Do Ho Suh: Καταρρίπτοντας τους συμβατικούς κανόνες της κλίμακας

… όνειρα καθημερινότητας!

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Ο Κορεάτης σύγχρονος καλλιτέχνης, Do Ho Suh γεννήθηκε το 1962 στη Σεούλ και έκανε τις πρώτες σπουδές του, πτυχίο και μεταπτυχιακό στην εκεί Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη, βιώνει έντονα τόσο την φυσική, όσο και την ψυχολογική μετανάστευση. Οι έννοιες αυτές γίνονται τα θέματα που πραγματεύεται στην τέχνη του, μέσα από τη βιογραφική αφήγηση και από την παραμορφωμένη αρχιτεκτονική των χώρων και των αντικειμένων που δημιουργεί.

Γίνεται γνωστός, για τις εγκαταστάσεις του στο χώρο με τις οποίες καταρρίπτει τους συμβατικούς κανόνες της κλίμακας και ερευνά καινούριους τρόπους, με τους οποίους ο θεατής καταλαμβάνει και λειτουργεί στο δημόσιο χώρο, δίνοντας έμφαση κυρίως στην φυσική, αλλά και τη μεταφυσική “ελαφρότητα” του χώρου. Οι εγκαταστάσεις του δημιουργούνται σε επιλεγμένους χώρους αμφισβητώντας τα όρια της ταυτότητας και διερευνώντας τη σχέση μεταξύ ατομικότητας, συλλογικότητας και ανωνυμίας.

Ο Suh συνηθίζει σε πολλές από τις επιδαπέδιες κατασκευές του, όπως το Floor, να ενθαρρύνει τους θεατές να περπατούν σε επιφάνειες, που αποτελούνται από χιλιάδες μικροσκοπικές ανθρώπινες μορφές.

Do Ho Suh, Floor

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά, ο Suh δημιούργησε εικαστικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του αναμνήσεις. Τα έργα του προκύπτουν από τη συνομιλία του παραδοσιακού κορεάτικου σπιτιού των γονιών του, με τους χώρους του δικού του διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη. Όπως ο ίδιος λέει: “Το έργο μου ξεκινάει από τον προβληματισμό για τον “χώρο”, ειδικά τον “προσωπικό χώρo”. Ο χώρος που με ενδιαφέρει δεν είναι μόνο φυσικός, αλλά άυλος, μεταφορικός και ψυχολογικός. Για μένα, ο “χώρος” είναι αυτός που περιλαμβάνει τα πάντα.

Σκάλες που φαίνονται να αιωρούνται, να οδηγούν στο “πουθενά”, δωμάτια φτιαγμένα από σχεδόν “άυλα” υλικά, αλλά και ολόκληρα κτήρια οδηγούν τον θεατή μέσα από διαδρόμους και πύλες, στις αναμνήσεις και τα όνειρα του καλλιτέχνη που μετατρέπει την καθημερινότητα σε ποιητικές εικόνες, οι οποίες σε προσκαλούν να τις περιηγηθείς και να τις ανακαλύψεις.

Do Ho Suh at Museum of Contemporart Art

Ένα από τα έργα που έχει αναπαράγει σε διαφορετικές εκδοχές και κλίμακες και σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι το “Staircase”, ένας ενδιάμεσος χώρος για τον καλλιτέχνη, ο οποίος δηλώνει τη μετάβαση και προσκαλεί τον θεατή να φανταστεί, τι μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της σκάλας.

Do Ho Suh, Staircase

Η πρώτη εγκατάσταση “Staircase” παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2003). Ήταν η πρώτη φορά, όπου ο Suh επέλεξε να δουλέψει με το κόκκινο χρώμα, αποκαλώντας το “Ottoman Red” και υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερες πολιτιστικές αντανακλάσεις του κόκκινου στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία.

Ωστόσο, η επιλογή του χρώματος, όπως και τα υλικά, λειτουργούν κυρίως ως μέσο αποδόμησης της εγκατάστασης από το αρχικό της πλαίσιο και αυξάνοντας την “όμοια με όνειρο” ένταση μιας αναγνωρίσιμης δομής που φαίνεται να αιωρείται και να επιπλέει, γενικά.
Στη συνέχεια, θέλοντας να δείξει πως το σπίτι μας βρίσκεται εκεί, όπου μπορούμε εμείς να το “ράψουμε”, δημιούργησε μια σειρά από “μεταξωτά” κτίρια – χώρους. Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό μέχρι στιγμής έργο του, με τον μακρόσυρτο τίτλο “Home Within Home Within Home Within Home Within Home”.

Οι πολύχρωμες εγκαταστάσεις του από μετάξι, μεταφέρουν τις αναμνήσεις του από τις προηγούμενες κατοικίες του και καλύπτουν το φάσμα από την παιδική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή του. Ξεφεύγοντας από τα όρια των μουσείων και των γκαλερί, τα έργα του μεταφέρουν στην πραγματική ζωή τη έννοια της “μεταφοράς του χώρου σε μια βαλίτσα”.

Do Ho Suh, Perfect Home Kitchen

O Suh μιλά για το έργο του: “Η εμπειρία μου σχετίζεται με τη μεταφορά του χώρου από το ένα μέρος στο άλλο – ένας τρόπος αντιμετώπισης των πολιτισμικών μετακινήσεων. Πραγματικά, δεν έχω καθόλου νοσταλγία, αλλά παρατήρησα πως έχω αυτή τη λαχτάρα για το συγκεκριμένο χώρο και θέλω να τον αναδημιουργήσω ή να τον φέρω μαζί μου, οπουδήποτε πηγαίνω”.
Αρκετά χρόνια πριν να έχει τα χρήματα για να δημιουργήσει τα “όνειρο – κτίρια” του σε μεγάλη κλίμακα, ο Do Ho Suh δοκίμασε να αναπτύξει την ιδέα του στο στούντιο του. Η έμπνευσή του εξελίχθηκε σε πραγματικότητα κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του, για να εντοπίσει το “τέλειο” σπίτι.

Η τελευταία του έκθεση με τίτλο Passage/s, φιλοξενήθηκε στην Victoria Miro Gallery I & II, στο Λονδίνο, από 1 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου 2017.

Στο Passage/s, oι διάφανες υφασμάτινες κατασκευές του Suh, δίνουν μορφή σε έννοιες, όπως η μετανάστευση, η παροδικότητα και η μεταβολή ταυτοτήτων. Αυτές οι έννοιες αναλύονται επιπλέον στα “συνδετικά” έργα του, όπου οι μεταβατικοί χώροι που συνδέουν τα δωμάτια, όπως οι προθάλαμοι και οι διάδρομοι, μιλάνε μεταφορικά για την μετακίνηση μεταξύ των πολιτισμών, την “σύγχυση” του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, καθώς αντανακλούν τις μετακινήσεις του καλλιτέχνη και την εμπειρία ενός ατόμου,το οποίο έχει αναπτύξει ρίζες σε πολλές χώρες.

Frieze on view recommends Do Ho Suh, Passage-s aT Victoria Miro Gallery Wharf Street.

“Βλέπω τη ζωή ως ένα πέρασμα, χωρίς σταθερή αρχή ή προορισμό”, λέει ο Suh. Έχουμε την τάση να εστιάζουμε συνεχώς στον προορισμό και να ξεχνάμε τους ενδιάμεσους χώρους. Αλλά, χωρίς αυτούς τους αυτονόητους χώρους, που κανείς δεν προσέχει πραγματικά, αυτές τις γκρίζες περιοχές, δεν θα μπορούσαμε να πάμε από το σημείο a στο σημείο b”.

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this