Χριστίνα Χαροκόπου: Επιδίωξή μου στην ανακαίνιση της Εστίας ήταν να λάμψει η Κρήτη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η λεβεντιά της 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Η Χριστίνα Χαροκόπου, η δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Fashion Brand THE BRITELINE®,  είναι γνωστή για το πρωτότυπο και δυναμικό concept του brand της, καθώς και για τα υπέροχα fashion αξεσουάρ και κοσμήματα που λανσάρει στην αγορά. Μια τόσο μοντέρνα founder και designer δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι είναι και ο ιθύνων νους της επιμέλειας και της διακόσμησης της Αίθουσας Κρητικών Προσωπικοτήτων στην Κριτική Εστία στο Παγκράτι.  

H ιστορία του Ιδρύματος ξεκινά από το μακρινό 1963 με πρωτοβουλία είκοσι ενός Κρητικών Σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Μέχρι σήμερα, η “Κρητική Εστία” έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 φοιτητές και σπουδαστές και έχει προσφέρει αναρίθμητες υποτροφίες ή χρηματικά βραβεία σε παιδιά που παρουσίαζαν εξαιρετική ακαδημαϊκή επίδοση. 

Η εκ Ρεθύμνου ορμώμενη Χριστίνα Χαροκόπου συνεργάστηκε εποικοδομητικά με τον διακεκριμένο ζωγράφο Βασίλη Δραγόζη και μετέτρεψαν έναν χώρο 250 τετραγωνικών μέτρων περίπου σε ένα εικαστικό ιστορικό αριστούργημα. Στην μεγάλη αίθουσα εκτίθενται επίσης ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα κρητικών προσωπικοτήτων, καθώς και φωτογραφικό υλικό.  

Οι φωτογραφίες των τιμώμενων, τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερη επιμέλεια σε πάνελ από μουσαμά, ενώ πλησίον του καθενός και σε δεύτερη θέση, απεικονίζονται τα θέματα που τους ανέδειξαν και τους έκαναν διακεκριμένους. 

Μαζί με την αίθουσα ανακαινίστηκε η είσοδος, τα εστιατόρια και ο μεγάλος διάδρομος πριν το αμφιθέατρο, με τα χρώματα της Μινωικής Εποχής, επίχρυσο και σκούρο κεραμιδί, ενώ επιτοίχιες παραστάσεις, όπως «τα Ταυροκαθάψια»,  «ο Πρίγκιπας με τα κρίνα», «τα Δελφίνια των δωματίων της Βασίλισσας», «ο Φύλακας Άγγελος Γρύπας», διακοσμούν όλους τους  χώρους. 

Συναντήσαμε στον χώρο αυτό την κυρία Χαροκόπου, όπου με συγκίνηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κρητική Εστία τίμησε με την ενέργειά της αυτή, ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά με τις πράξεις τους μας έκαναν να νιώθουμε υπερήφανοι. 

Κρητική Εστία

Χριστίνα, ασχοληθήκατε πολύ ενεργά στην ανακατασκευή και διακόσμηση της Κρητικής Εστίας στην Αθήνα. Μιλήστε μας για την ιστορία της.  

-Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ιδρύθηκε ως Πνευματικό Ίδρυμα των Κριτών της Αττικής το 1963 και είναι Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με πολυετή κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπική δράση. Η δραστηριότητα της επικεντρώνεται στη φιλοξενία φοιτητών από την Κρήτη, που σπουδάζουν σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα και δεν διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια για την κάλυψη όλων των εξόδων των σπουδών τους. Κύριος σκοπός του είναι η παροχή στέγης, τροφής, υποτροφιών, βραβείων, επιμορφώσεως καθώς επίσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους φοιτητές που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. 

Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε στην ανακαίνιση; 

-Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Πρόεδρο της Κρητικής Εστίας, τον Στρατηγό, κύριο Αντώνη Μυτιληνάκη το 2021. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει την “Αίθουσα Προσωπικοτήτων της Κρήτης” σαν φόρο τιμής στις μεγάλες προσωπικότητες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ιστορία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος μέσα από τα σπουδαία Έργα, τις γενναίες πράξεις και το φωτεινό πνεύμα τους. Ήθελε να δημιουργήσει ένα έργο που να τιμά τους Ιδρυτές της Κρητικής Εστίας και τους Ιερωμένους, Πολιτικούς, Αγωνιστές, Λόγιους και Καλλιτέχνες που ανέδειξε η Κρήτη, με σκοπό αυτό το έργο ν’ αποτελέσει έμπνευση για τη νεολαία της Κρήτης που φιλοξενείται στην Εστία κατά τη διάρκεια των σπουδών της, για τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα αλλά και για κάθε επισκέπτη.  

