Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε οριστικά το χώρο αυτόν και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική.  

Όνειρα, σύμβολα, οιωνοί, αποτελούν κάποιες από τις ενότητες των έργων της που παρουσιάζουν με χρώμα τις έννοιες αυτές. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται το συναίσθημα που εισπράττει ο θεατής στο καμβά. 

Η καλλιτέχνιδα συνεχίζει με επιτυχία τον κύκλο αυτό, το τρίτο μέρος της «τριλογίας περί ψυχής» που έχει δημιουργήσει και αποτελεί ένα βιωματικό έργο που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια, με θέμα την εξέλιξη της ψυχής μιας γυναίκας, μέσα από τις δυσκολίες που η ζωή παρουσιάζει. 

Εμείς στο Artviews συναντήσαμε την Λίλα στο ατελιέ της στο Χαλάνδρι στο πλαίσιο του open studio που διοργάνωσε και μιλήσαμε μαζί της. 

-Λίλα, τα έργα σου έχουν τη μοναδικότητα της πρόκλησης χαρούμενων, αισιόδοξων συναισθημάτων και είναι συχνά γεμάτα συμβολισμούς. Μίλησέ μας γι’ αυτό. 

-Ο συμβολισμός στην τέχνη μεταθέτει την έμφαση από την οπτική παρουσίαση του πραγματικού, στον κόσμο της φαντασίας. Η περιγραφή αντί να παρουσιάζει το όποιο θέμα με ρεαλισμό και λεπτομέρεια, χρησιμοποιεί αντίθετα σύμβολα και μεταφορές προκειμένου να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό νόημα αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντικότητα του συναισθήματος. 

Καλλιτέχνες που ασχολούνται με τον συμβολισμό εξερευνούν συνήθως θέματα όπως η αγάπη, η χαρά, ο φόβος, η δυσαρέσκεια, η αντίδραση δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που την αισθάνεσαι παρά την κατανοείς λογικά – καθώς το συναισθηματικό βάθος δημιουργείται μέσα από την πλούσια, γεμάτη ζωντανά χρώματα ενέργεια και τη φαντασία. 

Ως σημαντικό κίνημα, ο συμβολισμός ανέτειλε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν μια αντίδραση στην απολύτως ρεαλιστική απεικόνιση των έργων μέχρι τότε.  Προτιμούσε να απεικονίζει τις ιδέες και τα συναισθήματα πίσω από τα θέματα. 

Προσωπικά, δεν εντάσσω τον εαυτό μου ή τα έργα μου στους συμβολιστές ή σε κάποιο κίνημα. Όμως είναι αλήθεια πως χρησιμοποιώ ασυνείδητα στα έργα μου ένα είδος αποσπασματικών συμβόλων, τα οποία προσκαλώ τον θεατή να ανακαλύψει και να απο-συμβολίσει σύμφωνα με τη δική του φαντασία και συναίσθημα. 

Λίλα Κουφοπούλου, Singulart, Energy

– Βοηθάει ο τίτλος να κατανοήσει καλύτερα ο θεατής το έργο; 

Πιστεύω πως, ναι. Αλλά δεν είναι καθοριστικό αυτό.  

Το βασικό για μένα είναι το συναίσθημα που ενεργειακά εισπράττει ο θεατής.  

Και αυτό θέλω να αποτυπώνω στον καμβά: το συναίσθημα. 

– Τα έργα σου έχουν χαρακτηρισθεί ως δημιουργίες για το “well being”. Πώς θα το σχολίαζες αυτό; 

-Χαίρομαι τα όμορφα συναισθήματα που νοιώθω καθημερινά και απολαμβάνω να τα αποτυπώνω με τα χρώματά μου στον κάθε πίνακα που δημιουργώ.  

Ζωγραφίζω μόνον όταν είμαι καλά συναισθηματικά και αυτή τη θετική ενέργεια θέλω να τη μοιράζομαι με τον θεατή.

Λίλα Κουφοπούλου, Singulart, Your dreamis born

δεν εντάσσω τον εαυτό μου ή τα έργα μου στους συμβολιστές ή σε κάποιο κίνημα

Θεωρώ τα έργα σου ιδανικά για να κοσμούν  ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και επαύλεις με ιδιαίτερο design και αρχιτεκτονική, όπως επίσης συνεδριακές αίθουσες, και αίθουσες αναμονής σύγχρονων διεθνών εταιριών. Χώροι που χρειάζονται θετική ενέργεια… 

-Σε ευχαριστώ πολύ. Εξάλλου αυτό είναι που προσδοκώ να περάσω στον θεατή. Η σειρά των έργων μου ΟΝΕΙΡΑ “δένουν” με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, ιδίως σε χώρους στα νησιά μας, σε γιώτ, αλλά και σε κάθε χώρο συνάντησης που προσδοκούμε να  προσδώσουμε αισιοδοξία στους παρευρισκόμενους. 

-Σε ευχαριστούμε σήμερα για την φιλοξενία στο ατελιέ σου. Πού μπορεί κάποιος να θαυμάσει ή να διαλέξει κάποιο έργο σου;  

-Αυτήν την περίοδο μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση που έχω στο studio μου στο Χαλάνδρι, με προσωπικό ραντεβού.  

Για λεπτομέρειες μπορεί να επικοινωνήσει στο 6944960053. Ήταν χαρά μου που σας δέχτηκα.  

Λίλα Κουφοπούλου, Singulart, red pearles

Who is Who

Η Λίλα Κουφοπούλου έχει μεταπτυχιακό σε Καλές Τέχνες από το Τufts University & School of the Museum of Fine Arts in Boston στον τομέα Τέχνης & Τεχνολογίας,  όπου έχει εργαστεί ως Teaching Assistant 

 Τα τελευταία 32 χρόνια έχει δημιουργήσει και εξελίξει το βιωματικό art project TRILOGY ABOUT SOUL, έχει κάνει εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική, κι έχει δεχθεί τιμητικές διακρίσεις από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Βοστώνη, και την Αθήνα.  

 Το 2017 ήταν η μόνη ζωγράφος Ελληνίδα φιναλίστ των GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS στην κατηγορία Arts & Design, στο Λονδίνο. 

https://lilaco.wixsite.com/lilakoufopoulou 
https://www.instagram.com/lilakoufopoulou/  

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this