“Six Women in Greek Tragedy”, υπαίθρια θεατρική παράσταση και έκθεση μάσκας

Στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα.

Ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο, παρουσιάζουν στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη, ένα πολυθέαμα στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση μιας εκπληκτικής θεατρικής παράστασης με τίτλο “Six Women in Greek Tragedy”. Πρόκειται για μια διασκευή-σύνθεση αρχαίων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, συνοδευόμενη από μια έκθεση, αφιέρωμα στη θεατρική μάσκα, με τίτλο “Ancient Greek Comedy & Tragedy Mask”.

Μία μοναδική θεατρική εμπειρία, ένα καλλιτεχνικό πολυθέαμα, που ενισχύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με ξενάγηση και διάδραση στα Αγγλικά υπό την σύλληψη ιδέας και σκηνοθεσίας του Πάνου Αγγελόπουλου.

Στη θεατρική παράσταση πρωταγωνιστούν οι αρχαίες ηρωίδες, Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Εκάβη, Ιφιγένεια και Άλκηστις.

Οι πρωταγωνίστριες προσδιορίζουν την θέση των γυναικών, γίνονται κεντρικά τραγικά πρόσωπα και γοητεύουν το παγκόσμιο κοινό. Αντιμετωπίζουν φλέγοντα θέματα, με αιώνιες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανησυχίες, που μας απασχολούν από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Σπουδαίοι ηθοποιοί, υπό των ήχων αρχαίων μουσικών οργάνων, απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα, με πνεύμα εξωστρέφειας.

Το Έργο

Μια θεατρική προσέγγιση, που αναδεικνύει το μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας και προσδιορίζει την θέση των γυναικών στα έργα των τραγικών ποιητών. Οι μυθικές γυναίκες συνομιλούν μεταξύ τους γίνονται κεντρικά τραγικά πρόσωπα και προσδιορίζουν την προέλευση της πολιτιστικής κουλτούρας, παραδίδοντας μαθήματα ζωής. Οι πρωταγωνίστριες Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Εκάβη και Ιφιγένεια αποτελούν γυναικεία αρχέτυπα που στέκονται φωτεινοί φάροι στο φαντασιακό της πορείας, της ανθρωπότητας για αυτογνωσία, ελευθερία και ανεξαρτησία.

ΜΗΔΕΙΑ – Εξοργισμένη από την προδοσία και το πάθος εκδικείται και καταλήγει σε ολοκληρωτική καταστροφή.
ΗΛΕΚΤΡΑ – Σύμβολο ανά τους αιώνες της αγάπης προς τον πατέρα και της αντιζηλίας προς τη μητέρα. «Σύνδρομο της Ηλέκτρας».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Σύμβολο της αντίστασης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Πληρώνει με τη ζωή της, γι’ αυτό που θεωρεί δίκαιο.
EKABH – Η τραγική μητέρα που χάνει τα παιδιά της. Η μοίρα των ηττημένων. Ο πόνος και η εκδίκηση.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ – Μια ευγενής γυναίκα, φιλόπατρις που θυσιάζεται για τα ιδανικά της.
ΑΛΚΗΣΤΙΣ – Η Άλκηστις αποτελεί το πρότυπο γυναικείας συζυγικής αφοσίωσης.

Οι αρχαίες ηρωίδες, πρωταγωνίστριες, πλαισιώνονται από ένα χορό που θα συνομιλεί και θα κατευθύνει την δράση. Τα μέλη του χορού θα παίζουν αρχαία μουσικά όργανα. Μονόλογοι και χορικά θα σχηματίσουν μία συμπαγής δράση με τρία στάδια: Αρχή, μέση και τέλος. Οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, εμφανίζουν συναισθήματα όπως είναι ο φθόνος, το πάθος και οι αδυναμίες που ταλαντεύεται η ανθρωπότητα. Οι γυναίκες θυσιάζονται για να ρίξουν φως στη συνείδησή μας, έτσι ώστε ο κύκλος της ζωής που ξεκίνησε με αλαζονεία και εγωισμό να μπορεί να τερματιστεί. Ένας άνθρωπος από ύβρις και θραύση μπορεί να οδηγηθεί σε ειρήνη και ελπίδα.

Η γυναίκα στέκεται ενάντια στη γυναίκα και κερδίζει την ζωή με την κάθαρση.

"Six Women in Greek Tragedy"
“Six Women in Greek Tragedy”

Έκθεση «Ancient Greek comedy & tragedy mask»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της θεατρικής παράστασης, ζωντανεύει μία έκθεση διαδραστική, με ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα, του καλλιτέχνη Γιάννη Ζημιανίτη με τίτλο «Ancient Greek comedy & tragedy mask» αφιερωμένη στην ιστορία της θεατρικής μάσκας.

Οι ρίζες της μάσκας ανάγονται στις μυστηριακές τελετουργίες. Οι απαρχές της θεατρικής ζωής της μάσκας, ανιχνεύονται στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεού Διονύσου κι έτσι εξηγείται πως η μάσκα είναι βασικό στοιχείο, του λεγόμενου τελετουργικού θεάτρου. Ο Καλλιτέχνης, κατασκευαστής αρχαίας μάσκας, Γιάννης Ζημιανίτης, δημιουργεί 30 χρόνια, πρόσωπα των αρχαίων θεατρικών έργων. Έχει κατασκευάσει πάνω από 1200 πρωτότυπες μάσκες και έχει αναπτύξει την τεχνική του λόγου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία /Δραματουργική επεξεργασία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτάρας
Μουσική: Γιάννης Χατζής (Αρχαία Λύρα)
Σκηνικά- Κοστούμια: Μάγκυ Μοντζολή
Μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης
Χορογραφία: Έρση Πήττα
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Πανταζοπούλου

Ηθοποιοί

Πελαγία Πλαγιανάκου (ΜΗΔΕΙΑ & ΕΚΑΒΗ)
Λυσάνδρα Αναστασοπούλου (ΗΛΕΚΤΡΑ & ΑΛΚΗΣΤΙΣ)
Βερονίκη Κυριακοπούλου (ΑΝΤΙΓΟΝΗ)
Δήμητρα Βογιατζόγλου (ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ)
Επίσης, συμμετέχει ο Κωνσταντής Ζημιανίτης (Αρχαία Ελληνικά)

Παραγωγή: Sound & Picture ltd & Humanergon 2024
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Καλίτση
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Élise PR

"Six Women in Greek Tragedy"

Info

Στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα.
Εύκολη πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Έκθεση: 20:30 | Διάρκεια: 15 λεπτά
Θεατρική Παράσταση “Six Women in Greek Tragedy” : 20:45 | Διάρκεια: 60 λεπτά

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Ιούνιος: 22/ 23/ 26/ 29/ 30
Ιούλιος: 1/ 8/ 9/ 15/ 16/ 17/ 22/ 23/ 24/ 25
Αύγουστος: Από 1 έως 11 & από 19 έως 31

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 27 Ευρώ
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις ή γκρουπ. (Άνω των 20 ατόμων)
Ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων: more.com & Public tickets
Πληροφορίες για κρατήσεις στα τηλέφωνα:
+30 2117700000 & +30 694.5668.661 (WhatsApp)

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this