Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Την τιμή – ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι.

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830 και αποτυπώνει τρία αλιευτικά πλοία να «παλεύουν» στην άγρια θάλασσα της Ιαπωνίας, με το βουνό Φούτζι στο βάθος. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί αποτέλεσμα ξυλογραφίας, μιας τεχνικής για μαζική παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα αντίγραφα του «The Great Wave» έχουν υπάρξει, αλλά τα εναπομείναντα σήμερα είναι δυσεύρετα και εξαιρετικά περιζήτητα. Η ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου Capucine Korenberg υπολογίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν έως και 8.000 αντίγραφα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της από το 2020 σημείωνε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα τα αντίτυπα ήταν και αρκετά φθηνά.

Οι τιμές άλλων αντιγράφων που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες δολάρια έως και πάνω από 1,5 εκατ. δολ. Ωστόσο, το αντίγραφο που πωλήθηκε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζεται στην περιγραφή ως ένα «καλοδιατηρημένο» αντίγραφο, το οποίο συγκαταλέγεται «αδιαμφισβήτητα στα περίπου 20 καλύτερα που υπάρχουν σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη δημοπρασία ο οίκος Christie’s εκτιμούσε ότι το έργο θα αποσπούσε μεταξύ 500.000 με 700.000 δολ.

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Françoise Hardy: Σήμερα αποχαιρετούμε ένα ακόμη υπέρλαμπρο ίνδαλμα των 60’s

Γράφει η Μαρία Δήμου Η γλυκιά Françoise Hardy, ένας θρύλος της γαλλικής pop καθώς κι ένα διαχρονικά αξεπέραστο fashion icon, ανακοινώθηκε σήμερα πως έφυγε από την...

Η εκλεπτυσμένη χρωματική φωτοχυσία των συνθέσεων του Μπονάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Πιέρ Μπονάρ / Pierre Bonnard, γεννήθηκε το 1867 στο Φοντεναί-ω-Ροζ, κοντά στο Παρίσι. Ο πατέρας του...

Το υπερρεαλιστικό παραλήρημα λαγνείας της τέχνης του Νταλί

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Το φαινόμενο Νταλί συναρπάζει με παγκόσμια εμβέλεια και σήμερα με διοργανώσεις πολλών εκθέσεων έργων του σε μουσεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this