«ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΩΜΑ» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του έργου ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΩΜΑ στο αίθριο του ισογείου.

Το έργο ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΩΜΑ ξεκίνησε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν που με αρχή τη δολοφονία της 22άχρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα συνοδευόμενες από θανάτους-δολοφονίες-εκτελέσεις πολλών από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κι όσων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο θεοκρατικό καθεστώς.

Έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής αγανάκτησης και σαν ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, η εικαστικός Τζένη Μπαμπαλή ξεκίνησε μια δράση με ακτιβιστικό χαρακτήρα, δημοσιεύοντας κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), για να φέρουν, όσοι συμπαρίστανται, μαντήλες και να τις κρεμάσουν σε πεζόδρομο της πόλης Λάρισας, στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου. Στις 3 εβδομάδες που ακολούθησαν, κρεμάστηκαν πάνω από 300 μαντήλες, δηλώνοντας έτσι τη δυναμική των πολιτών που προσήλθαν, για αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των Ιρανών ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς της χώρας τους.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με δέκα εθελόντριες γυναίκες, δημιουργήθηκε ένα πανό ύψους πέντε μέτρων και πλάτους δύο μέτρα και εξήντα πέντε εκατοστών, που μέσα από την τεχνική του patchwork κατακερματίζει τη βαριά κληρονομιά της μαντήλας για να σχηματίσει σ’ένα «ψηφιδωτό», ένα μνημειακό έργο, ύμνο στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα το έργο ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΩΜΑ παρουσιάζεται στο κοινό σαν έκθεση, συνοδευόμενο από έντυπο με κείμενα προσωπικοτήτων που στήριξαν τη δράση και δίνει την αρχή για τη παρουσίασή του στη συνέχεια σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Την ημέρα των εγκαινίων θα μιλήσουν με αφορμή το έργο, ο Εικαστικός και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, Χάρης Κοντοσφύρης και η Δρ. Κοινωνιολογίας και Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρομάχη Μπούνα-Βάιλα.

Την ίδια ημέρα, στα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των κοριτσιών της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων της κοινότητας Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα, 41334

τηλ. 2410623615, 616266

www.katsigrasmuseum.gr

Share this
Tags
Maria Tr
Maria Tr
Η Μαρία είναι "παιδί του κέντρου". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μα το μυαλό της πάντα ταξίδευε σε ακρογιαλιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Έχει περάσει απ΄ τα έδρανα της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έκθεση της «πιο διάσημης άγνωστης φωτογράφου της Αμερικής»

Ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις με τον φωτογραφικό φακό της Έβελιν Χόφερ της «πιο διάσημης άγνωστης φωτογράφου της Αμερικής» παρουσιάζονται στην έκθεση «Evelyn Hofer: Eyes on the...

Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Την τιμή – ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα...

Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές

Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this