“Unpacking”, o Mózes Incze στην Γκαλερί Άλμα

Η ατομική έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.

Με χαρά η ΑΛΜΑ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Mózes Incze “UNPACKING”, σε επιμέλεια της Μαρίας Αλμπάνη.

Κείμενο: Árvai Józsa Kitty, Art Historian

“Όλοι έχουμε τις ζωές μας (…) αλλά πεπρωμένο έχουν μόνο όσοι το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου προκύπτει από τα μονοπάτια της ζωής τους, στους ίδιους ή σε όσους μπορούν να το ακούσουν.”

Η ζωγραφική του Mózes Incze μας θέτει υπαρξιακά ερωτήματα όπως το νόημα της πραγματικότητας, την ικανότητα να προσεγγίσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την παράσταση της ή την σύγκρουση του χώρου και του χρόνου όπως καθορίζεται από τεχνικές παραμέτρους και πιθανότητές που προκύπτουν στην βιωμένη πραγματικότητα μέσα από μία νέα και πολλές φορές διαφορετική οπτική. Η φιλοσοφική διάσταση της σκέψης του δημιουργού εκφράζεται σε εικαστικές προσεγγίσεις που δεν είναι πάντα προφανείς στους θεατές με την πρώτη ματιά.

Η δουλειά του είναι εικαστικές μεταφορές που περιπλέκονται σε ένα ένα σύνθετο σύστημα από σύμβολα, ιερές και μυθολογικές αναφορές, απαιτούν την μέγιστη προσοχή του αποδέκτη τους, την πνευματική και αισθητική του προετοιμασία. Οι πίνακες του επιτυγχάνουν την οπτική συνάντηση μέσα από το μυστικιστικό φως που τις περιβάλλει, αυτό μαρτυρά την καλλιτεχνική αρτιότητα του ζωγραφικού του έργου στον επίμονο και παρατηρητικό θεατή. Ακόμα ο θεατής απολαμβάνει μία διανοητική εμπειρία που επικεντρώνεται σε σύγχρονα και επίμαχα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά, σε διαφορετικά επίπεδα.

Mózes Incze, 2021, Ringató Rocking, 60x70cm

Ο Mózes Incze εξερευνάει όλο και περισσότερο ιερά θέματα από το 2013 . Οι θεϊκοί νόμοι παρουσιάζουν μία ορισμένη σταθερότητα όπως και ένα συνεκτικό σύστημα που δεν είναι επηρεασμένο από τον κόσμο των ανθρώπων. Υπόσχονται αιωνιότητα, παρουσιάζουν πως η αλήθεια και η σιγουριά μπορούν να βρεθούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παρών.

Οι λογοτεχνικές θεωρίες των August Wilhelm και Friedrich Schlegel που αφορούν την ποίηση δίνουν ακόμα μία ματιά στην κύρια προσέγγιση του Mózes Incze ως δημιουργού: η ποίηση είναι “η πραγματική δημιουργία και διαμόρφωση” που συμβαίνει στο μυαλό του καλλιτέχνη, κάτι που μπορεί ως εσωτερική διαδικασία να ξεπερνάει όλες τις πρωταρχικές υλικές αναπαραστάσεις. Είναι γραμμένο από τον ίδιο σε άλλο σημείο: “ Στην ποίηση αυτό που είναι ήδη σχηματισμένο ανασχηματίζεται, ο σχηματισμός της φωνής του είναι ατελείωτος όπως η ικανότητα του πνεύματος να επιστρέφει στον εαυτό του μέσα από υψηλές και υψηλότερες αντανακλάσεις” . Ακολουθώντας την φιλοσοφική σκέψη του Mózes Incze, η έννοια του χρόνου και του χώρου παίρνουν νέο νόημα στο καλλιτεχνικό του έργο.

Μυρτώ Πετάση
Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου

Mózes Incze, 2020, Örök induló Eternal Start, 50x60cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
‘Εως Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 11:00 – 20:00
Τετάρτη & Σάββατο 11:00 – 15:00

Γκαλερί ΑΛΜΑ
Υψηλάντου 24 Κολωνάκι 106 76
211 400 3160
[email protected] | www.galleryalma.com

Η χρήση μάσκας και η απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου είναι απαραίτητη στον εκθεσιακό χώρο.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this