Σικελία: Ανακαλύφθηκε «ιερή λίμνη» ηλικίας 2.500 ετών

Κόβει την ανάσα μια τεράστια ιερή λίμνη που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές σε περιοχές της Δυτικής Σικελίας. Στην αρχαία πόλη Μότυα ανακάλυψαν μία τεράστια ιερή λίμνη την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Φοίνικες για θρησκευτικούς σκοπούς και για να παρακολουθούν τις κινήσεις των άστρων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Antiquity».

Σικελία: Ανακαλύφθηκε «ιερή λίμνη» ηλικίας 2.500 ετών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν οι αρχαιολόγοι η τεχνητή λίμνη αποτελούσε στρατιωτικό λιμάνι. Ωστόσο, σήμερα αποδείχθηκε κάτι διαφορετικό. Η λίμνη είναι αφιερωμένη στη φοινικική θεά Αστάρτη, υποδηλώνει ότι ήταν ευθυγραμμισμένη με τα αστέρια, γεγονός που τους επέτρεπε την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των ουράνιων σωμάτων.

Η αρχαία πόλη Motya, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σικελίας, αποτελεί εδώ και καιρό το επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας. Προηγούμενες ανασκαφές εντόπισαν μία «μεγάλη ορθογώνια λεκάνη που ερμηνεύτηκε ως «κόθων» ή τεχνητό εσωτερικό λιμάνι.

 

Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, οδηγούν τους συγγραφείς, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Λορέντζο Νίγκρο από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, σε μία διαφορετική ερμηνεία, κάνοντας λόγο για μία ιερή λίμνη στο κέντρο ενός μνημειώδους κυκλικού ιερού που φιλοξενεί τρεις μεγάλους ναούς, την οποία «παρακολουθούσε» άγαλμα του Βάαλ.

«Αυτό αποκάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως λιμάνι, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένο με τη θάλασσα. Αντίθετα, τροφοδοτούνταν από φυσικές πηγές», ανέφερε. Το κρίσιμο είναι ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πρόσθετους ναούς που πλαισιώνουν τον Κόθωνα, μαζί με στήλες, βωμούς και ένα βάθρο στο κέντρο της λίμνης που κάποτε φιλοξενούσε ένα άγαλμα του Βάαλ, θεωρούταν θεός της γονιμότητας.

Η τεχνητή λίμνη έχει μήκος 52,5 μέτρα και πλάτος 36,25 μέτρα.

πηγή radar.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this