Τα Latin Pop Portraits της Julia Guerrero στο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων

Η ατομική έκθεση της Julia Guerrero διαρκεί από τις 21 έως τις 27 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ‘’Μελίνα’’.

“Latin Pop Portraits” έχει τίτλο η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κολομβιανής εικαστικού Julia Guerrero που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ. Διαρκεί από τις 21 έως τις 27 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ‘’Μελίνα’’ , Ηρακλειδών 66 στο Θησείο και παρουσιάζεται με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση και το κοκτέιλ των εγκαινίων έχουν χορηγό το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα και το Προξενείο της Κολομβίας στην Ρώμη.
Latin Pop Portraits
Julia Guerrero

O κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας Λεόντιος Πετμεζάς που έχει γράψει στο παρελθόν το βιβλίο ”Στιγμές του χρώματος”, εκδ ΑΣΠΙΩΤΗ με αναφορά στην τέχνη της Julia Guerrero επισημαίνει μεταξύ άλλων για την έκθεση Latin Pop Portraits

”Οι καταθέσεις της καλλιτέχνιδας εμπεριέχουν την ιδιάζουσα σύνδεση και την ιδεογραφική ανασύνδεση. Διατηρώντας ισορροπίες και διαθέτοντας την υπέρτατη αναφορά προς το σκιαγραφικό μορφισμό των γνώριμων προσώπων και των φιγούρων σταχυολογούν καταβολές που ανάγονται σε φόρμες. Η απόλυτη γνώση του ενστίκτου στις ζητήσεις της την οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη και εκτονωτική εκφραστικότητα. Οι σκέψεις της πάνω στην συγκεκριμένη θεματολογία με εκτεταμένη προσήλωση, ανεξάντλητη πρόθεση και διαφωτιστική επάρκεια αντανακλούν με πλαστικότητα σε χώρους απρόσμενους και μυστήριους. Φορτίζουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά το επιδιωκόμενο ιδεατό της φωβιστικής απόκλισης.
Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και ο συντονισμένος μακρόκοσμος της κινείται με ρομαντική διάθεση. Με τρυφερότητα απλώνεται στο κρεσέντο του υπερρεαλισμού. Συμπληρώνει την υπόσταση των πινάκων της με ένα ατέρμονο πλήθος συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση της φόρμας που χρησιμοποιεί η δημιουργός απελευθερώνει καταλυτικά το τρόπο διαπραγμάτευσης της οδηγώντας στο δρόμο προς την εκλεκτική ελευθερία. Επιφυλάσσει διακριτικά εκπλήξεις που στοιχειοθετούν την σύλληψη της εξακολούθησης. Κομίζει και διευκρινίζει με ευρηματικό γνώμονα καίριες, ζωογόνες και διαχρονικές θέσεις ανάτασης της ψυχής.
Latin Pop Portraits
Julia Guerrero

Πρόκειται για μια τεχνική με εικόνες που αποτυπώνουν μια διάχυση με κατασταλαγμένη αντίληψη για την εμπειρία της ελεγειακής ακεραιότητας. Η κατανυκτική άφιξη της καταλήγει στην γεφύρωση του ανθρώπινου με το ιδανικό δεδομένο. Η δοξαστική εξιδανίκευση και η εκλογικευμένη αισιοδοξία της ενδυναμώνεται. Συγκροτείται από την ανόρθωση του αληθινού και του υπαρκτού. Στηρίζεται διεξοδικά στην αυτοπεποίθηση της οξυδέρκειας. Με παρρησία και θεώρηση η Julia Guerrero παρατηρεί. Με νοσταλγική γνώση αγγίζει την αυτοκριτική και την αναθεώρηση της γνώμης. Προχωρά στον ορίζοντα και προσδίδει στις περιπετειώδεις περιπλανήσεις που διαδραματίζει βάθος ανασυγκρότησης. Μας εισάγει ως κοινό σε μια ιδιάζουσα πρωτοποριακή γραφή με επίπεδα συμβάσεων που αναλίσκονται σε βαθμιαίες προσεγγίσεις. Η στόχευση των εκφάνσεων της κυοφορεί την επεκτατική διαύγεια που ενδυναμώνει με την λεπτομέρεια της μεστότητας. Εξελίσσει την διερευνητική πραγμάτευση της με την ενάγουσα παρεμβατική αποτύπωση.

