Σαράντης Γκάγκας – Rolana Čečkauskaitė , διατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Η διατομική έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, 17:00-22:00 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την διατομική έκθεση των Σαράντη Γκάγκα, τα έργα του οποίου εκτίθενται με τίτλο «Τα ρέοντα του χρόνου» και Rolana Čečkauskaitė υπό τον τίτλο «Σχετικά με τα βιβλία και άλλους στοχασμούς της ζωής».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 14 Απριλίου 17:00-22:00, και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Ο Σαράντης Γκάγκας και η Rolana Čečkauskaitė δρουν εικαστικά τόσο μαζί όσο και χώρια εδώ και αρκετά χρόνια. Όντας ζευγάρι στην ζωή έχουν κοινές προσλαμβάνουσες, ταυτόχρονα όμως ο καθένας, δημιουργεί μέσα από τη δική του εικαστική ματιά.

Παρατηρώντας κανείς τα έργα του Σαράντη Γκάγκα, έρχεται αντιμέτωπος με τον ρέοντα κύκλο της ζωής. Ο καλλιτέχνης συνδημιουργεί με την φύση τα έργα του, τα οποία αποδεικνύουν πως μέσα από την φθορά έρχεται η γέννηση, συμβολίζοντας την πνευματική και υλική κατάπτωση του ανθρώπου στο πέρασμα της αιωνιότητας και ταυτόχρονα την εκ νέου δημιουργία του, ακολουθώντας αναπόφευκτα τον κύκλο της ζωής.

Σαράντης Γκάγκας

Η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου αναφέρει σχετικά

«Στα έργα του Σαράντη Γκάγκα διαπιστώνει κανείς με ευκολία πόσο ώριμα, πλήρη και έτοιμα να έρθουν στο φως είναι, σα να τα γονιμοποιεί ο καλλιτέχνης, να τα «τίκτει» η μητέρα-γη και να τα φροντίζει ο συντηρητής, μόλις έρθουν στη ζωή.»…«Κατά κάποιον τρόπο διακρίνουμε μια ιδιότυπη αρχαιολογική προσέγγιση και μεθοδολογία, με απολύτως αντίστροφη και σύγχρονη οπτική: τα έργα του Γκάγκα ουσιαστικά γεννιούνται, ξεκινάει η ζωή τους, μόλις έρθουν στο φως -σε αντίθεση με ένα αρχαιολογικό εύρημα, του οποίου τη ζωή και το ρόλο που αυτό διέθετε προτού θαφτεί, καλείται η αρχαιολογική επιστήμη να ερμηνεύσει.»… « Στη σειρά έργων που παρουσιάζει στην έκθεση «Τα ρέοντα τού χρόνου» είναι ολοφάνερη ακριβώς αυτή η δημιουργική προσέγγιση και μεθοδολογία: μεταξοτυπίες θάβονται στη γη για μήνες και επανέρχονται στο φως· έχοντας υποστεί τις φυσικές αλλοιώσεις που το έδαφος προξενεί στην ύλη, αλλά και των φυσικών παρεμβάσεων του καλλιτέχνη (έγχυση π.χ. χυμούς και χρωστικές από παντζάρι ή κάστανο) και φέροντας πάνω τους κάθε σημάδι του χρόνου και της κατάχωσής τους, αποκτούν νέα μορφή.» .

Η Rolana Čečkauskaitė εμπνέεται από τα βιβλία που αποτελούν για την ίδια το συμβολικό μέσο που ενώνει το πνεύμα με την ύλη. Στην παρούσα δουλειά της ζωγραφίζει είτε σε ξύλο είτε σε κεραμικές επιφάνειες που και στις δύο περιπτώσεις η μορφή τους παραπέμπει σε βιβλία.

Rolana Čečkauskaitė

Η ιστορικός πολιτισμού Fausta Čečkauskaitė μεταξύ άλλων αναφέρει

«Η δημιουργικότητα είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας της ζωής, συνυφασμένη με τον εσωτερικό κόσμο της δημιουργού, τη φαντασία, τα συναισθήματα και την εμπειρία του»… «Στα έργα της Rolana Čečkauskaitė, τα κεραμικά γλυπτά αντικείμενα αποκτούν στοιχεία ζωγραφικής και η ζωγραφική αποκτά στοιχεία γλυπτικής, σαν να γίνεται μια έκρηξη από την επιφάνειά τους. Σαν μια σταματημένη στιγμή από την ταινία της ζωής, ένα σύντομο «πάγωμα» σε ένα πλάνο, που ξεχειλίζει από συναισθήματα και αισθήματα, περιμένοντας με ανυπομονησία τη συνέχεια ή μια ειδοποίηση για δράση».

Σαράντης Γκάγκας

Who is Who

Σαράντης Γκάγκας

Γεννήθηκε (1966), ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Εκθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1989. Μεταξύ των εκθέσεων που έχει παρουσιάσει, έμφαση δίνει στην συμμετοχή του στην 25η Alexandria biennale “aftermath” 2009-2010, στην 15η Lulea biennale-Sweden 2011 και στην 1η Sofia Paper Art Biennale, όπως και στην ατομική του έκθεση «Λόγος-Χρόνος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2013. Σε συνεργασία με το Land Art Delft Foundation στην Ολλανδία έχει δημιουργήσει ένα τρίπτυχο από Land art εγκαταστάσεις (Τοπίο ως ανάμνηση, 2012, Ο κήπος του Επίκουρου, 2014 και το Τόπος, 2016). Έχει συμμετάσχει σε πολλά workshops ανά τον κόσμο.

Rolana Čečkauskaitė

Rolana Čečkauskaitė

Γεννήθηκε το 1972 στο Šiauliai στη Λιθουανία. Το 1990 αποφοίτησε από τη σχολή τεχνών M. K. Čiurlionis στο Βίλνιους ενώ το 1995 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βίλνιους. Από το 1993, έχει λάβει μέρος σε 200 ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 65 ατομικές εκθέσεις σε Λιθουανία, ΗΠΑ, Λετονία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Σλοβενία, Ανδόρα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιαπωνία , Βουλγαρία, Σουηδία, Ελβετία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λευκορωσία.

Από το 2000, έχει συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, καλλιτεχνικά συμπόσια, σεμινάρια και συνέδρια. Από το 2003, έχει δώσει διαλέξεις, οργανώνει και συντονίζει σεμινάρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς. Είναι μέλος της Λιθουανικής Ένωσης Καλλιτεχνών από το 1999 αλλά και της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος από το 2010. Το 2009 έλαβε ειδικό βραβείο για υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας και χιούμορ κατά τη διάρκεια της XXV Διεθνούς Μπιενάλε “Humor in art” στο Τολεντίνο της Ιταλίας. Το 2007 έλαβε το Δίπλωμα της Επιτροπής της Ρουμανίας της UNESCO και του Δήμου Calimanesti για συμμετοχή δημιουργικότητας στο International Art Camp Vlaicu Ionescu. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας.

Σαράντης Γκάγκας

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 14 Απριλίου έως Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
211 182 38 18
www.technohoros.org | [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this