Louise Bourgeois – Δημήτρης Γέρος: Τα πορτρέτα μιας φιλίας στη Vila de Sein της Ζυρίχης

Από την Πέμπτη 9 Ιουνίου η Beuwolf οργανώνει στη Vila de Sein της Ζυρίχης την έκθεση «LouiseBourgeois x Dimitris Yeros: an Unseen Friendship» με 29 φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες  παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Για δέκα χρόνια, από το 2000 έως λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της το 2010, ο Δημήτρης Γέρος επισκεπτόταν τη Louise Bourgeois στο περίφημο σπίτι-στούντιο  στη Νέα Υόρκη και στο οποίο τώρα στεγάζεται το  Easton Foundation που είχε ιδρύσει πριν πεθάνει. Οι δυο καλλιτέχνες ανέπτυξαν μια γόνιμη φιλία από την οποία προέκυψε μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες με τίτλο  «Casual Moments» στις οποίες παρουσιάζεται η μεγάλη Γάλλοαμερικανίδα γλύπτρια σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητας της καθώς και απόψεις του χώρου όπου ζούσε και οι οποίες μας παραπέμπουν  «στην αιώνια παρουσία της».

 

«Ο χώρος δεν ήταν εύκολος για έναν φωτογράφο» λέει ο Δημήτρης Γέρος. “Το σπίτι-στούντιο ήταν πολύ μικρό, περίπου πέντε μέτρα φάρδος και δέκα μήκος, χωρισμένο σε μικρά δωμάτια. Μετά βίας μπορούσα να χρησιμοποιήσω τεχνητό φωτισμό ή να κρατήσω τις απαραίτητες αποστάσεις.  Η Λουίζ επίσης δεν έμενε ποτέ ακίνητη, συχνά την ενοχλούσε το δυνατό φως και έτσι αρκετές φωτογραφίσεις έγιναν με φυσικό φως που έμπαινε από το παράθυρο ή την πόρτα του κήπου ενώ κατά διαστήματα χρησιμοποίησα και κάποια από τα διάσπαρτα επιτραπέζια φωτιστικά”. Αυτές οι συνθήκες δικαιολογούν κάπου κάπου την  απουσία υψηλής ευκρίνειας από μερικές λήψεις,  αλλά  εν τέλει  η αποτύπωση της ατμόσφαιρας  του οικιακού περιβάλλοντος είναι μοναδική.

Σε αυτές τις φωτογραφίες είναι εμφανής η αγάπη και η τρυφερότητα μεταξύ των δυο καλλιτεχνών και ο θεατής θα μπορέσει να φανταστεί τον αέναο διάλογο τους.

Ας σημειωθεί ότι αυτό τον καιρό, και έως τον Νοέμβριο, φιλοξενείται η τεράστια αράχνη/γλυπτό, ύψους 10 μέτρων, της Μπουρζουά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση στη Ζυρίχη θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου και συνοδεύεται από μια πολυσέλιδη, συλλεκτική, πανόδετη  έκδοση 300 σελίδων.

Info

on Thursday 9 June 2022
champagne reception 6-9pm
at Villa de Sein  

Scheideggstrasse 28, 8002 Zürich

The exhibition will run concurrently with Zurich Art Weekend and Art Basel.

[email protected]

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Françoise Hardy: Σήμερα αποχαιρετούμε ένα ακόμη υπέρλαμπρο ίνδαλμα των 60’s

Γράφει η Μαρία Δήμου Η γλυκιά Françoise Hardy, ένας θρύλος της γαλλικής pop καθώς κι ένα διαχρονικά αξεπέραστο fashion icon, ανακοινώθηκε σήμερα πως έφυγε από την...

Η εκλεπτυσμένη χρωματική φωτοχυσία των συνθέσεων του Μπονάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Πιέρ Μπονάρ / Pierre Bonnard, γεννήθηκε το 1867 στο Φοντεναί-ω-Ροζ, κοντά στο Παρίσι. Ο πατέρας του...

Το υπερρεαλιστικό παραλήρημα λαγνείας της τέχνης του Νταλί

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Το φαινόμενο Νταλί συναρπάζει με παγκόσμια εμβέλεια και σήμερα με διοργανώσεις πολλών εκθέσεων έργων του σε μουσεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this