«Η ωραία Ελένη» παρουσίαση βιβλίου στην αλυσίδα πολιτισμού IANOS

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 18:00

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίουστις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκης, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου των  Ιωάννη Κουλλιά & Γεωργίου Ορφανίδη, με τίτλο «Η Ωραία Ελένη» (Σύγχρονες Ελληνικές Ιλαροτραγωδίες, Ι)

Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν από θεατρικό αναλόγιο, το οποίο περιλαμβάνει απόσπασμα του βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αργυρώ Αγγελοπούλου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ηθοποιός

Φωτεινή Φιλοσόφου, ηθοποιός

Γαβρίλης Ιστικόπουλος, λογοτέχνης

Γιώργος Βουζουλίδης, ερευνητής ανθρωπίνων συστημάτων

Στο θεατρικό αναλόγιο ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Άγγελος Παπαδημητρίου

Μιχαήλ Άνθης

Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Νατάσσα Κοτσοβού

Φωτεινή Φιλοσόφου

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αναλογίου φέρει η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου.

Συντονίζει ο Γεώργιος Ορφανίδης, υ.δ. ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η “Ωραία Ελένη” αποτελεί μία από κοινού προσπάθεια δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων, τους οποίους όμως χαρακτηρίζει ένα είδος ειλικρινούς αγάπης για το ευρύτερο ιδεώδες του πολιτισμού, για το καλαίσθητο σε ό,τι ορίζουμε ως Τέχνες και Γράμματα. Στους κωμικοτραγικούς διαλόγους που έπονται δε θα συναντήσει κανείς παρά μόνο μία έμμετρη-και υπό την καλή έννοια του όρου- «υπερβολή», η οποία μας ταξιδεύει πολύ πίσω, στο παρελθόν, με προμετωπίδα τη μυκηναϊκή Σπάρτη στα χρόνια βασιλείας του Τυνδάρεω. Το ταξίδι του αναγνώστη, ωστόσο, δε θα τελειώσει σε αυτό το σημείο, ή με άλλα λόγια, δεν εξαντλείται σε ένα ιστορικοφανές φόντο, αμάλγαμα πληροφοριών που αντλήθηκαν από τα Έπη του επονομαζόμενου Τρωικού Κύκλου, τη χορική λυρική ποίηση ή/και από αλλού.

Η πορεία προς το αντίθετο ρεύμα του χρόνου συνεχίζεται μέσω του θεατρικού είδους που υπηρετεί το οικείο πόνημα. Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην εποχή, όπου αναδύθηκε και εξελίχθηκε ένα είδος θεατρικού γίγνεσθαι, που σαν άλλος ακροβάτης ισορροπούσε μεταξύ κωμικού και τραγικού. Το είδος αυτό ονομάστηκε «ιλαροτραγωδία» ή/και «παρατραγωδία». Εδώ, κάθε υπόθεση εκτυλίσσεται αιφνιδίως από τραγική σε κωμική, και το αντίστροφο, ενώ το τέλος -είθισται τουλάχιστον- να είναι εύθυμο, ηδύ, όπως συμβαίνει στη νεοελληνική θεατρική παράδοση με τα έργα του Χρύσανθου Βοσταντζόγλου (Μποστ), λ.χ. με την περίφημη Μήδεια.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Ιωάννης Κουλλιάς είναι ιατρός-παθολόγος. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ, δεν έμεινε ποτέ όμως παγιδευμένος εντός της πόλης του Περικλή. Ζει στο νησί του στην Κάλυμνο, όπου ως ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων, λάτρης του καλαίσθητου και των Τεχνών, καταπιάστηκε ανά περιόδους με ουκ ολίγα. Χωρίς να εγκαταλείπει κάτι εξ΄αυτών, διαθέτει εαυτόν στο αντικείμενο εκείνο που τροφοδοτεί  τον ίδιο στην εκάστοτε συνθήκη της ζωής του.  Ασχολείται με την προσπάθεια αποτύπωσης της στιγμής, κοινώς με τη Φωτογραφία (εικαστική, τοπίου, urban), συμμετέχοντας σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Δεν επαναπαύεται ωστόσο στις διακρίσεις του επί των καλλιτεχνικών. Με την πρώτη ευκαιρία αφιερώνεται στη μαγεία της στιχουργικής & της μουσικής σύνθεσης (εγγεγραμμένος στην ΕΔΕΜ), είτε εκδίδοντας προσωπικούς δίσκους είτε στο πλαίσιο συμμετοχής, σε συνεργασία με ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες (Μετρονόμος, Μελωδικό Καράβι, Καθρέφτης).

Δίνει ζωή σε σκέψεις και ερεθίσματα μέσω της έμμετρης θεατρικής συγγραφής, όπως φαίνεται από τις επί μακρόν δημοσιεύσεις σκωπτικών ποιημάτων του στον ελληνικό Τύπο, καθώς και από την εκδοθείσα ιλαροτραγωδία του με τίτλο “Η Ωραία Ελένη” (Σειρά: Σύγχρονες Ελληνικές Ιλαροτραγωδίες, Ι. Εκδόσεις Ελευθερουδάκης, Αθήνα, 2023). Βέβαια, η δημιουργία συνεχίζεται και ήδη 2 νέα πονήματά του βρίσκονται καθ΄οδόν προς την έκδοσή τους.

Ο Γεώργιος Ορφανίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΑΠΘ – σε συνεργασία (συνεπίβλεψη) με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ. Η πορεία του στον χώρο των πολιτισμικών και μορφωτικών θεμάτων, εκτός από επιστημονικό, έχει και τεχνοκρατικό προσανατολισμό (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, εικαστικές εκθέσεις, πολιτισμικο-εκπαιδευτικά πρότζεκτ σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες της χώρας και του εξωτερικού, κ.ά.). Παράλληλα, έχει εργαστεί στον ελληνικό -εγχώριο και της ομογένειας- Τύπο και στην επιμελητική ομάδα των Εκδόσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως.

 

 

 

 

Share this
Tags
Maria Tr
Maria Tr
Η Μαρία είναι "παιδί του κέντρου". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μα το μυαλό της πάντα ταξίδευε σε ακρογιαλιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Έχει περάσει απ΄ τα έδρανα της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθεσιακός και εκδοτικός εορταστικός Δεκέμβριος από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης συμμετοχής του, ως τιμώμενος εικαστικός, στα Πολιτιστικά Δρώμενα Τέχνης 2023 / Visions of Contemporary Art, στον...

Η γεωμετρική πηγή των αφηρημένων αυτοσχεδιασμών του Καντίνσκι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Vassili Kandinsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1866. Το 1886 παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας....

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this