Πινακοθήκη Βογιατζόγλου – Εκδήλωση: Γιαπωνέζικα Netsuke

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:30.

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου μας προσκαλεί στην παρουσίαση μιας ιδιαίτερης συλλογής ιαπωνικών netsuke (προφέρεται νέτσκε) που συγκέντρωσε ο φίλος και συνεργάτης της Πινακοθήκης Χρίστος Χριστοφής, σε ταξίδια του στην Άπω Ανατολή, τη δεκαετία 1983-1993.

Πρόκειται για μικρά, μοναδικά, γλυπτά αντικείμενα, συνήθως κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο, που εξυπηρετούσαν αρχικά λειτουργικούς και αισθητικούς σκοπούς. Το μέγεθός τους σπάνια υπερβαίνει τα 6 εκ. και τα θέματα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν ζώα, θρυλικούς ήρωες, θεούς, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και πλήθος άλλα.
Θα εκτεθούν περίπου 35 netsuke, αντιπροσωπευτικά δείγματα της συλλογής και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να τα «νοιώσει» στην παλάμη του και να τα παρατηρήσει με προσοχή.

Ο Χρίστος Χριστοφής, μετά το 1993, σταμάτησε να συγκεντρώνει αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και ο ίδιος θεωρεί, εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι συλλέκτες πρέπει να αποφεύγουν την αγορά παλαιών αντικειμένων από αυτό το υλικό, γιατί έτσι ενθαρρύνουν την παραγωγή απομιμήσεων και το παράνομο εμπόριό του.

Τα netsuke θα εκτεθούν μόνο για μία ημέρα, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 11.00-15.00, με σύντομη ομιλία του συλλέκτη στις 12.30 και συζήτηση.

Η έκθεση IN MEDIO VIRTUS συνεχίζεται στην Πινακοθήκη με επιτυχία και την ημέρα της εκδήλωσης για τα Netsuke θα είναι επισκέψιμη.

Πινακοθήκη Βογιατζόγλου
Ελ. Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία, 142 31
210 2710472

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this