Όταν η μουσική συναντά τη ζωγραφική

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Πολλοί μουσικοί, είτε ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγραφίζοντας και σχεδιάζοντας, είτε στην μουσική τους διαδρομή, τους συνάντησε η εικαστική προσέγγιση των σκέψεων και βιωμάτων τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, άλλοτε εξαιρετικά ενδιαφέρον και άλλες φορές από μέτριο έως αδιάφορο. Σημασία, άλλωστε έχει το “ταξίδι” και όχι ο τελικός προορισμός. Αρκετοί από τους πολυτάλαντους μουσικούς – εικαστικούς έχουν κάνει σπουδές πάνω στην τέχνη, εκθέσεις σε σημαντικούς χώρους τέχνης, γκαλερί και Μουσεία και πολλές φορές η πώληση των δημιουργιών τους έχει στηρίξει φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο τελικός προορισμός

Ξεκινώντας από μιά σημαντική και ιδιαίτερη προσωπικότητα της μουσικής σκηνής (τραγουδιστής, στιχουργός και avant-garde ηθοποιός), τον David Bowie, ανακαλύπτουμε την ίσως όχι τόσο προβεβλημενη από τα μέσα, αλλά εξίσου σημαντική πλευρά του, που δεν είναι άλλη από αυτή του ζωγράφου και γλύπτη.

Το 1990, αρθρογραφούσε για το γνωστό περιοδικό τέχνης Modern Painters Magazine, παρουσιάζοντας, αλλά και κάνοντας συνεντεύξεις σε γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Tracey Emin, o Demian Hirst και ο Jeff Koons. Μέσα από το ίδιο περιοδικό, το 1998 και παρέα με τον συνάδελφό του William Boyd, συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες “απάτες” στην ιστορία της τέχνης, όλων των εποχών, επινοώντας και παρουσιάζοντας έναν ανύπαρκτο καλλιτέχνη, τον Nat Tate, κοροϊδεύοντας στην κυριολεξία τον κόσμο της τέχνης. Η δική του δουλειά έχει εκτεθεί σε γνωστές γκαλερί ανά τον κόσμο και έργα του έχου δημοπρατηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Patti Smith γράφει ποίηση, μουσική και ερμηνεύει, όταν αρχίζει να εξερευνά και τις εικαστικές τέχνες στη δεκαετία του 1960

Patti Smith,Self Portrait,1971-MOMA

Η Patti Smith γράφει ποίηση, μουσική και ερμηνεύει, όταν αρχίζει να εξερευνά και τις εικαστικές τέχνες στη δεκαετία του 1960. Δεν είναι τυχαίο, πως η ίδια ήταν το θέμα σε πολλές από τις φωτογραφίες του συντρόφου και αργότερα αιώνιου φίλου της μέχρι το θανατό του, του Robert Mapplethorpe.

Patti Smith

Στο έργο της Self Portrait, 1971, είναι εμφανείς η ένταση και η εκφραστικότητα της δημιουργού του. Το 2008, το Fondation Cartier pour l’Art Contemporain, στο Παρίσι, φιλοξένησε την έκθεση των έργων τέχνης της Patti Smith που δημιουργήθηκαν στη χρονική περίοδο από το1967 μέχρι  και το 2007, επιδιώκοντας να φέρει στο φως τις συνδέσεις ανάμεσα στην καλλιτεχνική και πνευματική της ζωή μέσα από σχέδια, φωτογραφίες και ταινίες.

Bob Dylan, Mood Swings, Exhibition “The Beaten Path”, Halcyon Gallery (16.11.2013 – 25.01.2014), London

Συγχρόνως με την καριέρα του σαν μουσικός, ο Bob Dylan είχε μια επιτυχημένη, αλλά αμφιλεγόμενη καριέρα σαν ζωγράφος και γλύπτης.

Το 1994, δημοσίευσε μια ενότητα έργων του, με τίτλο Drawn Blank, που δημιούργησε σε μιά από τις περιοδείες του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Αυτά τα έργα τα ξαναδούλεψε και εκτέθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές γκαλερί.