Όταν μου έγινε η πρόταση ενθουσιάστηκα για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν διότι με συγκίνησε η ιδέα του φόρου τιμής σε όλους αυτούς τους “γίγαντες” της Κρήτης  απ’ όπου υπερήφανα κατάγομαι, μέσα από ένα τέτοιου είδους έργο σ’ αυτό το συγκεκριμένο Ίδρυμα που θεωρείται το “καμάρι των Κρητών της Αττικής”.  

Έπειτα, διότι μου δινόταν η ευκαιρία να εκφράσω τα συναισθήματα και το σεβασμό μου γι’ αυτές τις Προσωπικότητες και συγχρόνως να φέρω στο χώρο το πνεύμα της Ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της Κρήτης που τόσο αγαπώ και που μέχρι τότε έλειπε από τους χώρους της Εστίας.  

Και τρίτον διότι αφιέρωσα αυτό το έργο στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, ήταν ένας ήρωας της Κρήτης, μία όμορφη και γενναία ψυχή, ένας σεμνός, μεγάλος Κρητικός. Αισθάνθηκα ότι θα ήθελε πολύ να κάνω αυτό το έργο σ’ αυτό το χώρο, τον οποίο σεβόταν ιδιαίτερα σαν Κρητικός και άνθρωπος των Γραμμάτων και όπου είχε επίσης λάβει μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις σαν ομιλητής κατά τη διάρκεια της ζωής του.  

Νέα Ανακαινισμένη Εστία λοιπόν. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τη διακόσμηση;  

-Στόχος και επιδίωξή μου ήταν να λάμψει η Κρήτη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η λεβεντιά της. Να είναι παρούσα σε κάθε βήμα του επισκέπτη μέσα σ’ αυτό το κτίριο, απ’ όπου μέχρι τότε έλειπε! Για το λόγο αυτό επιχειρήθηκε η σύνθεση των στοιχείων της Μινωικής, Ενετικής και Σύγχρονης εποχής σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα, διαχρονικά στοιχεία της Κρητικής Λαϊκής Παράδοσης. Μία σύνθεση που αποτελεί κατά τη γνώμη μου το κατάλληλο “φόντο” για ν’ αναδειχτούν οι σπουδαίες Προσωπικότητες της Κρήτης. Αντίγραφα Μινωικών τοιχογραφιών, παραδοσιακά κρητικά έπιπλα, χειροποίητα κεραμικά και παραδοσιακά κρητικά υφαντά, όλα συνδέονται αρμονικά με τα χρώματα των χώρων και αποπνέουν την Ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τη λεβεντιά της Κρήτης και των ανθρώπων της. 

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Πρόεδρο της Κρητικής Εστίας, Στρατηγό ε.α. κύριο Αντώνη Μυτιληνάκη που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί το Όραμά του, στον Γενικό Διευθυντή κύριο Δημήτρη Ταραντίλη που με τις γνώσεις και τον άψογο επαγγελματισμό του έκανε την Τεχνική Επιμέλεια του έργου, στον εξαίρετο συνεργάτη μου στην δημιουργία των panels των Προσωπικοτήτων και άλλων εργασιών σχεδιασμού και εκτύπωσης κύριο Στέλιο Κουρομιχελάκη της SCREEN DIGITAL, στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ Καλλιτέχνη, Ζωγράφο κύριο Βασίλη Δραγόζη και σε όλα τα μέλη της τεχνικής ομάδας που συνεργάστηκα. Επίσης, στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη τους και στο υπέροχο Προσωπικό της Κρητικής Εστίας για την κάθε ημέρα που περάσαμε μαζί τους 8 μήνες που διήρκεσε αυτή η διαδικασία! 

Στόχος και επιδίωξή μου ήταν να λάμψει η Κρήτη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η λεβεντιά της

-Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον κύριο Βασίλη Δραγόζη, τον ζωγράφο της Κρητικής εστίας. 

-Ο ζωγράφος Βασίλης Δραγόζης, ο οποίος φιλοτέχνησε την αναπαραγωγή σπουδαίων και παγκόσμια γνωστών Μινωικών τοιχογραφιών της Κνωσού όπως, μεταξύ άλλων, τα “Ταυροκαθάψια“ και  τον “Πρίγκηπα με τα Κρίνα”, είναι ένας υπερ-ταλαντούχος και σεμνός δημιουργός, μία υπέροχη προσωπικότητα με μοναδική καλλιτεχνική αξία. Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα η συνεργασία μας αλλά και η σπάνια, πρωτόγνωρη εμπειρία να παρακολουθήσω τα στάδια της μοναδικής αυτής δημιουργικής διαδικασίας! Μία ωραία ανάμνηση, ανάμεσα σε πολλές, είναι να τον βλέπω να ζωγραφίζει με συντροφιά την μουσική από τις υπέροχες “Τέσσερεις Εποχές” του Vivaldi! 

