«Home Μπάλτιζα work in progress»: Έκθεση στα Καρνάγια των Σπετσών

Τέσσερις καλλιτέχνες εμπνέονται από τα Καρνάγια των Σπετσών και δημιουργούν in-situ εγκαταστάσεις στο Παλιό Λιμάνι για την έκθεση Home Μπάλτιζα work in progress. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Η έκθεση Home εστιάζει στην ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού των Σπετσών. Αναδεικνύει τα καρνάγια ως εμβληματικά τοπόσημα του νησιού φιλοδοξώντας να εμπνεύσει μια νέα συζήτηση για την τέχνη των καραβομαραγκών.

Οι καλλιτέχνες Π. Ευσταθιάδης, Μ. Κρανιώτη, Γ. Λασηθιωτάκης και Θ. Ψυχογιός, εξερευνούν το καρνάγιο με το ιστορικό και πολιτισμικό του βάθος, ως ένα χώρο που γεννά, προστατεύει και δημιουργεί. Η έκθεση εστιάζει στη σημασία που έχει για τον κάθε καλλιτέχνη η έννοια του “καταφυγίου”, όπως αυτή απαντάται στον κύκλο ζωής των καïκιών. Για τα καΐκια το καρνάγιο είναι η πρώτη τους κατοικία και εν συνεχεία το καταφύγιό τους.Τα έργα αποδεικνύουν ότι τα καρνάγια των Σπετσών μπορούν και εμπνέουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο έργο Greenlab του Πέτρου Ευσταθιάδη ξεδιπλώνεται μια ιστορία επιβίωσης. Με ποιους τρόπους μπορεί να ξεφύγει ο άνθρωπος από τον σύγχρονο κόσμο και να νιώσει ξανά ασφαλής; Διερευνώντας αυτό το ερώτημα ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια αυτοσχέδια κατασκευή φτιαγμένη από ετερόκλητα υλικά, η οποία παραπέμπει σε κατοικία και μαζί τόπο καλλιέργειας. Ένα αύταρκες κι όμως εξωστρεφές σύμπαν που συνδυάζει το παράξενο και το οικείο, το ιδεώδες και το απτό.

“Home”, Μ. Κρανιώτη, Θ. Ψυχογιός

Το έργο Τάματα, Μάγια και Υποσχέσεις της Μαριλένας Κρανιώτη είναι εμπνευσμένο και κατασκευασμένο (in situ) στο νησί των Σπετσών. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκαν τα ίδια τα καΐκια, που φέρουν τον συμβολισμό του σπιτιού, του ιερού, και κατ’ επέκταση του πνευματικού κόσμου. Η βάρκα είναι ντυμένη με μεταλλικά στοιχεία και τάματα που θυμίζουν πανοπλία ή κέλυφος, και δίνουν την αίσθηση της προστασίας αλλά και της επιθυμίας να επιστρέψει εκείνος που έφυγε.

Η κατασκευή του Γιάννη Λασηθιωτάκη είναι η υπόμνηση ενός σκελετού καραβιού απογυμνωμένου από το περίβλημά του και ταυτόχρονα μια αναφορά στη ζωή και στο θάνατο, στην ονειροπόληση, στη νοσταλγία και στη μνήμη. Στην ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνήσει το άγνωστο ταξιδεύοντας, πέρα από κάθε χρονικό και τοπικό όριο. Οι αναζητήσεις του πάνω στην έννοια του άυλου και της γραμμής ως πρωτογενούς, ουσιαστικού και βασικού δομικού στοιχείου τον οδήγησαν, εδώ στις Σπέτσες με την κραταιά ναυτική παράδοση, στη δημιουργία ενός έργου όπου τα ελάχιστα αρχετυπικά γραμμικά στοιχεία παραπέμπουν στην τέχνη και στη μαστοριά των καραβομαραγκών.

“Ideal lines”, Γ. Λασηθιωτάκης

Αντί της δημιουργίας ενός νεου έργου τέχνης με τη στενή έννοια, η πρόταση του Θεόδωρου Ψυχογιού εστιάζει στην αποκατάσταση των παλαιών πάγκων του λιμανιού, που σήμερα έχουν πια εγκαταλειφθεί και αχρηστευτεί. Αντλώντας έμπνευση από την εμπειρία και την αγάπη του για την παραδοσιακή ναυπηγική, επιλέγει παλιά ξύλα που έχουν απομείνει στο καρνάγιο προκειμένου να ανακαινίσει τα ξεχασμένα παγκάκια. Μέσα από αυτό το έργο αποκατάστασης, ο Ψυχογιός ελπίζει να αναζωογονήσει τη λειτουργία των πάγκων και να φέρει χαρά σε όσους ξαποσταίνουν επάνω τους, ξυπνώντας μνήμες και συναισθήματα με έναν απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Μουσείου Μπουμπουλίνας, ενώ φορέας διοργάνωσης είναι ο Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών.

BALTIZA HOME poster

Λεπτομέρειες έκθεσης

Τίτλος έκθεσης: «Home Μπάλτιζα work in progress»
Διάρκεια Έκθεσης 29.07.23 – 16.09.23
Καλλιτέχνες: Πέτρος Ευσταθιάδης, Μαριλένα Κρανιώτη Γιάννης Λασηθιωτάκης, Θεόδωρος Ψυχογιός
Επιμέλεια: Κατερίνα Νικολάου
Τόπος: Σπέτσες Παλιό Λιμάνι, Καρνάγια
Χορηγοί: Thenamaris, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Community Trust Spetses
Χορηγος Επικοινωνίας: Καθημερινή

Πληροφορίες
Κατερίνα Νικολάου
Τηλέφωνο: 6979488008
E-mail: [email protected]
Instagram: @kat_nikolaou

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this