Endless Highway is just one of Dylan’s works that take us on a mesmerising trip across America

Σε μία, όμως από τις τελευταίες εκθέσεις του, αυτή που έγινε το 2011, στην Gagosian Gallery, στη Νέα Υόρκη, δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από τα έργα του, μιας και παρουσίαζαν ακραίες ομοιότητες  με γνωστές φωτογραφίες άλλων καλλιτεχνών, όπως οι Henri Cartier-Bresson και Léon Busy. Η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε από προέρχεται η έμπνευσή του, ήταν πως “ζωγραφίζει κυρίως από την πραγματική ζωή”.


The singer-songwriter’s impressionistic paintings prove he is a genius whatever he turns his hand to

Στην έκθεση του, Mood Swings (16.11.2013 – 25.01.2014), στη Halcyon Gallery, στο Λονδίνο, εκτός από ζωγραφικά έργα, παρουσιάζει και μεγάλες γλυπτικές κατασκευές από σίδηρο με θέμα τις “πύλες”.

Bob Dylan 1960

Ο ίδιος μιλάει για τα γλυπτά του: “Έχω περάσει όλη μου τη ζωή με το σίδηρο γύρω μου από τότε που ήμουν παιδί. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια χώρα σιδηρομεταλλεύματος – όπου κάποιος θα μπορούσε να το αναπνεύσει και να το μυρίσει κάθε μέρα. Και πάντα δούλευα με αυτό το υλικό στη μια ή την άλλη του μορφή. Έχω μια έλξη στις “πύλες”, λόγω του αρνητικού χώρου που παραχωρούν. Μπορούν να κλείσουν, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στις εποχές που εναλλάσονται και το αεράκι να μπουν και να ρέουν. Μπορούν να σας κλείσουν έξω ή να σας κλείσουν μέσα. Και με κάποιο τρόπο δεν υπάρχει διαφορά.”.

Joni Mitchell,Both Sides Now

H Joni Mitchell κάποια στιγμή είπε: “Πρώτα είμαι ζωγράφος και μετά μουσικός”.

Joni Mitchell

Τo εύρος της τεχνικής που χρησιμοποιεί στα έργα της είναι μεγάλο μιας και κινείται με την ίδια ευκολία από το παραστατικό έως το αφηρημένο ύφος και η ίδια αναφέρει ανάμεσα στις επιρροές της σημαντικούς ζωγράφους όπως ο Cezanne και ο Van Gogh.


Joni Mitchell and David Hockney at L.A.
Louver gallery in Los Angeles, where Mr. Hockney’s solo exhibition is on view.CreditCreditJacob Sousa, via L.A. Louver, Venice, CA.

Πολλά από τα εξώφυλλα των άλμπουμ της είναι δικές της δημιουργίες και εύκολα αναγνωρίσιμα, όπως στα Clouds, Ladies of the Canyon και Both Sides Now.

Οι πειραματισμοί της στην τέχνη ξεκινούν στην παιδική της ηλικία, με την αφοσίωσή της να γίνεται μεγαλύτερη στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τα έργα της αρχίζει να τα εκθέτει από το 2000 και μετά.

Marilyn Manson, The Path of Misery

Το 1999, o Marilyn Manson αυτοσυστήθηκε σαν  ζωγράφος ακουαρέλας και δήλωσε πως οι πρώτες πωλήσεις των εργων του ήταν σε εμπόρους ναρκωτικών. Την τέχνη του την παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από μια εκπομπή, το 2002 στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια μέσα από εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Βιέννη.

Τον Απριλίου 2010 εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του στην Αθήνα με τίτλο “Hell, Etc.” και σίγουρα όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στην εκκεντρική εικόνα του καλλιτέχνη που ήρθε για να βρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσής του. Εξάλλου, γιατί να μη συμφωνήσεις μαζί του, όταν ο ίδιος δηλώνει: “Art gives me the freedom I don’t have when I make music …”?

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this