωμο σωσίβιο ανανάς.

-Μελλοντικά σχέδια; Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος;

  –Δε  με βαρεθήκατε; Οριακά με βαρέθηκα εγώ! (γελάκι)

Φανή Παλιούρα
Φανή Παλιούρα

Info

«Τελενοβέλα» θέατρο Faust (Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Κέντρο Αθήνα)

Παίζουν, με αλφαβητική σειρά, οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Δαούτη, Σπύρος Ζουπάνος, Τερέζα Καζιτόρη, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Μαρία Σωτηριάδου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου

Κάθε Τετάρτη στις 20:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Διάρκεια παράστασης: 85’

Εισιτήρια μέσω More.com by Viva https://www.more.com/theater/telenobela/

και με τηλεφωνικές κρατήσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 3234095

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€

Μειωμένο (φοιτητές-άνεργοι-ατέλειες-αμέα-ομαδικό άνω των 8 ατόμων): 12€

 

«Τα ξεχασιάρικα ξωτικά» Πολυχώρος τέχνης HGW std. (Μαυρομιχάλη 128, Εξάρχεια)           Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε αμαξίδια.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Μεσσαλά & Ειρήνη Ιωάννου Τσουκάνα.

Ημέρα, μέρος και ώρα παράστασης:

Κάθε Σάββατο στις 17:00 & Κάθε Κυριακή στις 11:00

Εισιτήρια μέσω more.com και με τηλεφωνικές κρατήσεις στο 6948387307

Γενική Είσοδος: 8€

Διάρκεια Παράστασης: 55 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

«Το πηρούνι» Πολυχώρος Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός)          (σταθμός μετρό Κεραμεικός, 8′ περίπου με τα πόδια)

Παίζουν: Μαρίζα Μανατάκη, Γιάννης Οικονομίδης, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου, Τάσος Τζιβίσκος και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου

Πότε: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 30 Ιανουαρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 13 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο: φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/to-pirouni/

«ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ»

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this