Κροτοφοβία και σκύλοι / Γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα και 5 τρόποι αντιμετώπισης

Αν ένας σκύλος εκδηλώνει συμπτώματα ανησυχίας όταν ακούει δυνατούς και ξαφνικούς θορύβους, όπως είναι οι κεραυνοί και τα πυροτεχνήματα του Πάσχα, μπορεί να έχει κροτοφοβία.

Η εκδήλωση φόβου για ένα συγκεκριμένο ή για διαφορετικούς δυνατούς και ξαφνικούς θορύβους ονομάζεται κροτοφοβία και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλές ανήσυχες συμπεριφορές του ζώου ή ακόμα και προσπάθεια να κρυφτεί ή να διαφύγει με κίνδυνο να χαθεί, αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις στην Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα, όπου τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα είναι κάτι συνηθισμένο.

Παράγοντες, επίσης, που μπορεί να προκαλούν κροτοφοβία στους σκύλους είναι οι καταιγίδες, οι πολύβουες συγκεντρώσεις, οι συναγερμοί, οι σειρήνες ασθενοφόρων, περιπολικών ή πυροσβεστικών οχημάτων και οι δυνατοί ήχοι των αεροπλάνων.

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από κροτοφοβία υπάρχουν πολλές επιλογές για να τον κάνετε να ηρεμήσει. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας προτού επιχειρήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας.

Τα συμπτώματα της κροτοφοβίας

Η κροτοφοβία εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε σκύλο και έχει πολλά συμπτώματα, όπως αναφέρει το dogtime.com.

Στην καλύτερη περίπτωση ένας δυνατός κρότος μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στον σκύλο και να «κολλήσει» στον κηδεμόνα του. Στην χειρότερη, ένας δυνατός κρότος μπορεί να προκαλέσει πανικό, τρέξιμο,  αφόδευση σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμα και άλμα μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο!

Ανάλογα με τα επίπεδα άγχους του σκύλου τα συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν μετά από έναν έντονο θόρυβο ή κρότο και να διαφέρουν σε βαρύτητα. Μερικά από τα συμπτώματα της κροτοφοβίας είναι ότι τα σκυλιά:

 • Τρέμουν
 • Περπατούν ανήσυχα πέρα δώθε
 • Εμφανίζουν λαχάνιασμα και σάλια
 • Βάζουν την ουρά τους κάτω ανάμεσα στα πόδια τους
 • Κατεβάζουν τα αυτιά τους προς τα πίσω
 • Έχουν ορθάνοιχτα τα μάτια τους
 • «Κολλούν» στον κηδεμόνα τους
 • Προσπαθούν να κρυφτούν ή δεν θέλουν να κινηθούν
 • Γαβγίζουν ή κλαίνε
 • Εκδηλώνουν καταστροφικές συμπεριφορές όπως το να μασήσουν κάποιο αντικείμενο
 • Προσπαθούν να διαφύγουν από εκεί που βρίσκονται

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Την ώρα που εκδηλώνονται τα συμπτώματα, οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι καλύτερο να συμπεριφερόμαστε φυσιολογικά. Η εκδήλωση νευρικότητας ή φόβου από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια κάποιου θορύβου μπορεί να προκαλούν άγχος και στον τετράποδο φίλο μας. Για παράδειγμα αν κάποιος άνθρωπος φοβάται τα πυροτεχνήματα, μπορεί και ο σκύλος να έχει την ίδια αντίδραση. Παράλληλα τα χάδια και οι αγκαλιές, μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς ο σκύλος μπορεί να τις ερμηνεύσει ως επιβεβαίωση της ύπαρξης λόγου ανησυχίας.

Πριν επιχειρήσουμε να θεραπεύσουμε τον σκύλο μας για την κροτοφοβία, πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας για επαγγελματική διάγνωση και συμβουλές θεραπείας.

Πέντε επιλογές που πρέπει ένας κηδεμόνας να συζητήσει με τον κτηνίατρο

1. Αλλαγή στο περιβάλλον του σκύλου

Δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου για τον σκύλο, όπως ένα κιβώτιο με κουβέρτα ή ένα σημείο που ακούγεται λιγότερο ο θόρυβος.

Απαλή μουσική ή τηλεόραση για να «σβήσει» ο ήχος

Εάν γνωρίζετε ότι έρχεται π.χ. μια καταιγίδα ή η ρίψη πυροτεχνημάτων, φροντίστε ώστε το σκυλί να έχει εκτονώσει την ενέργειά του, είτε με μια μεγάλη βόλτα, είτε με τρέξιμο για πολλή ώρα σε κάποιον ανοιχτό χώρο. Δραματικά αποτελέσματα δεν θα δείτε αλλά σίγουρα θα μειωθούν τα συμπτώματα αγχώδους συμπεριφοράς.

2. Περιτύλιγμα πίεσης

To «περιτύλιγμα πίεσης» είναι οτιδήποτε τυλίγεται γύρω από τον κορμό και το στήθος του σκύλου για να παρέχει μια σταθερή, ήπια πίεση.

Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί και πώς λειτουργεί αυτό το μέτρο. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός που κάνει το σκυλί να αισθάνεται παρηγοριά και ασφάλεια, αποσπώντας παράλληλα την προσοχή του από το να συγκεντρωθεί σε ό,τι φοβάται.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα «περιτύλιγμα» μόνοι σας από ένα μπλουζάκι κατάλληλου μεγέθους ή να αγοράσετε ένα «γιλέκο ηρεμίας», που πωλούνται στα pet shops.

3. Τροποποίηση συμπεριφοράς

Μπορείτε να αρχίστε με την έκθεση του σκύλου σε χαμηλά επίπεδα θορύβου που δημιουργούν ενόχληση, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Καθώς συνηθίζει, μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά τα επίπεδα του θορύβου μέχρι να συνηθίσει να τον ανέχεται.

Σε περίπτωση που θέλετε να το δοκιμάσετε, υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία για το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αλλά και έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

4. Φάρμακα

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει ακόμη και φάρμακα σε περίπτωση που το άγχος του σκύλου σας είναι αρκετά σοβαρό.

Κάποια εξ αυτών χορηγούνται σε τακτική βάση, άλλα την ώρα του συμβάντος. Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο, φροντίστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.

5. Φερομόνες & Συμπληρώματα

Κάποιοι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων επιλέγουν να θεραπεύσουν τα σκυλιά τους με πιο φυσικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φερομόνες και συμπληρώματα που προορίζονται να κρατούν τους σκύλους ήρεμους. Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις και δεν προκαλούν τόσες πολλές παρενέργειες.

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this