“Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο”, Φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe στους Δελφούς

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 (ώρα 20.30).  

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) παρουσιάζει έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Τα χρόνια της ελπίδας.

Τα κείμενα της έκθεσης και του νέου ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Το βιβλίο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη πριν από το τέλος του Μαΐου 2023. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 (ώρα 20.30) .

Κατά την ίδια περίοδο πραγματοποιείται στους Δελφούς η έκθεση ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950  με τον φακό του Robert McCabe, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Διάρκεια : 10 Ιουνίου -31 Δεκεμβρίου 2023

Robert McCabe, Σκύρος, Λιναριά 1957. Γυναίκες περιμένουν στον μόλο για να γεμίσουν τις κανάτες και τους κουβάδες τους. Οι νησιωτικές περιοχές πάσχουν, ακόμα και σήμερα, από έλλειψη νερού.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Τα χρόνια της ελπίδας

Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και πέντε μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ο φωτογράφος Robert McCabe, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει δυο εβδομάδες. Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, ο ίδιος κι ο αδερφός του, Τσαρλς, πήραν την μεγάλη απόφαση να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία κι απλά να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που πρωτοείδε ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια. Ωστόσο, διαρκής ήταν η έκπληξη κι η ευχαρίστηση που ένιωθε από το κέφι, τη ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτών που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του.

Έτσι ξεκίνησαν οι «δύο εβδομάδες» που έγιναν μια ολόκληρη ζωή. Τα ταξίδια στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ο βαθύς δεσμός του Robert McCabe με τη χώρα δυνάμωσε με το πέρασμα των χρόνων.

Αυτό που παρατήρησε ως επισκέπτης και στη συνέχεια ζώντας στην Ελλάδα, ήταν αρχικά μια αργή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη και μεταμόρφωση της χώρας σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο — ως εκ τούτου ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.

Robert McCabe, Στη Σαντορίνη, ο πατήρ Νικόλαος Κοκκαλάκης ίδρυσε τη Σχολή Ταπητουργίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τις νέες γυναίκες και να τις κρατήσει στο νησί.

Η έκθεση φωτογραφιών «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» (διάρκεια 10 -6- 23 ως 30 -9- 23) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός.

Robert McCabe,  Σκύρος, 1957. Μια γυναίκα με το παραδοσιακό σκυριανό μαντίλι δεμένο στο κεφάλι σταματάτο πλέξιμο για να κοιτάξει τον φωτογράφο. Η ύφανση, το γνέσιμο, το κέντημα και το πλέξιμο ήταν καθημερινές απασχολήσεις στα μεταπολεμικά χρόνια

Συμμετέχουν

Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Η έκθεση συνοδεύεται από την ελληνόφωνη (εκδόσεις Πατάκη) και την αγγλόφωνη (Abbeville Press) έκδοση του βιβλίου «Robert McCabe. Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Robert McCabe, Κατάπολα, Αμοργός, 1960. Καΐκι με φορτίο σταφύλια φτάνει στο λιμάνι το σούρουπο. Λόγω της απουσίας καλών οδικών δικτύων στα νησιά εκείνη την περίοδο, τα καΐκια χρησιμοποιούνταν συχνά και για ενδονησιωτικές μεταφορές.

Συντελεστές έκθεσης

Συντονισμός – έρευνα: Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Στήσιμο: Μαρία Αλεξίου
Εκτυπώσεις και Σαρώσεις: Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Πάνου Idolo Lab
Σχεδιασμός – γραφικά: Βάσω Αβραμοπούλου
Τοποθέτηση φωτογραφιών: Κώστας Καρασαββίδης
Εκτυπώσεις σε αλουμίνιο: Apolyto

Η εκτύπωση κι η βιβλιοδεσία του βιβλίου «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» που συνοδεύει την έκθεση έγινε στο Trifolio srl, Verona, Italy

Οργανωτική υποστήριξη έκθεσης και ημερίδας Δελφών 

Συντονισμός: Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Προβολή και Δημοσιότητα: Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Τεχνική υποστήριξη-slide show: Νίκος Κουτσοκέρας, τεχνικός

Robert McCabe, Μύκονος, 1957. Μια σοβαρή διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ενός αγρότη που έφερε προϊόντα στην αγορά στη Χώρα με το γαϊδουράκι του και της καταστηματάρχη Ασημίνας Κουσαθανά. Το μικρό ράφι με τις καρτ ποστάλ υποδηλώνει έναν κόσμο που αλλάζει.

Info

Robert McCabe: «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»  

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 10 Ιουνίου έως Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
«Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, του Robert McCabe»
Σάββατο 10 Ιουνίου 23, 19.00 – 20.30

Αίθουσα Εκθέσεων Συνεδριακού Κέντρου Δελφών 

Robert McCabe, Σαντορίνη, 1960. Στη βάρκα, πλησιάζοντας το «Δέσποινα».
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this