Η Ύδρα παρουσίασε τις παρθενικές δράσεις για την συμμετοχή της στον εορτασμό των 200 ετών από το 1821

Στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, το ιστορικό νησί της Ύδρας συμμετέχει ενεργά με μια σειρά  δράσεων που θα ξεδιπλωθούν σε όλη την διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ο δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον φορτισμένο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου προέβη στην ανακοίνωση των ονομάτων που συναπαρτίζουν ειδική Συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα σχεδιάσει τις πρωτοβουλίες της Ύδρας για την σημαντική αυτή επέτειο.

Σε αυτήν την επιτροπή, της οποίας επίτιμος πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συμμετέχουν δεκάδες επιφανείς πολίτες του νησιού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες και επαγγελματίες από πολλά διαφορετικά πεδία, καλλιτέχνες και ιδιοκτήτες γκαλερί. Πολλοί εξ αυτών έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής.

Στην πρώτη σειρά της αίθουσας βρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της περιφέρειας Αττικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να αναφερθεί και η έντονη παρουσία από αδελφότητες και σωματεία από διάφορους τόπους της πατρίδας μας που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο το 1821.

Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κουκουδάκης αφού αναφέρθηκε στον συμβολισμό της επετείου και στην καθοριστική συμβολή της Ύδρας στην Επανάσταση ανακοίνωσε τις προτάσεις που ήδη προετοιμάζει ο Δήμος για το άμεσο και απώτερο μέλλον: Εκδόσεις, εικαστικές εκθέσεις, μαθητικοί διαγωνισμοί, διαφύλαξη και αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού θα αναδείξουν το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της Ύδρας.

Αδελφοποιήσεις

Τον Απρίλιο, πιθανώς στις 16/4 ημέρα κατά την οποία το 1821 σχηματίστηκε ο κοινός στόλος Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών, οι τρεις δήμοι θα εκκινήσουν την διαδικασία της υπογραφής πρωτοκόλλου αδελφοποίησής τους. Αδελφοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ύδρας και της Ιεράς πόλης του Μεσολογγίου, όπως και με τον δήμο Εμμανουήλ Παππά στην Μακεδονία και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος στην Μεσσηνία.

Αδελφοποίηση σχεδιάζεται να γίνει επίσης και με τους Δήμους Σάμου, Μάνης και Κρήτης όπως και με τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Θα τοποθετηθεί μάλιστα μνημείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας για τους πενήντα  Υδραίους που υπηρετούσαν στο τουρκικό ναυτικό και εκτελέστηκαν ως πράξη εκδίκησης από τους Οθωμανούς , όταν το νησί εναντιώθηκε στους κατακτητές. 

Οι δράσεις θα απλωθούν και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Ο Δήμος Ύδρας θα συσφίξει τις σχέσεις του με τον Δήμο της Μασσαλίας καθώς ο στόλος των Υδραίων είχε βοηθήσει τον γαλλικό λαό στην περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων, σπάζοντας τον βρετανικό αποκλεισμό και μεταφέροντας σιτάρι στη Γαλλία. Ήταν τέτοια η σύνδεση των Υδραίων με τους Μασσαλιώτες που μόλις ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων ζήτησαν την βοήθεια των κατοίκων της πόλης που ίδρυσαν οι Φωκαείς.

Οθωμανικά αρχεία

Σημαντική είναι και μια έκδοση με την μετάφραση και τον σχολιασμό Οθωμανικών Αρχείων με αναφορές στην Ύδρα πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 και θα συνδράμει σημαντικά στον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Οι αναφορές αυτές εντοπίστηκαν μετά από συστηματική έρευνα του Τούρκου καθηγητή Ibrahim Alper Arisoy που ανταποκρίθηκε ευγενικά και αφιλοκερδώς σε σχετικό αίτημα του Δήμου Ύδρας. Ο Καθηγητής είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δήμου. 

Εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος

Στην ίδια την Ύδρα θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων. Αξίζει να αναφερθεί η ανάδειξη της δράσης σπουδαίων μορφών του φιλελληνικού κινήματος που έδρασαν εκεί όπως ο Λόρδος Βύρων και όχι μόνο. Μαθητικοί διαγωνισμοί και εικαστικές εκθέσεις θα συμβάλουν στην ενεργή συμμετοχή και της νέας γενιάς σε αυτήν την σημαντική επέτειο που θα λειτουργήσει ως ιστορική αφύπνιση. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα αποτελέσει η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ύδρας, το αναλλοίωτο δομημένο περιβάλλον της. Εκδηλώσεις και δράσεις θα θυμίσουν στους αρμόδιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών της Ύδρας.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this