Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η εικαστικός Ελένη Σαμέλη.  

Εμπνευσμένα από τη φύση, γαλήνια, γεμάτα αρμονία και θετική ενέργεια, τα έργα της καλλιτέχνιδος επιτυγχάνουν με λυρισμό τον εικαστικό τους σκοπό δημιουργώντας στον θεατή ευδαιμονία και ευχάριστη διάθεση. 

Δημιουργίες σε αισιόδοξη χρωματική παλέτα αποτελούν ένα παράθυρο στο όνειρο, στη χαρά, στην αισιοδοξία, στην ζωή.  

Η Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Μιγάδη γράφει μεταξύ άλλων για την καλλιτέχνιδα: «Η Ελένη Σαμέλη «ποιεί» καλλιτεχνικό έργο με πέπλο τον λυρισμό. Κάθε άγγιγμά της πάνω στον καμβά, με αποκλειστικό εργαλείο τη σπάτουλα και τα χρώματα, είναι ένας ρομαντικός στίχος που αγγίζει τον θεατή. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα δικά της πρωτότυπα μοτίβα, σχήματα και γραμμές, χρώματα δικής της επινόησης και προσωπικής αισθητικής. 

Οι ιμπρεσσιονιστικές επιρροές της είναι ατόφιες και ξεπροβάλλουν στα έργα της σαν καταρράκτης έμπνευσης που αέναα ρέει. Τα έργα της Ελένης δεσπόζουν γεμάτα ήρεμα χρώματα, σχέδια της φύσης, ζεστό φως, φύλλα, άνθη και θαλασσογραφίες που γαληνεύουν την ψυχή από το πρώτο αντίκρισμα, ακόμα και αν αυτό είναι φευγαλέο.  

Η τέχνη της Σαμέλη αποτελεί ορισμό της ήρεμης δύναμης που αρμονικά και αβίαστα σε παρασύρει, σε μαγεύει, και σε ωθεί στον ρεμβασμό. Στα έργα της καθρεπτίζεται η σοφία των συναισθημάτων και οι πραγματικές αξίες της ζωής. Δημιουργεί μέσα από κάθε έργο ένα ολοκληρωμένο ημερολόγιο αφήγησης της ζωής του ανθρώπου, με πυρήνα την αισιοδοξία και τη ψυχική ηρεμία, αποφεύγοντας ηθελημένα την ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας…» 

Συναντήσαμε την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης της και μιλήσαμε για τη νέα της δουλειά.   

Ελένη Σαμέλη

-«Σταλακτίτες της ψυχής» λοιπόν… Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για την τελευταία σας ατομική έκθεση; 

-Οι σταλακτίτες είναι ένα κρυστάλλινο σύμπλεγμα που σχετίζεται άμεσα με τα κρυφά μονοπάτια του εσωτερικού μας κόσμου και την εδραίωση μιας προσωπικής αυτάρκειας. Επίσης προκαλούν μείωση της έντασης, χαλαρώνουν και  δυναμώνουν τα θετικά συναισθήματα διώχνοντας μακριά τα αρνητικά και χαρίζοντας ηρεμία.  

Οι σταλακτίτες δημιουργούνται από τη Φύση, η οποία με τρόπο θαυμαστό κάνει Τέχνη χρησιμοποιώντας δύο μόνο υλικά: το νερό που με τον σταλαγμό μας χαρίζει τη ζωή και ένα δεύτερο στοιχείο που δεν είναι άλλο από ένα άλας. Τα δύο αυτά στοιχεία όταν στεγνώνουν δημιουργούν διάφορα πανέμορφα σχήματα με ποικίλα χρώματα που παραμένουν πάντα ανθεκτικά και δυναμικά.   

Αισθάνθηκα λοιπόν ότι πηγή ζωής για μένα είναι η έμπνευση που βγαίνει από μέσα μου αβίαστα και σαν σταλακτίτης στάζει με διαφορετικούς ρυθμούς και χρώματα τα συναισθήματα της ψυχής μου πάνω στον καμβά δημιουργώντας ακανόνιστα σχήματα που στόχος τους είναι να δίνουν στον θεατή την αίσθηση της χαλάρωσης, της χαράς, της γαλήνης, της ευδαιμονίας και της εσωτερικής ολοκλήρωσης. 

