“Pinned, Stitched and Glitzed: Challenging the Gender Stereotype” Ομαδική έκθεση στην Art Appel Gallery

Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, 20:00 - 23:00

Η ART APPEL GALLERY σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τίτλο: “Pinned, Stitched and Glitzed: Challenging the Gender Stereotype” των καλλιτεχνών

Eozen Agopian
Artemis Alcalay
Yiannis Christakos
Ran Hwang
Maria Karametou
Renee Magnanti
Nicholas Moore
Bill Pangburn
Konstantinos Stamatiou

Η Art Appel Gallery παρουσιάζει μία ιδιαίτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση με τίτλο “Pinned, Stitched and Glitzed: Challenging the Gender Stereotype” σε επιμέλεια της Δρ. Thalia Vrachopoulos από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν τέσσερεις Έλληνες καλλιτέχνες, τρεις Αμερικανοί καλλιτέχνες και μία Κορεάτισσα καλλιτέχνιδα που ζουν όλοι στην Νέα Υόρκη.

Κείμενο από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Thalia Vrachopoulos

Σε αντίθεση με τη σεξουαλικότητα που προέρχεται από το άτομο, ο ρόλος του φύλου διαμορφώνεται μέσω των γονικών, των ισάξιων, των σχολικών και κοινωνικών επιρροών. Πολλές από τις πρόωρες απόψεις μας για τη ζωή προέρχονται από τους πρώτους καθηγητές που συναντάμε. Συχνά η πρώτη μας γεύση κοινωνικών πεποιθήσεων όπως ότι τα κορίτσια φαίνονται όμορφα και είναι παθητικά, ενώ τα αγόρια πράττουν και είναι ενεργά, μας παρέχονται σε αυτή την νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναπτύξουν ένα ισχυρό εγώ στη φάση κοινωνικοποίησης ώστε να μπορούν να αντέξουν την ομότιμη και κοινωνική πίεση και να συνεχίσουν να δημιουργούν υγιείς σχέσεις.

Έργο από την έκθεση

Με αυτήν την έκθεση, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από λεπτότατα εφαρμοσμένα, ραμμένα, καρφωμένα και υφασμένα έργα, προκαλούμε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τις προκαταλήψεις σχετικά με το τι θεωρείται γυναικεία και ανδρική τεχνική. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε να διαλύσουμε τις παραδοσιακές αναθέσεις φύλου στο έργο αυτών των καλλιτεχνών που εργάζονται με μεθόδους που παραδοσιακά θεωρούνται ως “γυναικεία δουλειά” επειδή παράγονται με λεπτότητα και επιμέλεια.

Η Eozen Agopian, για παράδειγμα, ράβει πάνω στα έργα της, ένα καθήκον που συνήθως αποδίδεται στις γυναίκες, αλλά επιδιώκει να διασχίσει τα όρια της τέχνης και της αντικειμενικότητας με το υπαινίσσεται ότι ζωγραφίζει στα εξαιρετικά λεπτεπίλεπτα ραμμένα και υφασμένα έργα της.

Τα μοτίβα της Renee Magnanti της χρησιμεύουν ως λεϊτοτίφες για την παραγωγή έργων που είναι αλληλένδετα, διασταυρωμένα ή συνυφασμένα με την τέχνη των ινών. Συνδυάζει έθνικ μοτίβα στην προσπάθειά της να μας βοηθήσει να δούμε τον κοινό δεσμό μεταξύ λαών διαφορετικού γεωγραφικού υποβάθρου.

Η κατασκευή των εξαιρετικά διακοσμημένων καμβάδων του Nicholas Moore έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανατροφή του από τους γονείς του στη βιομηχανία της μόδας. Τα μικτής τεχνικής έργα του Moore είναι επιστρωμένα και επεξεργασμένα με λαμπερά υλικά τα οποία, λόγω της εύθραυστης φύσης τους, μπορούν λανθασμένα να θεωρηθούν θηλυκά όσον αφορά τα στερεότυπα φύλου.

Το έργο της Ran Hwang έχει επίσης επηρεαστεί από τη μόδα γιατί αποτελείται από χιλιάδες καρφίτσες που σχηματίζουν θέματα που κυμαίνονται από βουδιστικούς ναούς μέχρι αράχνες και άνθη δαμάσκηνου. Η Hwang συμμετέχει στη θεωρία των αντίθετων όπως στο γιν και το γιανγκ της εγγενής κορεατικής χώρας της και λόγω του ιστορικού της στη βουδιστική φιλοσοφία αντανακλά την εφήμερη ζωή.

Έργο από την έκθεση

Η Maria Karametou δημιουργεί περίπλοκα, εξαίσια και φινετσάτα κομμάτια που, λόγω της εύθραυστης φύσης τους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θηλυκά κεντήματα. Η δουλειά της Karametou είναι πολύπλευρη και αντιπαραθέτει τη λεπτή φύση αυτού που μπορεί να βρεθεί στην προίκα μιας γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ενάντια στο κρύο, μεταλλικό επάγγελμα με τις αναφορές των τίτλων της σε πόλεμο ή συγκρούσεις.

