Τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι

Την τιμή – ρεκόρ των 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι.

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830 και αποτυπώνει τρία αλιευτικά πλοία να «παλεύουν» στην άγρια θάλασσα της Ιαπωνίας, με το βουνό Φούτζι στο βάθος. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί αποτέλεσμα ξυλογραφίας, μιας τεχνικής για μαζική παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα αντίγραφα του «The Great Wave» έχουν υπάρξει, αλλά τα εναπομείναντα σήμερα είναι δυσεύρετα και εξαιρετικά περιζήτητα. Η ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου Capucine Korenberg υπολογίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν έως και 8.000 αντίγραφα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της από το 2020 σημείωνε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα τα αντίτυπα ήταν και αρκετά φθηνά.

Οι τιμές άλλων αντιγράφων που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες δολάρια έως και πάνω από 1,5 εκατ. δολ. Ωστόσο, το αντίγραφο που πωλήθηκε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζεται στην περιγραφή ως ένα «καλοδιατηρημένο» αντίγραφο, το οποίο συγκαταλέγεται «αδιαμφισβήτητα στα περίπου 20 καλύτερα που υπάρχουν σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη δημοπρασία ο οίκος Christie’s εκτιμούσε ότι το έργο θα αποσπούσε μεταξύ 500.000 με 700.000 δολ.

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Βαν Γκογκ και τα κυπαρίσσια της παρηγοριάς

Μάλλον δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο πιο διάσημος καταθλιπτικός στην ιστορία της τέχνης, υιοθέτησε το μεσογειακό κυπαρίσσι ως μοτίβο στα...

Η παλλόμενη ζωγραφική τρυφερότητα στις συνθέσεις του Ρενουάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης. Ο Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ / Pierre Auguste Renoir γεννήθηκε στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας το 1841. Ήταν...

Ξένοι δημοσιογράφοι μαγεύτηκαν από την Νάξο και διαφημίζουν το νησί της Αριάδνης σε όλο τον πλανήτη

Πρόεδροι δημοσιογραφικών ενώσεων και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this