«Σχεδιάζοντας το μείζον, Αφαιρώντας το έλασσον»: Ατομική έκθεση της Ξένιας Αραπάκη στην Gallery Art Prisma

Η ατομική έκθεση θα εγαικινιαστεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου στην Gallery Art Prisma (Κουντουριώτου 187, Πειραιάς) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την έκθεση της Ξένιας Αραπάκη, μιας εικαστικού με πανεπιστημιακή διαδρομή, αλλά και με ενεργό εικαστική παρουσία στη ζωγραφική και την κεραμική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (Art Athina, μέλος της ομάδας Αrt Puzzle).

Το έργο της στη ζωγραφική είναι εμπνευσμένο από το έργο και τις ιδέες του πρώτου δασκάλου της Βρασίδα Βλαχόπουλου, με θεματικές που έχουν κέντρο κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και το εννοιολογικό ή συναισθηματικό ανθρώπινο φορτίο. Η μικτή τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιεί δίνουν όγκο στα έργα της ώστε το παιχνίδι με το φως και τις σκιάσεις να αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να υπερβεί ο ‘επισκέπτης’ τους την απλή παρατήρηση και να εισχωρήσει, να αποδεχθεί ή να αμφισβητήσει την ιδέα που υποκρύπτεται σε αυτά.

Αραπάκη

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει «Η Ξένια Αραπάκη ανακαλεί μνήμες, εμπειρίες, συναισθήματα και τα αποτυπώνει στις παλίμψηστες και αδρές επιφάνειες των καμβάδων της. Η ζωγραφική της, αν και απόλυτα αφαιρετική, δεν χαρακτηρίζεται από μια ελεύθερη και εξπρεσιονιστική απόδοση, αλλά αντίθετα διακατέχεται από μια αυστηρή ρυθμικότητα. Οι δυναμικές συνθέσεις της είναι μεθοδικά δουλεμένες με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχέδιο και εξαιρετικά ισορροπημένες, παρά τις προσθήκες με ready made καθρέφτες και τα επαναλαμβανόμενα έκτυπα μέρη. Σε κάθε πίνακα εναλλάσσονται αέναα οι σχεδιαστικές αρμονίες με τις αντιπαραθετικές εξάρσεις, που αναπαρίστανται διακριτικά στις μονοχρωμίες της και αναδεικνύονται, κάθε φορά, ανάλογα με το φως. Η εικαστικός, ως δεινός γνώστης της «χρωματολογίας» μας οδηγεί τελετουργικά σε ατέρμονους νοητικούς συνειρμούς, που επιμελώς κρύβονται ανάμεσα στις τονικές της αποχρώσεις». Και η ίδια δηλώνει: «Οι αλλοιωμένες από το χρόνο αναμνήσεις μου ως χρωματικές αποχρώσεις αποτελούν το σκληρό πυρήνα της δημιουργικής μου διάθεσης τον τελευταίο καιρό, δίνοντας τη σειρά αυτή των εικαστικών έργων».

Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη

Αραπάκη
“Έμβασις” (2023)

Ξένια Αραπάκη

Η Ξένια Αραπάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Νίκαια του Πειραιά. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε δύο υποτροφίες στην Κεραμική και απέκτησε τα πτυχία της Ζωγραφικής, της Κεραμικής και των Θεωρητικών Σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1979 έως το 2005 δίδαξε ως εκπαιδευτικός μαθήματα εικαστικής παιδείας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, ενώ ως σχολικός σύμβουλος ανέπτυξε πολύπλευρο επιμορφωτικό έργο. Από το 2005 έως το 2019 υπηρέτησε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο διδάσκοντας και πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα της Διδακτικής των Εικαστικών τεχνών. Είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και έχει διοργανώσει πρότυπα ακαδημαϊκά συνέδρια στην κεραμική και την χαρακτική.

Tο καλλιτεχνικό της έργο έχει τις ρίζες του στο εργαστήριο του Β. Βλαχόπουλου όπου καλλιέργησε τις αισθητικές της αντιλήψεις και απέκτησε τα πρώτα εικαστικά εργαλεία που καθόρισαν στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική της ταυτότητα. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είχε δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Π. Τέτση και Δ. Μυταρά. Το εικαστικό της έργο σχετίζεται κυρίως με τη ζωγραφική και χαρακτηρίζεται από αφαιρετικές συνθέσεις, αυστηρή υποκρυπτόμενη δομή που δηλώνει τη στενή σχέση της με το ελεύθερο σχέδιο, καθαρό χρωματικό φάσμα και μικτή τεχνική η οποία προσδίδει όγκο στη σύνθεση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Αραπάκη
“Υπεραισθητό” (2023)

Διάρκεια έκθεσης:
Παρασκευή 31 Μαρτίου έως Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 11.00—15.00 & 18.00-21.00
Τετάρτη/Σάββατο 11.00 –15.00

Art Prisma Gallery
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18535
2104296790
[email protected]
www.galleryartprisma.gr

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this