Ταρώ: Τελετουργικό και ιστορία

Δεν χρειάζεται  το χάρισμα της διόρασης για να αντιληφθεί κανείς την δημοτικότητα των καρτών ταρώ. Για αιώνες, οι εικονογραφημένες αυτές κάρτες έχουν γοητεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αρχικά θεωρήθηκε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και αργότερα αποτέλεσε μέρος της παράδοσης.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τη μαγεία των καρτών ταρώ;

Θα εξετάσουμε τη μοναδική πρακτική συμπεριλαμβανομένης της συναρπαστικής ετυμολογίας, της μαγευτικής τους ιστορίας αλλά και το σύγχρονο τελετουργικό.

Photo Stock Photos from bigjom jom Shutterstock

Ο όρος ταρώ προέρχεται από το tarocchi, μια ιταλική λέξη της οποίας η ρίζα – taroch – μεταφράζεται σε “ανοησία”.

Η λέξη taroch χρησιμοποιήθηκε τον 15ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε το trionfi, ένα παιχνίδι 70 καρτών εμπνευσμένο από τα θεατρικά φεστιβάλ που ήταν δημοφιλή κατά τη διάρκεια της ιταλικής αναγέννησης γνωστά ως trionfo.

Οι κάρτες Trionfi έχουν συνήθως επιχρυσωμένες διακοσμήσεις, ζωγραφισμένες στο χέρι εικόνες από προσωποποιημένα και αλληγορικά μοτίβα.

Τον 16ο αιώνα, ο «ανόητος» εντάχθηκε σε αυτό το καστ χαρακτήρων και το παιχνίδι trionfi έγινε γνωστό ως tarocho στην Ιταλία και taraux – ένας όρος που τελικά εξελίχθηκε σε ταρώ – στη Γαλλία.

Photo Wikimedia Commons (Public Domain)

Διασκέδαση και Παιχνίδι

Ετυμολογία

Όταν εμφανίστηκαν οι κάρτες trionfi στην Ιταλία, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ως ψυχαγωγία. Κάθε τράπουλα περιείχε τέσσερεις εικόνες – σπαθιά, μπαστούνια, νομίσματα και κύπελλα – καθώς και ατού, κάρτες που ξεπερνούσαν όλα τα άλλα.

Η πρώτη γνωστή ματιά στους κανόνες του παιχνιδιού βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο από τις αρχές του 15ου αιώνα

Γράφτηκε από τον Martiano da Tortona, καγκελάριο και γραμματέα του δούκα του Μιλάνου Filippo Maria Visconti, αυτό το κείμενο περιγράφοντας μια τράπουλα με 60 κάρτες: 44 με εικόνες πουλιών (αετός, περιστέρι χελώνας, περιστέρι και φοίνικας) και 16 διακοσμημένες με πορτρέτα Ρωμαϊκοί θεοί (Δίας, Απόλλωνα, Υδράργυρος, Ηρακλής, Τζούνιο, Ποσειδώνας, Άρης, Αιόλος, Παλλάς, Ντιάνα, Βέστα, Δάφνη, Αφροδίτη, Βάκχος, Σέρες και Έρως).

Όπως σημείωσε ο Tortona «κάθε ένας από τους θεούς, είναι πάνω απ ‘όλα οι τάξεις των πουλιών και των βαθμών των βασιλιάδων». Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα 16 φύλλα είναι τα ατού.

Με την τράπουλα, οι παίκτες, στους οποίους μοιράστηκε ένα φύλλο, θα έκαναν μια σειρά από κόλπα, ή γύρους. Οι παίκτες τότε θα προσφέραν είτε ένα φύλλο του ίδιου χρώματος είτε ένα φύλλο ατού, όπως περιέγραψε ο Tortona: «Αλλά για τους “θεούς” υπήρχε αυτός ο νόμος: ότι όποιος θα οριστεί για πρώτη φορά παρακάτω, θα πρέπει να οδηγήσει όλους τους άλλους ακολουθώντας στη σειρά.”

Στο τέλος κάθε κόλπου, οι πόντοι θα μετριόνταν με βάση την καθορισμένη αξία των παιγνιοχάρτων. Ενώ ο αριθμός, η αισθητική και η κατάταξη των καρτών μπορεί να διαφέρει από τράπουλα σε τράπουλα (κάτι που ισχύει από την εποχή της Τορτόνα), αυτοί οι κανόνες παραμένουν σε ισχύ σήμερα – ωστόσο, τον 18ο αιώνα, οι κάρτες πήραν μια απόκρυφη ζωή.

Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο που γράφτηκε από μια άγνωστη πηγή το 1750, το Tarocco Bolognese των 62 καρτών από τον 15ο αιώνα ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο διανομής περιουσίας. Μέχρι το 1780, οι άνθρωποι στη Γαλλία έδιναν θεϊκές έννοιες στα παιχνίδια τους επίσης, κυρίως με τον Ταρώ της Μασσαλίας, τότε τα πιο δημοφιλή χαρτιά της χώρας.

Photo Wikimedia Commons (Public Domain)

Σε αυτό το κίνημα ήταν επικεφαλής του Γάλλου αποκρυφιστή Jean-Baptiste Alliette ή του Etteilla, του οποίου το βιβλίο με τίτλο “Etteilla, ou manière de se récréer avec un jeu de cartes” δηλαδή “Etteilla, ή ένας τρόπος να διασκεδάσετε με μια τράπουλα”,  συνέδεσε αναξιόπιστα την ταρώ σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα.

Το 1789, ο Alliette παρήγαγε μια νέα τράπουλα κάρτας ταρώ προοριζόμενη αποκλειστικά για υπερφυσική χρήση.

Αυτή η τράπουλα αποτελείται από 78 κάρτες οργανωμένες σε δύο κατηγορίες: το Major Arcana και το Minor Arcana.

Το Major Arcana διαθέτει 22 φύλλα, το καθένα υποδηλώνει μια αλληγορική φιγούρα (The Magician, The High Priestess, The Empress, The Emperor, The Hierophant or Pope, The Hermit, The Hanged Man, The Lovers, The Devil και The Fool) ή την προσωποποίηση ενός αντικειμένου (Ο τροχός της τύχης, το άρμα, ο πύργος, το αστέρι, το φεγγάρι, ο ήλιος και ο κόσμος) ή μια αφηρημένη έννοια (Δύναμη, δικαιοσύνη, κρίση, επιθετικότητα και θάνατος). Αυτές οι κάρτες πιστεύεται ότι κρατούν τα «μεγάλα μυστικά» της πνευματικής αυτογνωσίας.

Το Major Arcana διαθέτει τέσσερεις φιγούρες (το Suit of Swords, το Suit of Batons, το Suit of Coins και το Suit of Cups) 14 φύλλων το καθένα. Κάθε φιγούρα με τη σειρά του περιλαμβάνει δέκα αριθμημένες κάρτες και τέσσερις κάρτες : το King, Queen, Knight και Jack. Αυτές οι κάρτες πιστεύεται ότι κρατούν τα «μικρά μυστικά» της καθημερινής ζωής.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, τα χαρτιά ταρώ – ειδικά τα Ταρώ της Μασσαλίας – ήταν τόσο συνυφασμένα με την αποκρυφισμό που δημιουργήθηκε το Ταρώ Νουβό, μια τράπουλα που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για παιχνίδι και όχι πρόβλεψη.

Διαβάζοντας τις κάρτες Ταρώ

Σήμερα, το ταρώ συνεχίζει να χρησιμεύει τόσο ως ένα συνηθισμένο παιχνίδι με κάρτες όσο και ως απόκρυφο τελετουργικό. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «διαβάσετε» κάρτες ταρώ για να “πείτε την τύχη”, μια κοινή προσέγγιση είναι η τρεις κάρτες.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της μεθόδου συμπεριλαμβανομένης μιας εύκολης τεχνικής που σας βοηθά να ξεκλειδώσετε και να εξηγήσετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας.

Photo: Stock Photos from Fer Gregory/Shutterstock

Θέλετε να κάνετε μια δοκιμή;

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Ξεκινήστε ανακατεύοντας τη τράπουλα.
Στοιβάξτε τα για να κόψετε
Πάρτε τα τρία πρώτα φύλλα.
Τοποθετήστε τα στη σειρά.
Διαβάστε τις κάρτες από αριστερά προς τα δεξιά, χρησιμοποιώντας τις έννοιες των καρτών για να αποκαλύψετε «μυστικά» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: Άρθρο της Kelly Richman-Abdou από το Mymodernmet.com

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this