Συναυλία με την Αλεξάνδρα Γκράβας για τα παιδιά των νησιών

Η συνομιλία με την διεθνή μεσόφωνο έγινε με ευκαιρία της συναυλίας της με τίτλο «Με του έρωτα τις ευωδιές…», τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν υπέρ της στήριξης των Μουσικών Εργαστηρίων του συνδέσμου στα Ελληνικά Νησιά.

Η καλλιτέχνιδα τραγούδησε για τους σκοπούς του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Διεθνής μεσόφωνος που τραγουδά σε όλα τα μέρη του κόσμου, από την Ευρώπη και την Αμερική έως τις χώρες της Ανατολής, η Αλεξάνδρα Γκράβας, δεν χάνει ποτέ την επαφή με τη χώρα καταγωγής της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά η καταξιωμένη υψίφωνος θέτει τη φωνή και την ερμηνευτική της δεινότητα στη διάθεση και στους σκοπούς του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» και ειδικότερα στο να δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά των νησιών να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και με την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Τη συναυλία με τίτλο «Με του έρωτα τις ευωδιές…» διοργάνωσε ο σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς.

Πάθος και μεράκι

Η ίδια ήρθε σε επαφή με το έργο του συνδέσμου, είδε από κοντά το πάθος και το μεράκι της προέδρου του, κ. Μαρίας Κωνσταντινίδη, και ενθουσιάστηκε από τη δουλειά που κάνουν στα νησιά σε σχέση με το να μυήσουν τα παιδιά στη μουσική και στην εκμάθηση μουσικών οργάνων: «στη σημερινή εποχή τίποτα δεν είναι δεδομένο.Η επαφή των παιδιών με τη μουσική στη νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, καθώς στα περισσότερα νησιά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ωδεία», λέει η Αλεξάνδρα Γκράβας και συνεχίζει: «Είμαι πολύ συγκινημένη που τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ της στήριξης των Μουσικών Εργαστηρίων τα οποία έχει δημιουργήσει ο σύνδεσμος στα ελληνικά νησιά και καλώ το κοινό να στηρίξει με την παρουσία του αυτή τη βραδιά. Το να τραγουδώ για τα παιδιά και μάλιστα για τη μουσική τους εκπαίδευση είναι κάτι που με γεμίζει με τη δύναμη της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε μια εποχή που η μουσική εκπαίδευση έχει σχεδόν γίνει είδος πολυτελείας αξίζουν συγχαρητήρια στον σύνδεσμο ‘‘Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας’’ για την ίδρυση και τη λειτουργία των Μουσικών Εργαστηρίων στα νησιά και το υψηλό έργο που επιτελεί», σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκράβας.

Μελωδικό ταξίδι

«Σε αυτή τη συναυλία», συνεχίζει, «θα κάνω μια μουσική περιήγηση σε χώρες όπου έχω τραγουδήσει και από τη μουσική κουλτούρα των οποίων κάτι έχω πάρει. Η βραδιά αποτελεί ένα ερωτικό, λυρικό, μελωδικό ταξίδι με τραγούδια από την Ελλάδα, το Μεξικό, την Κίνα, τον Λίβανο, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.ά.

Θα ακουστούν τραγούδια που είναι σήμα κατατεθέν της εθνικής μουσικής κουλτούρας τους, τα οποία παρουσιάζω στο κοινό με τον δικό μου τρόπο. Δεν είναι μια βραδιά όπερας, αλλά μια βραδιά καλής, ποιοτικής μουσικής με μελωδίες γνωστές και αγαπημένες. Δεν θα λείψουν και πολλά ελληνικά πολύ γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων μεγάλων συνθετών. Μου αρέσει κάθε φορά να αναπτύσσω επικοινωνία με το κοινό. Θέλω να νιώθω τον παλμό του. Σε κάθε μου συναυλία τραγουδάμε στο τέλος όλοι μαζί. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα. Να μπορέσει να ξεχαστεί, να χαλαρώσει ο ακροατής να νιώσει ανθρώπινα. Μπορεί να έχω τραγουδήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου, όμως πραγματικά όπου κι αν πάω νιώθω ότι συναυλίες όπως αυτή του Συνδέσμου “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία για το κοινωνικό σύνολο».

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 στην Αθήνα από αξιόλογους εκπροσώπους του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου, όπως οι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Τίτος Πατρίκιος, Παναγιώτης Τέτσης κ.ά. Η πρόεδρός του Μαρία Κωνσταντινίδη μιλά με ενθουσιασμό για το έργο των Μουσικών Εργαστηρίων που ιδρύθηκαν το 1996, υλοποιώντας μια ιδέα της μουσικοπαιδαγωγού Φραγκίσκης Καρόρη.

Εκδηλώσεις που ζωντανεύουν τα νησιά

«Σήμερα λειτουργούν Μουσικά Εργαστήρια στα οποία φοιτούν 500 παιδιά σε Ικαρία, Λήμνο, Κέα, Σαντορίνη, Σίφνο, Σέριφο. Καταξιωμένοι μουσικοί ταξιδεύουν στα νησιά 2-3 Σαββατοκύριακα τον μήνα για να διδάξουν μουσικοκινητική με σύστημα Οrff, πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, φλογέρα, βιολί, λύρα και τραγούδι στα παιδιά των νησιών που δεν έχουν πώς να περάσουν τον καιρό τους και ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η αγορά των μουσικών οργάνων που χρειάζονται γίνεται από τον σύνδεσμο, τους δήμους ή από χορηγίες και δωρεές. Μάλιστα ως το τέλος του μήνα τα παιδιά θα δώσουν συναυλίες στα νησιά για να δείξουν την πρόοδό τους. Αυτές οι βραδιές προσφέρουν χαρά τόσο σ’ αυτά όσο και στις οικογένειές τους.

Στις δραστηριότητες του συνδέσμου εντάσσεται και η διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου MuSifanto και περιλαμβάνει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με μουσικούς διεθνώς αναγνωρισμένους καθώς και σεμινάρια μουσικής καταλήγει η κ. Μαρία Κωνσταντινίδη τονίζοντας πόσο ζωντανεύουν τα νησιά μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις.

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this