Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Εγκάρσια ρήματα” του Κώστα Ευαγγελάτου στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:30.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:30 ο Κώστας Ευαγγελάτος, εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης, θα παρουσιάσει την νέα ποιητική συλλογή του με τίτλο “Εγκάρσια Ρήματα”, εκ. ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ. Θα απαγγείλει ποιήματα και θα διαβάσει το θεωρητικό του κείμενο “Εκφραστικός λόγος εν αινίγματι” στην Αίθουσα Τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Φιλικής Εταιρίας 2, Κολωνάκι, Αθήνα.

Η λογοτεχνική εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια τουΤριήμερου Πολιτιστικών Δρώμενων Τέχνης CONTEMPORARY ART ( 2, 3, 4 Νοεμβρίου 2022), που διοργανώνει και επιμελείται η εικαστικός και εκπαιδευτικός κ. Ρούλα Πάππας-Τσιώτα και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνογαλικού Συνδέσμου, με την στήριξη του Προέδρου του κ. Νικόλαου Αγγελή.

Ο Κώστας Ευαγελάτος συμμετέχει επίσης με συνθέσεις από την ενότητα “Νεφελογραφίες” στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που θα λειτουργεί στο χώρο τέχνης με τίτλο: “Μετάλλαξη χρωμάτων ψυχής”.

Κώστας Ευαγγελάτος, ART-EST 2022

Η συλλογή “Εγκάρσια Ρήματα” του Κώστα Ευαγγελάτου είναι συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του επιλεγμένων από τον ίδιο στο πνεύμα της ποιητικής αναδρομής αλλά και της σύγχρονης δημιουργικής του κατάθεσης. Το θεματικό περιεχόμενο της ξετυλίγει αποκαλυπτικά, ελλειπτικά και επιγραμματικά την αυτοβιογραφική θεώρηση του, από την εφηβική ερωτική και τολμηρή λυρική ποίηση της νεότητας, μέχρι την στοχαστική, κοινωνική και ιδεολογική άποψη του για την ζωή, την τέχνη και την κοινωνία του παρόντος.

Ορισμένα ποιήματα όπως το «Δωμάτιο» του 1980, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα από τον κορυφαίο ελληνιστή και μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ είχαν σημαντική και καταλυτική επίδραση στην εξελικτική πορεία του και του άνοιξε δίαυλους για να λάβει το 1983 υποτροφία από τον εκδοτικό οίκο Boa Editions της Νέας Υόρκης, ώστε να σπουδάσει εικαστικά και αισθητική θεωρία της τέχνης στο Μανχάταν. Επίσης καθοριστικό ήταν το ποίημα «Φίλμ», που ολοκλήρωσε κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Νέα Υόρκη το 1984 και των μαθημάτων δημιουργικής γραφής που έκανε τότε στο S.U.N.Y. Περιλαμβάνονται επίσης λυρικά, ερωτικά ποιήματα αφιερωμένα σε επιστήθιους φίλους και τους μεταστάντες γονείς του καθώς και ποιήματα που περιγράφουν ιδεολογικά και κοινωνικά θέματα και οράματα.

Τα “Εγκάρσια Ρήματα” ολοκληρώνονται με ποιήματα που έγραψε στη διάρκεια της καραντίνας, όπως το ποίημα «Έγκλειστη πανδημία». Συνολικά ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να συνταξιδέψει μαζί του μέσα από τους ιδιότυπους αλλά και σαφείς ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους, με τους οποίους στοχεύει στην εμψύχωση και τον αέναο προβληματισμό για ένα ανθρωπιστικό μέλλον.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ…ΕΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙ

«Όταν οι λέξεις γίνονται διαμάντια, οι τυμβωρύχοι κοκαλώνουν».

Είσοδος ελεύθερη.

www.rodopicollection.blogspot.com

Κώστας Ευαγγελάτος, art callendar, Νοέμβριος 2022
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this