Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: Το πολυπολιτισμικό κέντρο της Ηπείρου

Ο αρχαίος θησαυρός της κοιλάδας της Δωδώνης, το επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο!

Με την έλευση του φθινοπώρου αποφασίσαμε, να πραγματοποιήσουμε μία μικρή εξόρμηση στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα επιλέξαμε το όμορφο χωριό της Δωδώνης. Η Δωδώνη κρύβει έναν θησαυρό, που τη μετατρέπει αυτόματα στο πολυπολιτισμικό κέντρο της Ηπείρου.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Πραβιτσιώτη

Ο θησαυρός αυτός είναι το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και βρίσκεται εντός ενός ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, που προκαλεί δέος σε όποιον τον επισκεφθεί. Eμείς, με αγάπη και σεβασμό στην αρχαία ελληνική κληρονομιά και αφού ολοκληρώσαμε το ρεπορτάζ, το μοιραζόμαστε μαζί σας και σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε κι εσείς.

Τα μνημεία που συναντά κανείς εισερχόμενος στον αρχαιολογικό χώρο είναι το Αρχαίο Στάδιο της Δωδώνης, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Ναό της Αφροδίτης, το Ναό της Θέμιδος, την Ιερά Οικία, το νέο Ναό της Διώνης, τον Αρχαίο Ναό του Ηρακλή και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, κτισμένο σε μία φυσική κοιλότητα του εδάφους και κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της βασιλεία του Πύρρου (297-272 π.Χ.) για την τέλεση των εορτών των Νάϊων.

Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 17.000 θέσεις, αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας. Ωστόσο, στους Αυτοκρατορικούς χρόνους μετατράπηκε σε αρένα.

Η σημερινή μορφή του αρχαίου θεάτρου οφείλεται σε εκτεταμένες αναστυλώσεις που έγιναν στη δεκαετία του 1960 και 1970, φτάνοντας στο 2000, όπου η ανάγκη στερέωσης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου οδήγησε στην προσπάθεια και πραγματοποίηση μιας σειράς εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής του, έως και σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε και το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης στον αρχαιολογικό χώρο, όπου παρουσιάστηκε στο θέατρο η παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, μία παράσταση όπου σε συνδυασμό με την επιβλητικότητα του χώρου μάγεψε το κοινό της.

Με τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του αρμόδιου προϊσταμένου της, Κωνσταντίνου Σουέρεφ , αλλά και του έμπειρου φωτογράφου Παναγιώτη Τσιγκούλη καταφέραμε, να αποσπάσουμε φωτογραφικό υλικό από τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this