Faye Wei Wei “Bird Blowing Love”: Ατομική έκθεση στο Alkinois Project Space

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Alkinois Project Space (Αλκινόης 6, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2023.

Το ΑLKINOHΣ και ο Romain Bitton βρίσκονται στην ευχάριστη θέση
να σας παρουσιάσουν την πρώτη ατομική έκθεση της
Faye Wei Wei στην Αθήνα, “Bird Blowing Love”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Bird Blowing Love

Η μετατροπή μιας αβίωτης ανάμνησης σε μια προσωπική ανάμνηση είναι αναμφίβολα ένα προνόμιο του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η δημιουργική πορεία που ακολουθεί η Faye Wei Wei στην ανάπτυξη των ιδεών της.

Διαβάζοντας το πολυαναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Hubert Selby Jr. “Last Exit to Brooklyn”, στο οποίο απεικονίζονται οι διασυνδεδεμένες ζωές των απόκληρων κατοίκων μιας γειτονιάς του Brooklyn στη δεκαετία του ‘50, η Faye εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα απόσπασμα στο οποίο μια κοπέλα απαγγέλλει ένα ποίημα με τίτλο “Bird Blowing Love”. Πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της ομορφιάς στην ποίηση, η Wei Wei καταφέρνει να κάνει αυτή τη γραπτή ανάμνηση, μια ανάμνηση δική της. Απορροφημένη από αυτό το στιγμιότυπο του ημι-φανταστικού παρελθόντος, προσαρμόζει την ιστορία στις περιπλανήσεις της φαντασίας της. H πρωταγωνίστρια πλέον ονομάζεται Buttercup και ηγείται τα μοχθηρά κορίτσια της νύχτας. Απαγγέλει το ποίημα δραματικά και χαράζει την καρδιά της καλλιτέχνιδας.

Αφήνει τον εαυτό της να παρασυρθεί, χάρη στις δυναμικές αυτού του αποσπάσματος, σε όλες τις αντικρουόμενες τάσεις του, καθώς βλέπει σε αυτό τόσο το σκοτάδι όσο και την ομορφιά, τόσο την απελπισία όσο και τη λατρεία. Αυτές οι αντιφάσεις την υπερβαίνουν και είναι από αυτές τις τάσεις που αντλεί τη δημιουργική της δύναμη και από αυτές τις διαπλοκές που χτίζει το μήνυμά της.

Οικειοποιώντας φανταστικές αναμνήσεις, η Faye καταφέρνει επίσης να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ αληθινών και φανταστικών στοιχείων του παρελθόντος της, μεταξύ μιας στιγμής της ζωής της στη Νέα Υόρκη και των νυχτερινών περιπλανήσεων εκείνων των μοχθηρών κοριτσιών, μεταξύ της φιλοσοφικής και εμπειρικής δυαδικότητας που υπάρχει μεταξύ όλων και σε κάθε εραστή.

Και στον καμβά το απαλό γίνεται βαρύ, το παροδικό γίνεται σταθερό. Σε μια στιγμή αβεβαιότητας στη ζωή της, δίνει την προνομιακή θέση στο έργο της στις αντιφάσεις.

Faye Wei Wei

Βιογραφικό

Η Faye Wei Wei γεννήθηκε το 1994 στο Λονδίνο της Ηνωμένο Βασίλειος. Αποφοίτησε από το Slade School of Fine Art στο Λονδίνο (ΒΑ Hons) το 2016. Η Faye Wei Wei αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική διαδικασία ως μια οικεία χορογραφία μεταξύ πραγματικού και εικονιστικού χώρου. Τα έργα της περιστρέφονται συχνά γύρω από την πνευματική εικονογραφία και τον κλασικό μύθο, τα τελετουργικά αγάπης και τη θεατρικότητα του φύλου. Μερικές φορές υποδηλώνουν θέματα συγκεκριμένων μυθικών αφηγήσεων και άλλες στιγμές φαίνονται να αναχωρούν για έναν πιο ασαφή, εσωτερικό χώρο ασυμφωνίας και αβεβαιότητας.

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this