Οι πολύχρωμες ανάγλυφες εκτυπώσεις του Bill Pangburn ορίζονται από γραμμικά αραβουργήματα που μπορούν να συσχετιστούν με την ομορφιά της διακόσμησης. Οι εκτυπώσεις κατακόρυφης μορφής κύλισης είναι πολύ έντονες στη χρήση της γραμμής, που λόγω των ελικοειδών καμπυλών τους υποδηλώνουν ποτάμια και καμπυλόδρομες διαδρομές που διαπερνούν το τοπίο. Το καλλιτεχνικό λεξιλόγιο του Pangburn, λόγω της γραμμικής του ποιότητας, μπορεί να συνδεθεί με το κείμενο και την καλλιγραφία, καθώς και με την συγγραφή.

Τα έργα του Yiannis Christakos με τίτλο “Rosa”, αποτελούνται από λεπτά γραμμικά δίκτυα που είναι κεντημένα με τριαντάφυλλα. Οι πλασματικοί χάρτες του είναι γι ‘αυτόν “ιδανικός χώρος” που απορρέει από τη φαντασία του, σε συνδυασμό με τις εναέριες γεωγραφικές παρατηρήσεις, στρωμένοι με ένα οργανικό πλέγμα. Όπως δηλώνει ο Christakos το έργο αυτό “ενσωματώνει μια πολύπλοκη ποικιλία φανταστικών συμβόλων, ραμμάτων και χαρτογραφικών ενδείξεων που παράγουν ελκυστικές μακρογραφικές και μικρογραφικές τοπογραφίες”.

Έργο από την έκθεση

Τα κόκκινα γλυπτά του Konstantinos Stamatiou “Inside I”, “Inside II”, “Inside III” δημιουργούνται με καλαμάκια κομμένα σε διάφορα μεγέθη ώστε να προκύπτουν όμορφες καμπυλώσεις που ενσωματώνονται στον γύρω χώρο τους. Χρησιμοποιώντας καλαμάκια, ο Stamatiou έχει τελειοποιήσει τα μέσα του για να παράγει εφήμερα κομμάτια στα οποία το κενό είναι εξίσου σημαντικό με το στερεό. Με τον τρόπο αυτό, ο Stamatiou δεν αναφέρεται μόνο στην καταναλωτική κουλτούρα αλλά δείχνει επίσης την ανησυχία του για το περιβάλλον.

Η Artemis Alcalay χρησιμοποιεί κεντήματα, ραφές ή άλλα είδη χειροτεχνίας ως τρόπο πρόσβασης στην ιστορία, την κοινωνία και την οικογένεια καθώς ασχολείται με τη μνήμη. Τα έργα της εξετάζουν συνήθως το ολοκαύτωμα και τις φρίκες που προκύπτουν από αυτό: απομόνωση, δεινά, εξορία, πόνος.

Αυτοί οι εννέα καλλιτέχνες αποτελούν παράδειγμα της διάσπασης με τα προηγούμενα μοντέλα ταξινόμησης των φύλων αγκαλιάζοντας την ατομική αισθητική και μοναδική μέθοδο εργασίας του κάθε ένα από τους καλλιτέχνες που συμμετέχει στην έκθεση. Ο πυρήνας της έκθεσης θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα του «γυναικείου έργου» υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό κατασκεύασμα ίσως στην υπηρεσία του να καταστήσει την κυρίαρχη τάξη ακόμα πιο ισχυρή. Θα πρέπει επίσης να μας βγάλει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποδόμησης των παραδοσιακών στερεοτύπων που στο παρελθόν έχουν αποκλείσει τους διεμφυλικούς και τους ομοφυλόφιλους.

Έργο από την έκθεση

Who is Who

Η Thalia Vrachopoulos είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία της Ιστορίας της Τέχνης από το City University of New York Graduate School. Έχει επιμεληθεί πάνω από εκατό εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και Μπιενάλε συνοδευόμενες από επιστημονικούς καταλόγους. Η Δρ. Vrachopoulos είναι καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Έχει γράψει επιστημονικά δοκίμια και σχόλια για τις NYArts, Visual Culture AD, Part, +-0 , Public Art, Art in Culture, Art in Asia, Sculpture, Wolganmisool, Asia Pacific και έχει συμπεριληφθεί σε πολλά διεθνή πάνελ. Η Δρ. Vrachopoulos έχει συγγράψει ένα βιβλίο για την Hilla Rebay, ιδρύτρια του Μουσείου Guggenheim, και συνέβαλε κεφάλαια σε βιβλία όπως το “Weltanschauung”, “Simon Dinnerstein” και “Po Kim”.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 14 Ιανουαρίου έως Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ART APPEL GALLERY
Νεοφύτου Βάμβα 5, 106 74, Κολωνάκι Αθήνα
211 11 540 30, [email protected]
www.artappelgallery.gr

Facebook: Art Appel Gallery
Instagram: @appel.gallery

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30
(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)
Σάββατο 11:00 – 15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

Είσοδος ελεύθερη

Υπεύθυνη γκαλερί: Κατερίνα Σωτηρίου, 6908 788267

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this