Τhe Sotiris Felios Collection From Home: Artist Spotlight – Μιχάλης Μανουσάκης

Με αφορμή το μηνιαίο αφιέρωμα της σε έναν καλλιτέχνη η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου απευθύνθηκε στον Μιχάλη Μανουσάκη για να μοιραστεί μαζί μας τα ερεθίσματα της δημιουργίας της τον τελευταίο καιρό.

Σε επίσκεψη της Συλλογής στο ατελιέ του εικαστικού, τους μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες του.

Δείτε

Για την τέχνη και την τέχνη του: Μιχάλης Μανουσάκης

Δείτε τη συνέντευξη του Μιχάλη Μανουσάκη, όπου διαβάζει με ποιητική διάθεση ένα μικρό κείμενό του, χαρακτηρίζοντας τη ματιά του Σωτήρη Φέλιου ερωτική και ανθρώπινη. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τη λειτουργία της τέχνης σαν πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, υπογραμμίζει την επιδίωξή του να επαναπροσδιορίζει τον κόσμο και τον άνθρωπο μέσα από τα έργα του.

Διαβάστε

Θανάσης Μουτσόπουλος: Τα αινίγματα της όρασης, 2011

Διαβάστε ψηφιακά το κείμενο του επιμελητή, Θανάση Μουτσόπουλου, από τον κατάλογο της έκθεσης του Μιχάλη Μανουσάκη «Ο χώρος του χρόνου», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Στο κείμενο του, ο Θανάσης Μουτσόπουλος γράφει για τον εικαστικό: «ο Μανουσάκης χτίζει μια δική του πραγματικότητα, η οποία, παρά τις φαινομενικές της ομοιότητες, διατηρεί μικρή σχέση με την υπαρκτή πραγματικότητα. Ή, ίσως, μεταγράφει αυτή την τελευταία σε μια ιδεατή σφαίρα. Η θάλασσα του Μανουσάκη δεν είναι ακριβώς θάλασσα, ο ουρανός δεν είναι ουρανός, η σκιά δεν είναι σκιά. Τίποτε εδώ δεν αποτελεί αναπαράσταση της πραγματικότητας»

Ακούστε

Γιάννης Μαρκόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ήλιος ο Πρώτος, 1969

Ο Μιχάλης Μανουσάκης προτείνει τον δίσκο Ο Ήλιος ο Πρώτος (1969) του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1969 στο Λονδίνο, ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη το 1943. Αναφερόμενος στο έργο, ο Μιχάλης Μανουσάκης μας εκμυστηρεύτηκε πως ο συγκεκριμένος δίσκος εκφράζει για εκείνον έρωτα, ζωή και αγάπη, αλλά και τις δυσκολίες της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ζωγραφίστε

Ζωγραφίστε σαν τον Μιχάλη Μανουσάκη τη δική σας ανάμνηση

Μία καλλιτεχνική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας. Κατά την επίσκεψη στο ατελιέ του Μιχάλη Μανουσάκη είδαμε πως ο καλλιτέχνης πλαισιώνει τον χώρο του με διάφορες φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή, οι οποίες συχνά λειτουργούν ως έναυσμα στα έργα του. Οι πίνακες του περιλαμβάνουν αναμνήσεις, οπτικές απάτες και παράδοξες γεωμετρίες, που αποτυπώνονται στα έργα του μέσα από το σκάλισμα και την αποκάλυψη του ξύλου, τη χρήση κάρβουνου πάνω στο ελαιόχρωμα, και τις έντονες αντιθέσεις υλικών και χρωμάτων, δημιουργώντας έτσι ένα νέο σύστημα σκέψης και αντίληψης του κόσμου. Επιλέξτε μια φωτογραφία η οποία εκφράζει μια ιδιαίτερη ανάμνηση για εσάς και ακολουθώντας την τεχνική του καλλιτέχνη, και ζωγραφίστε μία άλλη εκδοχή της δημιουργώντας τη δική σας νέα πραγματικότητα. Μπορείτε να μοιραστείτε το αποτέλεσμα μέσω Facebook και Instagram.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this