Montes, Ατομική έκθεση του Ανδρέα Κοκκαλιάρη στο Tag Project Space 

H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Μαίου 2023 από τις 19.00 με πάρτι dj set.  

Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης στην ατομική έκθεση, montes, παρουσιάζει σχέδια, γλυπτά και βίντεο, έργα που δημιούργησε πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σε μια  προσπάθεια συμφιλίωσης των σκέψεων του αλλά και του ίδιου με την έννοια της τέχνης. Τα έργα είναι εκφράσεις του εαυτού του, ιδέες και συναισθήματα, τα οποία θέλει να ξεχάσει και τα οποία μας καταπλακώνουν στη καθημερινότητα και ειδικά το διάστημα 2020-2021 που μας περιόρισε η καραντίνα. Η εσωτερική ενασχόληση με τους φόβους, τις σκέψεις και τις σχέσεις είναι αυτή που τον οδήγησαν στη δημιουργία έργων με βάση ένα τελετουργικό. 

Η εμμονή του στα σχέδια είναι φανερή, αφού είτε δουλεύοντας  γεμίζει με χρώμα περιοχές-σύμβολα και σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος),  είτε επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο προσπαθεί να βρει λύσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα του. Τα «φιλοσοφικά του βουνά», όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, γλυπτά κατασκευασμένα από πηλό και σχέδια από στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές σε χαρτί, εμπνέουν τον καλλιτέχνη προς την κατασκευή κάποιων νοητών βουνών (κορυφογραμμών). Τα βουνά  ή το βουνό  είναι κυριολεκτικά αυτές οι γραμμές που άλλοτε ίσιες, καμπυλωτές ή διαγώνιες δηλώνουν ένα φυσικό μέρος, έναν πραγματικό τόπο, αλλά μεταφορικά είναι  το βάρος των σκέψεων μας-των δυσκολιών  που κουβαλάμε μέσα μας και αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε, να ηρεμήσουμε συνεχώς.  

Αυτή η συνεχής παραγωγή εννοιών και συμβόλων εμβαθύνουν στο σκεπτικό του, αναγνωρίζοντας το χάος που επικρατεί στο μυαλό μας αλλά και στη τέχνη. Σημαδεύει το χαρτί, σημαδεύει το πηλό και δίνει βάθος στις σκέψεις του κατανοητές ή αχαρτογράφητες. Συγκεντρώνει έτσι  το αχανές των εννοιών, των συμβόλων, των υλικών και των ιδεών και βρίσκει ένα κατάλυμα πραγματικό ή μη, ένα μέρος, που θα μπορέσει να αποφύγει όλα αυτά που τον επηρεάζουν, στη φύση, στη πόλη και στη δημιουργία. Αυτό το κατάλυμα μπορεί να είναι ένα σχέδιο που φέρνει τη μορφή ενός βουνού ή ένα σημείο του αστικού τοπίου. Ένας χάρτης ή ένα σημείο που θα βρει και θα απομακρυνθεί εκεί. 

Στο βίντεο, παρουσιάζει μία διαδρομή «βουνό» μέσα στη πόλη, οι γραμμές του φυσικού τοπίου έχουν μεταφερθεί μέσα στο αστικό τοπίο, στους δρόμους, στις πολυκατοικίες. Συνέχειες και γραμμές που άλλοτε χάνονται  και αλλού ενώνονται. Οι κορυφογραμμές εδώ έχουν αποτυπωθεί ως γραμμές των δρόμων και των κτιρίων. Τα πάντα ρέουν και αλλάζουν είτε βρίσκεσαι στη πόλη είτε στη φύση, οι έννοιες, τα σύμβολα, οι γραμμές, οι σκέψεις μεταμορφώνονται και αποτυπώνονται κάποιες φόρες με τον ίδιο τρόπο αλλά και κάποιες φορές άναρχα. Για αυτό άλλωστε επιλέγει αυτό το συνεχές στα έργα του, μία σχέση που θα μπορούσε να  εφαρμόζεται αέναα στον χρόνο αλλά και στο χώρο.   

Eπιμέλεια έκθεσης: Νάσια Καλαμάκη  

Who is Who

Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης γεννήθηκε στις Η.Π.Α το 1977. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα, στο εργαστήριο του Π. Χαραλάμπους και του Γ. Σκαλτσά (2009-2014). Με υποτροφία Erasmus σπούδασε στο  Université Paris VIII VincennesSaintDenis, Παρίσι, Γαλλία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως: Το σχέδιο Σωτηρία: Μνήμη και ασθένεια στο εικαστικό λόγο, ργάνωση: Διοίκηση του νοσοκομείου Σωτηρία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου, Σύλλογος Περιθαλπόμενων νοσοκομείου), Νοσοκομείο Σωτηρία, Αθήνα, 18 Ιουνίου31 Οκτωβρίου 2010 En tête, Universite Paris 8, Παρίσι, 1 Μαρτίου1 Απριλίου 2011, Rooms 2016 Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Ξενοδοχείο St George Lycabettus @ Kappatos Gallery, Αθήνα, 14 – 31 Ιανουαρίου 2016, Back to Athens 4, CHEAPART, Αθήνα  3 – 11 Ιουνίου, 2016, Prostozin 64 mg, Βeton 7-Arts, Αθήνα, Μάϊος 2018. Ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, δημιουργεί εγκαταστάσεις αλλά και video,  μέσα από τα έργα του θέτει ερωτήματα τόσο για το τι είναι η τέχνη αλλά και πόσο θεραπευτική είναι  στον κάθε έναν ξεχωριστά αλλά και στη κοινωνία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 27 Μαϊου έως Τετάρτη 14 Ιουνίου2023
 

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 18.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή 13.00-21.00
 

Tag Project Space
Βορέου 10, Αθήνα 105 51
tagprojectspace@gmail.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this