Σταδιακά περνάει σε ευρύ συνθετικό επίπεδο. Σε αναπόσπαστες παρατηρήσεις και σε ενδιαφέροντα φαινόμενα κύκλων. Στο ατέρμονο πλήθος των πολύπλευρων συμβολισμών της συνδέονται εκβάσεις με αναπόσπαστα δεμένες εκδοχές που κινούνται παράλληλα με τις αναδρομές και ενσωματώνουν επεκτάσεις. Στην οικουμενική φωβ εικαστική αποκάλυψη της η ρυθμική ειλικρίνεια δένει με τον απόλυτο αυθορμητισμό. Εκποιεί συνδυασμούς αποκαλύψεων που εμφορούνται από ιδέες. Μέσα από την ευδόκιμη εξομολόγηση της αγγίζει μια ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία που αναπτύσσεται εμβόλιμα και ουσιαστικά με συναισθήματα εμβάθυνσης, ενδοσκόπησης και ολοκλήρωσης. Ενορχηστρώνει βιωματικές δυνάμεις με τρόπο συνεκτικό και συνοπτικό.
Latin Pop Portraits
Julia Guerrero

Η περιγραφική αφήγηση της δραστικά κυοφορεί έναν ιδιότυπο λυρισμό με μυσταγωγία. Η επικράτηση της δεικτικής και ουσιαστικής αναπαράστασης της συνυπάρχει επιδέξια στην σχεδίαση της τονίζοντας την αινιγματική τάση που διαθέτει η σύνθεση της. Παράλληλα επιτελεί διακρίσεις βαθμιαία και σταδιακά. Αναδεικνύει μηχανισμούς εκθέτοντας μια αναδρομή που συνιστά την ένταξη σε επισημάνσεις που συνδέονται αμετάκλητα με την συνείδηση. Με ανάπλαση ενδυναμώνει την διάσταση της ύπαρξης και την παρεμβολή των εκφάνσεων. Με επέκταση αξιώνει την πλήρη αισθητοποίηση της στιγμής και διευρύνει καθορισμούς που νοούνται σαν ουσιώδης ισορροπία διαύγειας πολυκύμαντα, εύληπτα, πολυδιάστατα και μακρόπνοα.

Οι σκιαγραφημένες εικονικές κλίσεις της έμμεσα πρακτικά και διερευνητικά ενέχουν ένα εξευγενισμένο πνεύμα που διεκδικεί την απαράμιλλη διατύπωση, την ευλαβική έκσταση και την υπερβατική ώσμωση. Με εντάσεις χαράζει τα σημεία της διευθέτησης που επεκτείνει. Αναβιώνει την περιδιάβαση της με παρατήρηση και μελέτη. Εντείνει το ενδιαφέρον στις παραθέσεις που επισυνάπτει. Συνδέοντας τις εκδοχές καλύπτει τους ισχυρισμούς της ενατένισης με την βαρύτητα της οντότητας των κωδικοποιήσεων που σμιλεύουν ένα ιδιότυπο προσωπικό στυλ της χαρτογράφησης των επεξεργασμένων διαβάσεων.

Η σχεδιαστική ποιότητα της εμπλουτίζεται και χαρακτηρίζεται καίρια από την δυναμική της ανασυγκρότησης. Η ρομαντική ενατένιση, η ζωτική υφή, η ζωογόνα κίνηση, οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές διατάξεις, η ανθρώπινη επικοινωνία, οι αέναες μεταλλαγές μέσω των επεμβάσεων και των επεκτάσεων, οι μεταμορφώσεις, η κατοπτρική και ανάγλυφη εικόνα ανήκουν στην αντίληψη της εικαστικής εργασίας της που συναντάμε και εμβόλιμα εκφράζουν μια πολυσχιδή διευθέτηση .”
Latin Pop Portraits
Julia Guerrero

Info

Διάρκεια έκθεσης Latin Pop Portraits
Τρίτη 21 έως Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή  11:00 – 19:00
Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 15:00
Δευτέρα Κλειστά

Κέντρο Πολιτισμού «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Ηρακλειδών 66, 11851 Αθήνα, 1oς όροφος

Είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this