To καλαμάρι του Γεώργιου Καραϊσκάκη για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τη VERGOS Auctions

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Athens Plaza.   

Mε τη δημοπρασία “Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ού αιώνα” υποδέχεται το νέο έτος η VERGOS Auctions. Η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο εύρος αντιπροσωπευτικών έργων τέχνης και αντικειμένων της περιόδου και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Στην εναρκτήρια δημοπρασία της χρονιάς, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, τα παρακάτω εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα

Το καλαμάρι του Γεωργίου Καραϊσκάκη (αρχές 19ου αιώνα) 

Το ασημένιο επίχρυσο καλαμάρι του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκηδιατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση μέσω δημοπρασίας. Φέρει εγχάρακτη επιγραφή: «ΕΝ ΠΥΡCΩ ΠΑΡΟΙΚΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟC–ΠΑΝΔΟΥΡΗΝ ΚΑΡΑΙCΚΩ»και στην πλάγια πλευρά μεταγενέστερη χάραξη: «Σ.Κ. 1888». Το ιστορικό αυτό αντικείμενο δωρήθηκε από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη ηγούμενο της Μονής Προυσού στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (ή Καραΐσκο), όταν ο τελευταίος ήταν πανδούρης (δηλ. καπιτάνος) των Αγράφων. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη το καλαμάρι πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Σπυρίδωνα (1825-1899), στρατιωτικού και μετέπειτα βουλευτού και υπουργού Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Χαρ. Τρικούπη, στον οποίο οφείλεται η μεταγενέστερη χάραξη το έτος 1888 με τα αρχικά του Σ.Κ. (Σπυρίδων Καραϊσκάκης). 

Γεώργιος Βούλγαρης (1823 - 1889) Νυφική πόρπη (κεμέρι) Ήπειρος, Tιμή εκτίμησης €7.000-9.000
Γεώργιος Βούλγαρης (1823 – 1889) Νυφική πόρπη (κεμέρι) Ήπειρος, Tιμή εκτίμησης €7.000-9.000

Η νυφική πόρπη (κεμέρι) του Γεώργιου Βούλγαρη (1823-1889) 

H συγκεκριμένη νυφική πόρπη που χρονολογείται τον 19ο αιώνα από την περιοχή της Ηπείρου, φέρει την επιγραφή «ΓΙΩΡΓΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙ ΚΑΛΑΡΙΤΟΥ» και το χριστόγραμμα «ΙC ΧC ΝΙΚΑ – 1877» και φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βούλγαρη. Η τέχνη του πέρασε στον μοναδικό απόγονό του, Σωτήριο Βούλγαρη (1857-1932), ο οποίος  άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη που έμελε να θέσει τις βάσεις για την ίδρυση της αυτοκρατορίας κοσμημάτων και άλλων πολυτελών ειδών με την επωνυμία «BVLGARI».

Ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του Cutty Sark (Αγγλία, π. 1930), Τιμή εκτίμησης €5.000-7.000

Το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του θρυλικού ιστιοφόρου Cutty Sark (Αγγλία, π. 1930) 

Το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο σε μεγάλη κλίμακα του διάσημου ιστιοφόρου Cutty Sark) αποτελεί ένα αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου δεξιοτεχνίας καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτομερή κατασκευή (ιστία, κατάρτια, ξάρτια, σχοινιά, τροχαλίες, μακαράδες κ.λπ.), ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού πλοίου. 

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης πολλά ακόμη αντικείμενα ιστορικής και λαογραφικής αξίας όπως: πορτρέτα ιστορικών προσώπων, πίνακες ζωγραφικής, ρολόγια  και άλλα είδη διακόσμησης καθημερινής χρήσης με φιλελληνική θεματολογία, ρόκες, τάσια, δίσκοι σερβιρίσματος, κεντήματα, σερβίτσια, κηροπήγια, κοσμήματα και διακοσμητικά ενδυμάτων μέχρι και υποδήματα που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα.  

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this