Αρχέτυπο & εικασία, ομαδική έκθεση στην Chili Art Gallery

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Πέμπτη  26 Μαΐου, ώρες 17:00 - 21:00, και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.  

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 17 καλλιτέχνες παρουσιάζει την έκθεση “Αρχέτυπο & εικασία”, η οποία διερευνά τη αποτύπωσή των καταγωγικών ιδεών στη σύγχρονη Τέχνη.  

Η έκθεση είναι υβριδική  αφού παρουσιάζεται σε φυσική, επισκέψιμη μορφή  στην αίθουσα τέχνης των Αθηνών Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο), αλλά, παράλληλα είναι διαθέσιμη και  διαδικτυακά διεθνώς από την  ελληνική πλατφόρμα διαδικτυακών εκθέσεων ARTgrID (artgrid.gr) καθ’όλη τη διάρκεια της.  

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Πέμπτη  26 Μαΐου  ώρες 17:00 – 21:00 για λόγους αποφυγής συνωστισμού,  ενώ ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα  τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας που επιβάλει η Πολιτεία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Ψηφιακής Τέχνης σε έντυπη μορφή, Φωτογραφίας, και κολλάζ.  

Σταμάτης Παπαδήμος

Ο κ. Καπράλος επισημαίνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης

“Ένα αρχέτυπο είναι ένα καθολικά κατανοητό σύμβολο ή όρος ή πρότυπο συμπεριφοράς, ένα πρωτότυπο πάνω στο οποίο αντιγράφονται, διαμορφώνονται ή μιμούνται άλλοι. Τα αρχέτυπα χρησιμοποιούνται συχνά σε μύθους και αφήγηση ιστοριών σε διαφορετικούς πολιτισμούς, χρησίμευσαν όμως επί αιώνες στις εικαστικές τέχνες, οι οποίες βοήθησαν στην διαμόρφωση τους, την εγκαθίδρυση τους, την ανανέωση τους, και την επανεγκαθίδρυση τους, θυμίζοντας μας τη θεωρία του Carl Jung, ακόμη και με παραδείγματα που έλαβαν χώρα πολύ προτού αυτή διατυπωθεί.

Τα αρχέτυπα -σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ορίζονται ως καθολικά, πρωταρχικά σύμβολα και εικόνες που προέρχονται από το συλλογικό ασυνείδητο. Είναι οι υποκείμενες βασικές μορφές από τα οποία αναδύονται εικόνες και μοτίβα. Η ιστορία, ο πολιτισμός και το προσωπικό πλαίσιο διαμορφώνουν αυτές τις εμφανείς αναπαραστάσεις, δίνοντάς τους έτσι το συγκεκριμένο περιεχόμενό τους. Αυτές οι εικόνες και τα μοτίβα ονομάζονται ακριβέστερα αρχετυπικές εικόνες. Ωστόσο, είναι σύνηθες ο όρος αρχέτυπο να χρησιμοποιείται εναλλακτικά για να αναφέρεται τόσο στα βασικά αρχέτυπα-ως τέτοια όσο και στις πολιτιστικά συγκεκριμένες αρχετυπικές εικόνες.

Τι συμβαίνει όμως όταν η σύγχρονη τέχνη αναπτύσσει μια διαλεκτική σχέση με αυτά, και προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα γλώσσα επεξεργασίας της πραγματικότητας, σπάζοντας τα δεσμά της φόρμας; Πως συνομιλούν με τα αρχέτυπα μη απεικονιστικά έργα, ή η τέχνη που παράγει νέες μορφές για να συλλάβει τις σύμπλοκες καταστάσεις και έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης στο πλαίσιο των διαμεσολαβήσεων της σύγχρονης ζωής;”.

Γιώτα Τζότζολη

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες

Πηνελόπη Βολτέρρα, Σπύρος Ρωμάνος, Σωτηρία Αλεβίζου, Γιώτα Τζότζολη, Μάγδα Δημούδη, Χριστόφορος Μπότσης, Ειρήνη Λιάσκου, Αρετή Κλουτσινιώτη, Αργυρώ Δρίβα, Θεοκλής Ιωαννίδης, Νάντια Κατούφα, Θέτις Ιωάννου, Katalin Boros-Olah, Σταμάτης Παπαδήμος, Μαρία Ζαβιτσάνου, Dedo Naki, Σοφία Φουντουλάκη

Το φόντο της αφίσας της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου της ζωγράφου Γιώτας Τζότζολη. 

Σχετικά με την  Chili Art Gallery 

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Σωτηρία Αλεβίζου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 26 Μαΐου έως Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11:00 – 18:00
Πέμπτη 12:00 – 19.00
Σάββατο 11:00 – 15:00
Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά

Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15,Θησείο 11851

Είσοδος Ελεύθερη  

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξ αφορμής μιας συναυλίας: Nightwish @ Release Athens 2023

Γράφει η Βανέσσα Πανοπούλου We were here H φεστιβαλική περίοδος ξεκίνησε για το σχετικά νεαρό Release Festival με την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Nightwish στην χώρα μας. Μαζί...

“Hola” Flamenco Festival, μια επιτυχημένη διοργάνωση έκλεισε τα έξι της χρόνια

Γράφει η Μαρία Τριγώνη H έκτη χρονιά διοργάνωσης του διήμερου “Hola” Flamenco Festival, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το artviews.gr δεν θα μπορούσε να λείπει απ’...

“Frontpage Project”, Ομαδική εικαστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της ‘πρώτης σελίδας’, της ‘πρώτης είδησης’, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.  Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this