Βασίλης Δραγόζης

-Είστε δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του Artistic Fashion Brand THE BRITELINE®, που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά σχέδια του σε γυναικεία κοσμήματα και αξεσουάρ μόδας. Αρχικά μιλήστε μας για το concept. 

Το Artistic Fashion Brand THE BRITELINE® είναι ένα πολυδιάστατο brand. Δημιουργεί συλλογές γυναικείων κοσμημάτων, αξεσουάρ, tshirts και προσεχώςενδυμάτων που είναι βασισμένες σε θέματα με έντονους συμβολισμούς και προάγουν όχι ένα συγκεκριμένο lifestyle, όπως συνηθίζεται στη μόδα, αλλά ένα “state of mind”, το οποίο εκφράζει τις διαχρονικές αρχές της ομορφιάς, αρμονίας και της γυναικείας δύναμης. Μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για τη σύγχρονη γυναίκα, το οποίο προωθείται περαιτέρω μέσα από τις δράσεις του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού THE BRITELINE® International Organization 

Συνοπτικά θα το αποκαλούσα “Μόδα και τέχνη με νόημα και μήνυμα” – A Meaningful, Artistic Fashion Brand. Αυτό είναι έκδηλο στο πρώτο Μeaningful Design Concept που δημιουργήσαμε, το APHRODITE REINVENTED® και στη ομώνυμη σειρά προϊόντων. Συγχρόνως, επιχειρούμε μία ανανέωση γνωστών σχεδιαστικών μοτίβων όπως το “ριγέ” και το “καρώ” με το “plaid reinvented” και το “nautical stripes reinvented” που έχουν σαν βάση το ConceptRAYS and WAVES” από τη σειρά THE BRITELINE® Yachting Line. Έχουμε, λοιπόν, τους τρεις πυλώνες μόδα – τέχνη – νόημα που εξελίσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται με ένα σύγχρονο και ανανεωτικό τρόπο. 

-Μιλήστε μας για τις συλλογές των κοσμημάτων που έχετε λανσάρει τον τελευταίο καιρό. 

-Οι συλλογές των κοσμημάτων που έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα, είναι βασισμένες στο concept APHRODITE REINVENTED® με σήμα τη Θεά́ Αφροδίτη, την αιώνια γυναίκα, που εδώ́ συμβολίζει «Το Πνεύμα, την Ομορφιά́ και τη Δύναμη της Αιώνιας Γυναίκας που κινείται
με Γενναιότητα και Αισιοδοξία προς το Μέλλον» μεταφέροντας το μήνυμα «REINVENT YOURSELF» σε ελεύθερη μετάφραση «Ξανα-ανακάλυψε τον εαυτό́ σου». 

Η Χριστίνα Χαροκόπου

Το Artistic Fashion Brand THE BRITELINE® προάγει ένα “state of mind”, το οποίο εκφράζει τις διαχρονικές αρχές της ομορφιάς, αρμονίας και της γυναικείας δύναμης

Έχετε δημιουργήσει και κάποια ιδιαίτερα αξεσουάρ.  

-Τα αξεσουάρ, όπως φουλάρια και τσάντες δημιουργούνται επίσης βάσει Concept. Έχουμε ήδη τις συλλογές APHRODITE REINVENTED® Line και THE BRITELINE® Yachting Line, οι οποίες εμπλουτίζονται διαρκώς και έπεται η XX Line by THE BRITELINE®, σχεδιασμένη εξ’ ολοκλήρου με βάση τη “λαμπερή γραμμή” του Logo μας. Όλες οι Συλλογές περικλείουν τους διαχρονικούς συμβολισμούς και μηνύματα του brand μας. 

-Που μπορούμε να βρούμε τις συλλογές THE BRITELINE®; 

-Προς το παρόν στο ηλεκτρονικό κατάστημα https://www.thebriteline.com/theshop της ιστοσελίδας μας,  www.thebriteline.com . Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατίθεται  για τους σκοπούς της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης THE BRITELINE® International Organization, που προωθεί την ενδυνάμωση των γυναικών, την παιδεία, τον πολιτισμό και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο link https://www.thebriteline.com/thebritelineorg  

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια. 

-Στα σχέδιά μου είναι η δημιουργία της καινούργιας μας συλλογής ΧΧ Line by THE BRITELINE® και η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και παρουσιάσεις Μόδας και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this