Ο στοχαστικός Αντώνης Απέργης (1938 – 2018)

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος*

Ο Αντώνης Απέργης υπήρξε ένας από τους πλέον καταξιωμένους ζωγράφους και χαράκτες. Στα έργα του που είναι εμπνευσμένα από την φύση και την αρχαιότητα, μετέφερε την αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή και την επιμονή του για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Γεννημένος το 1938 στην Αθήνα, φανέρωσε την προδιάθεσή του για την ζωγραφική, από τα παιδικά του ήδη χρόνια. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου φοίτησε, εκδήλωσε από νωρίς το ταλέντο του, το οποίο αμέσως – όπως ήταν φυσικό – αναγνωρίστηκε, αφ’ ης στιγμής σπούδασε στα Εργαστήρια του Γ. Μόραλη (ζωγραφική) και του Κ. Γραμματόπουλου (χαρακτική), έχοντας εξαρχής πάρει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. η οποία διατηρήθηκε, όχι μόνον καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά συνεχίστηκε και κατά το διάστημα των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις γνώσεις του γύρω από την συντήρηση, το ψηφιδωτό και την νωπογραφία.

Εκτός από την ζωγραφική, την χαρακτική, την σκηνογραφία και την επιλεκτική εικονογράφηση εντύπων, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολήθηκε επίσης με την διδασκαλία γύρω από το ζωγραφικό σχέδιο, την σύνθεση, και το χρώμα,

Η παροιμιώδης ευγένεια και το ήθος του, το πηγαίο επίσης ταλέντο που διέθετε και ο σεβασμός του για την φύση, του χάρισαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσων τον γνώρισαν, αλλά και όσων διαισθάνθηκαν μέσα από τα έργα που φιλοτέχνησε, την ποιότητα και την σοβαρότητα, όπως επίσης την σεμνότητα και την μειλιχιότητα του χαρακτήρα του.

Α.Απέργης, Κ.Βαρβεροπούλου, Μ.Φατούρου, Γ.Λιάκος

Τα έργα του συνδέουν την αισθαντικότητα με τον στοχασμό, το παρελθόν με το παρόν, τον μύθο με την καθημερινότητα, την χαρά της ζωής με την θλίψη για ό,τι παίρνει ο χρόνος, αλλά και για ό,τι προσδοκούμε με ελπίδα, πίστη στον εαυτό μας κι αισιοδοξία, να αναγεννήσουμε, ως μια νέα συνθήκη με αξίες ζωής.

Έργα του Αντώνη Απέργη υπάρχουν σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών / Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος / Μουσείο Κοτοπούλη / Μουσείο Καλαμάτας / Μουσείο Πατρών / Μουσείο Βορρέ / Συλλογή Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος / Μουσείο Αβέρωφ, Μέτσοβο / Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδος.

*Ο Σύμβουλος Τέχνης, κος Γιάννης Λιάκος είναι Υπεύθυνος διαχείρισης του Αρχείου των έργων του καλλιτέχνη (με ανάθεση από την οικογένεια)

Αντώνης Απέργης, 170Χ190 εκ., Νεκρή φύση
Έργο του Αντώνη Απέργη
Από το ατελιέ του Α.Απέργη
Από το ατελιέ του Α.Απέργη
Ατομική έκθεση, Α.Απέργης, Γ.Λιάκος

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιάκος

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this