Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η Περσεφόνη είναι μια θηλυκή μορφή, ένα σύμβολο της ψυχής, που ο ποιητής κέντησε με πολύ όμορφα λόγια, με ιδιαίτερες λέξεις και συντακτικό ρυθμό. Δείχνει την αισιόδοξη πλευρά της Κόρης, που ταξειδεύει μέσα στην ομορφιά των Κυκλάδων, μέσα στις αχτίνες του Ήλιου.

Ο μονόλογος «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου ανήκει στην μοναδική συλλογή με τίτλο «4Η Διάσταση». Η σύνθεση γράφεται στην Αθήνα, την Ελευσίνα, το Διμηνιό και τη Σάμο, από τον Δεκέμβρη του 1965 έως το Δεκέμβρη του 1970. Ο ποιητής βασίζεται στο, αρχαιοελληνικό μύθο και γράφει ένα ποίημα για το υπαρξιακό ερώτημά της, την αδιάκοπη σκέψη της μέσα στο άπειρο του χρόνου. Το ποίημα έχει έντονες εναλλαγές. Αντιθέσεις και ανατροπές.

Ο ποιητής δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τελετουργική, μυστηριώδη κι ερωτική. Προσκαλεί την συμφιλίωση του σκοταδιού και του φωτός. Η Περσεφόνη αφήνεται στον χρόνο για να βρει την δύναμή της, να νιώθει την ζωή ως δώρο , ως ευχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο | Γιάννης Ρίτσος
Μουσική| Όλγα Τζωρτζ
Φωτογραφίες παράστασης| Ιφιγένεια Γασπαρινάτου
Φωτογραφία Ο.Τζωρτζ | Ολυμπία Βασιλείου
Γραφιστικά | Μόσχα Μάρκου

Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ
Περσεφόνη | Εύα Ζουμπουνέλλη

Η παράσταση διαρκεί 65 λεπτά.

Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ
Ευπατριδών 3, Κεραμεικός
Είσοδος 12€

Εισιτήρια: 697.248.2962 και 694.721.8195

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΟΛΓΑ ΤΖΩΡΤΖ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ
Σπούδασε Δραματικές Τέχνες στην American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης, Ορθοφωνία σύστημα IPA με την Sousan Finch και την Pamela Prather στην Νέα Υόρκη, Κλασικό και Μοντέρνο Χορό στο American College of Greece και Κινησιολογία και Μιμική στο Atelier de Movement της Monika Pagneux και του Phillippe Gaulier στο Παρίσι. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εμψυχώτρια Ομάδων από το Learn Inn του ΕΚΠΑ.

Σπούδασε επίσης, Προπονητική στην Βασιλική Ακαδημία Αντισφαίρισης στο Μπάντμιν της Κορνουόλις με υποτροφία της Βασιλικής Ακαδημίας Αντισφαίρισης, στο Natural Health Science Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό NLP Life Coaching και NLP Master Practitioner από το NLP Greece και το NLP University of Santa Cruz. Εκπαιδεύτηκε με τον Anthony Robbins σε συνεργασία με την Ακαδημία Αυτοβελτίωσης στη Ζυρίχη, τον Mike George σε συνεργασία με το BK World Spiritual University και εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων επίτευξης στόχων και έκφρασης μέσα από την κίνηση και τον λόγο. Έχει ολοκληρώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Stanford University που αφορούν την Επικοινωνία και το Δημιουργικό πλαίσιο ανάπτυξης της σκέψης και της πράξης. Είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (ΕΚΠΑ) σε θέματα Δραματικών Τεχνών και Εφαρμογών.

