Η Κωνσταντίνα Σιλεβρή πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο | Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»

Γράφει η Vasia Bresta

Photo credits Francesca Kal / Portrait-Painter Ilias Matthaiopoulos

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου, του τελευταίου Μητροπολίτου της Ελληνικής Σμύρνης.

Ενός σημαντικού άγιου, Εθνομάρτυρα, ο οποίος προσέφερε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε και μαρτύρησε στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922.
Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.
Κατά την διάρκεια του, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου Χρυσοστόμου, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.
Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του έργου, έρχονται στις μνήμες, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία, που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις,
που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την Ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…
Κατά την διάρκεια του έργου, ακούγονται ζωντανά, Σμυρναϊκά τραγούδια και βυζαντινοί ύμνοι.

 

photo credits Francesca Kal
photo credits Francesca Kal

-Κωνσταντίνα, μίλησε μας για τo θεατρικό έργο που πρωταγωνιστείς και το ρόλο σου;

-Κάθε φορά που συναντιόμαστε η χαρά μου είναι μεγάλη. Με πετυχαίνεις σε μέγιστη δημιουργική στιγμή. Ένα ταξίδι προετοιμασίας ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό και η χαρά μου απερίγραπτη. Ετοιμαζόμαστε για περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό θεατρικό έργο.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μια ιστορία μέσα απ’ τις στάχτες. Από την πένα της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοιζίδη με ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών.

Έργο του Ηλίας Ματθαιόπουλος /photo shooting Francesca Kal
Έργο του Ηλίας Ματθαιόπουλος / photo shooting Francesca Kal
Ο ρόλος μου, Η Αγγελιώ.
Ερωτευμένη από τα παιδικά της χρόνια με τον Χρυσόστομο, έναν έρωτα που έπνιξε βαθιά μέσα της αφού αυτός τάχτηκε στην αγάπη του Χριστού.
Ζει, νοιάζεται, θαυμάζει και θυσιάζει κάθε χτύπο της καρδιάς της, για αυτόν ώσπου στο τέλος θρηνεί για τον βασανιστικό θάνατό του. Κάθε πρόβα, είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.

-Σε άγγιξαν τα γεγονότα της εποχής;

-Νιώθω τόσο αυτήν, την ηρωίδα. Τοσα χρονια πισω η ιστορία κι όμως μιλά στην καρδιά μας πολύ δυνατά και στο σήμερα.
-Επόμενα σχέδια;
-Τηλεοπτικά θα με δείτε σε ρόλο έκπληξη στα “Ψέματα” του alpha.
Φυσικά, κάθε Σάββατο και Κυριακή “σπικάρω” τα έργα τέχνης του Οίκου Διαλυνά στις τηλεοπτικές εκπομπές στο channel 9 και στο alert tv.
Eπίσης συνεχίζω τα δανείζω την φωνή μου σε διαφημίσεις και μεταγλωττίσεις.

-Tέλος, πότε ξεκινούν οι παραστάσεις;

-Θα ξεκινήσουμε παρατάσεις από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο -καιρού επιτρέποντος και θεού θέλοντας-. Επίσης, εύχομαι υγεία και να καταναλώνουμε όλη την ενέργεια μας στην τέχνη.
Είναι από τις καλύτερες ψυχοθεραπείες. Σε κάνει σίγουρα καλύτερο άνθρωπο.

Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ, ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ, ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΛΟΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ- ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ                                                    ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ-ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΕΤΤΟΥ

Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this