Ο Κώστας Σπυρόπουλος αποκρυπτογραφεί «Τα μυστικά της ενέργειας» στο ΚΠΙΣΝ

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:30, και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:30 στον Πύργο βιβλίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Κώστα Σπυρόπουλου με θέμα : «Τα μυστικά της ενέργειας» στο πλαίσιο του 17ου IAEE European Energy Conference, που διοργανώνεται από την Hellenic Association for Energy EconomicsHΑΕΕ).  

Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι διεθνώς γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης ζωγράφος, γιατί έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε πολλές διεθνείς παρουσιάσεις Μπιενάλε και Art Fairs. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει παρουσιασθεί σε πολλά έγκυρα διεθνή βιβλία και περιοδικά Τέχνης.  

Στο σημαντικό του έργο έχουν αναφερθεί πολλοί γνωστοί ιστορικοί της Τέχνης, φιλόσοφοι και δημοσιογράφοι ξένοι και Έλληνες. Η διεθνής του παρουσία είναι σημαντική, γιατί έχει την μοναδική ικανότητα να πραγματεύεται στη ζωγραφική του θέματα με τρόπο που να εστιάζει εννοιολογικά στο προς έρευνα αντικείμενο, χρησιμοποιώντας κατά μοναδικό τρόπο το σχέδιο και το χρώμα. Ο τρόπος είναι καινοτόμος και για έναν επιπλέον λόγο: Στις εμπνευσμένες του κατασκευές χρησιμοποιεί νέα υλικά όπως το inox και τον φωτισμό Led δίνοντας το στίγμα της πρωτοπορίας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τρόπο της εικαστικής έκφρασης. Νέοι δρόμοι ανοίγονται που θα οδηγήσουν σε καινούριες νοητικές κατακτήσεις και άλλη θέαση του κόσμου. 

Τα έργα του είναι μοναδικά και πρωτότυπα, γιατί ανάλογα έργα δεν έχουν παρουσιασθεί πρωτύτερα αναφερόμενα στο συγκεκριμένο θέμα. Ο ζωγράφος δίνει υπόσταση στην νέα αναγέννηση της τέχνης και της φιλοσοφίας, γιατί αντλεί την έμπνευση του έργου του, εκτός των άλλων και από σημαντικούς φιλοσόφους όπως ο Αντόρνο, ο Χάμπερμας, ο Μπέντζαμιν και η ιστορική Αν Άλμπομ.  

Κώστας Σπυρόπουλος, peace reliew on green energy, 100 x 120 cm, acrylics on canvas

Ο ίδιος γράφει για την έκθεσή του

«…. Ο υπαινιγμός που έκανα για την ενεργειακή επάρκεια ως μοχλού προαγωγής της ανθρώπινης ευδαιμονίας χρειάζεται επιβεβαίωση από τον χρόνο, γιατί είναι ο μόνος που πάντα λέει την αλήθεια και μπορεί να γνωρίζει την ειλικρίνεια της οποιασδήποτε άποψης και την ένταση της οποιασδήποτε προσπάθειας. Ας κοιτάξουμε προς την πράσινη ενέργεια με βλέμμα ειλικρίνειας αναγνωρίζοντας προτερήματα αλλά και προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν ώστε η πράσινη ενέργεια να προάγει την ειρήνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Και μια διακήρυξη { χωρίς το δικαίωμα των κοινωνιών να προσπορίζονται αβίαστα την αναγκαία ενέργεια δεν υπάρχει δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία}. Μην αγανακτείτε ! Οργανωθείτε!» 

Κώστας Σπυρόπουλος, Ανεμογεννήτριες, 80 Χ120εκ, ακρυλικό σε καμβά

Ο ιστορικός της Τέχνης και καθηγητής στο ΕΚΠΑ κ. Μάνος Στεφανίδης που επιμελείται την έκθεση μεταξύ άλλων γράφει

«Οι συνθέσεις του έχουν ευρηματικότητα και χιούμορ, εμπνέονται από τα σύγχρονα πολιτικοοικονομικά ζητήματα και συνδυάζουν την παραδοσιακή γλώσσα της ζωγραφικής, ο ίδιος έχει διδάξει ανατομικό σχέδιο στο εικαστικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την σύγχρονη Τέχνη και τα mixed media. Πράγμα που είναι περισσότερο ορατό στις γλυπτικές του κατασκευές. Την έμφυτη αισιοδοξία του έργου του, τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις σκιάζει η μελαγχολία για την ανθρώπινη μοίρα εν γένει. Για το ανέφικτο της απόλυτης ευτυχίας. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την παρουσιαζόμενη, ευρηματική ενότητα “Τα μυστικά της ενέργειας” στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.» 

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια καινούρια προσέγγιση της ζωγραφικής αλλά και των εικαστικών κατασκευών οι οποίες εμπεριέχουν το φως. Πράγματι ο φωτισμός Led προσδίδει δύναμη, πρωτοπορία και αισιοδοξία για την νέα εποχή που έρχεται για τον όχι και τόσο απαισιόδοξο, νέο κόσμο. 

Η Έκθεση φιλοξενείται από το 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο και εμπνέεται από την κεντρική θεματολογία του

Κώστας Σπυρόπουλος, the greek energy is love, acrylics on canvas, 100 X 100cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 23 έως Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας
10:00 – 13:00 και 18.00 – 22.00

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this