Συνεργάζεται με το τμήμα σπουδών του Πανεπιστημίου Erasmus του Βελγίου για σεμινάρια που αφορούν την “Δραματική Πλευρά του Μουσικού’ και το ‘Σκηνικό Άγχος”, και είναι μέλος του The Volterra Project στην Ιταλία για την χρονιά του 2017.
Είναι καθηγήτρια στο “Θέατρο των Αλλαγών” από το 2006 για εργαστήρια “Υποκριτικής τεχνικής Meisner” και “Υποκριτική στην Κάμερα”. Παραδίδει ONLINE εργαστήρια Υποκριτικής, Μονολόγων για Ακροάσεις, Συγγραφής Θεατρικού Έργου, Σεναρίου.
Έχει σκηνοθετήσει: “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, “Τρωάδες” του Ευριπίδη, “Όχι, Πείτε μου” του Ευγένιου ΟΝηλλ, “Πίτσαμαν” της Νταρλήν Κραβιότο, “Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική” της Χρύσας Σπηλιώτη, “Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Γεράσιμου Σταύρου, “Redial” της Ταμάρ Κάμελ, “Η Σημασία να Είναι Κανείς Ειλικρινής” του Όσκαρ Ουάιλντ, την “Περσεφόνη” του Γιάννη Ρίτσου.

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός στην Ελλάδα, Δανία, Γερμανία και ΗΠΑ. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης, Orkenfortet Oben Teater της Δανίας, την Freshly Squeezed Orange Juice Theatre Company του Ισραήλ, το Shetler Studios, την Pamela Scott και το Dramatists Guild της Νέας Υόρκης, την Jannis Powell, την Tamar Kummel, το Theatron Inc., την Aaron Concert Artists, την διαφημιστική εταιρεία BBDO και τα τηλεοπτικά κανάλια ANT1 και MEGA. Έχει συνεργαστεί επίσης, ως σκηνοθέτης για τις μεταγλωττίσεις κινούμενων σχεδίων για τον ANT1.

Ως καθηγήτρια Υποκριτικής, συνεργάστηκε με την Δραματική Σχολή “Διομήδης Φωτιάδης”, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και το Zed Club, την θεατρική ομάδα του Δήμου Ναυπλίου και ήταν λέκτορας καθηγητής για την Υποκριτική, την Ανάπτυξη Ρόλων και την Συγγραφή Σεναρίου στο SAE Athens Institute στο τμήμα σπουδών 3D Animation and FX.
Έχει λάβει υποτροφίες Fulbright και την American Academy Scholarship.
Είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στον Σύλλογο Συμβουλευτικής, Coaching και Mentoring Ελλάδος

ΕΥΑ ΖΟΥΜΠΟΥΝΕΛΛΗ | ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει κάνει σπουδές στο κλασικό μπαλέτο και την γαλλική γλώσσα . Έχει εκπαιδευτεί στην τεχνική υποκριτικής Meisner κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, θεατρικού παιχνιδιού, υποκριτικής στην κάμερα και μονολόγων.

Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις : “Ηλέκτρα ” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Όλγας Τζώρτζ στον ρόλο της Ηλέκτρας, “Τρωάδες Season” βασισμένο στις Τρωάδες του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Όλγας Τζώρτζ στον ρόλο της Κασσάνδρας, ” Η Σημασία να Είναι Κανείς Ειλικρινής” του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Όλγας Τζωρτζ, “Mars1, Μοναξιά στην Γη” του Γιώργου Στυλ σε σκηνοθεσία Γιώργου Στυλ. Έχει πάρει μέρος στην ομάδα improvacting ” Why not?” στην performance ” Love2bar ” βασισμένο στο έργο του Βασίλη Ραϊση ” Σε χαμηλό ποτήρι”.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών
Θεατρικά και Πολιτιστικά Δρώμενα
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Πόρου 1, Αθήνα 11256
Οργάνωση παραγωγής | Ελεάννα Χρυσανθοπούλου
Τ: 215.520.5817 και 697.248.2962

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΓιάννης ΡίτσοςΔύο Παραστάσεις16 και 17 Μάϊου στις 9μμΣκηνοθεσία | Όλγα ΤζωρτζΠερσεφόνη | Εύα ΖουμπουνέλληΘέατρο ΆβατονΕυπατριδών 3,ΚεραμεικόςΕίσοδος | 12 €Εισιτήρια | Τ: 215.520.5817 και 697.248.2962 https://www.youtube.com/watch?v=9BGu23TUFMk

Δημοσιεύτηκε από Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών στις Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022