«Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» της Τσεχίας στη Δροσιά

H προβολή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς του Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας κάνει αφιέρωμα στον Τσεχικό Κινηματογράφο προβάλλοντας την ταινία «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των Jȧn Kadȧr και Elmar Klos. Στο αφιέρωμα θα παρευρεθεί η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κ. Lucie Kuligovȧ.

«Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των Jȧn Kadȧr και Elmar Klos

Ένας άβουλος ξυλουργός στη Ναζιστική Σλοβακία αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μαγαζιού που ανήκει σε μια γηραιά Εβραία που δεν καταλαβαίνει τι συντελείται στη χώρα της. Η σχέση τους χτίζεται με χιούμορ και τρυφερότητα. Οι πρωταγωνιστές κεντούν ερμηνευτικά, ενώ τα μυστικά που αποκαλύπτονται πλουτίζουν το δράμα, το οποίο κορυφώνεται με σπαρακτικά συγκινητικό τρόπο.

Η ταινία αναφέρεται στην «αριανοποίηση» που εφάρμοσαν οι Ναζί στο Σλοβακικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας και στα ηθικά διλήμματα που προκάλεσε η εφαρμογή τους. Είναι αφιερωμένη σε εκείνους που πίστεψαν ότι και μετά από τη συνεργασία με τους Ναζί θα παρέμεναν ηθικά καθαροί.

Το σενάριο βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του Ladislav  Grosman.

Η ταινία κέρδισε το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1965, το Βραβείο Χρυσής Πλακέτας το 1967, το Βραβείο Κοινού του Φ. Κ. του Pilsen το 1968 και δεκάδες άλλα Βραβεία. Η πρωταγωνίστρια Ida Kamiṅska  ήταν υποψήφια για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Είναι η πρώτη ταινία Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου που απέκτησε διεθνή φήμη.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jȧn Kadȧr, Elmar Klos

Τσεχοσλοβακία /1965 /128’

Info

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα  23 Μαΐου 2022

Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this