Ελένη Σαμέλη

-Ποια τεχνική σας εκφράζει περισσότερο; Σας αρέσει να πειραματίζεστε;  

-Το στυλ της τέχνης μου χαρακτηρίζεται από έναν προσωπικό και πρωτότυπο τρόπο χειρισμού της σπάτουλας, σε συνδυασμό με ένα παιχνίδι χρωμάτων που ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου.   

Απελευθερώνω την φαντασία μου και η «touche» μου (άγγιγμα με τη σπάτουλα) την στιγμή που αγγίζει τον καμβά, αγγίζει για μένα το «Όνειρο». Δηλαδή αυτό ακριβώς που επιθυμώ. Να δημιουργώ ονειρικές, φανταστικές εικόνες που να γίνονται ένα με το όνειρο κάθε θεατή. Ο ποιητής λέει: «Φτιάχνε Ομορφιά! Και…μοιράσου την!» Αυτή είναι λοιπόν η επιθυμία μου.   

Η τεχνική μου, με αποκλειστικά εργαλεία τη σπάτουλα, κάποια χρώματα και ένα καμβά, ξεπήδησε για πρώτη φορά από μέσα μου στα δεκαοχτώ μου χρόνια, μόλις ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία, όπου μια μέρα αυθόρμητα ζωγράφισα σε καμβά ένα έργο που το ονόμασα «Promesse» και είναι αυτό που με εισήγαγε σε έναν καινούργιο κόσμο, στην χρήση της σπάτουλας με έναν δικό μου έμφυτο τρόπο.   

Δεν χρησιμοποιώ ως εργαλείο μου ούτε ένα πινέλο. Η σπάτουλα, σαν προέκταση του χεριού και της καρδιάς μου κινείται πάνω στον καμβά και αποτυπώνει την εικόνα που έχω μέσα μου, που και αυτή δημιουργείται εκείνη τη στιγμή σαν ένα ταξίδι αναζητήσεων και ανακαλύψεων.  

Χειρίζομαι την σπάτουλα με έξι διαφορετικούς τρόπους. Από αυτούς δεν λείπει ένα είδος pointillage. Με αποκλειστικά αυτή την τεχνική έχω δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο αρκετά έργα.   

«Stalactites of Soul» 
Ελένη Σαμέλη

Η τέχνη είναι τροφή και όχι πολυτέλεια

-Είστε από τους ζωγράφους που τους αρέσει να χρησιμοποιούν καβαλέτο;  

-Με την ελευθερία που χρειάζεται να έχουν οι κινήσεις του χεριού μου και τη στερεότητα που απαιτείται ειδικά όταν ζωγραφίζω σε μεγάλες επιφάνειες, δεν εξυπηρετεί το καβαλέτο. Το χρησιμοποιώ όποτε δημιουργώ μικρότερων διαστάσεων έργα.   

Φύση, θάλασσα, αφηρημένη ζωγραφική… Με ποιες θεματολογίες έχετε ασχοληθεί;  

Charlie Chaplin έχει πει: «Η ζωή είναι μία παράσταση χωρίς πρόβα. Γι’ αυτό αυτοσχεδίασε!» 

Έτσι κι’ εγώ δημιουργώ χωρίς πρόβα. Καταθέτω την ψυχή μου στον καμβά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πιστεύω στην ομορφιά της ζωής. Η τέχνη είναι τροφή και όχι πολυτέλεια.   

Έτσι λέω το «Let it be» του Paul Mac Cartney και αφήνω τη δημιουργία να πάρει τον δρόμο της. Ό,τι αποτυπώνω στον καμβά είναι εικόνες της ψυχής μου. Ποτέ δεν προσχεδιάζω κάτι πάνω στον καμβά ή σε χαρτί. Αυθόρμητα επιλέγω κάποια χρώματα και ξεκινάω τη δημιουργία της δικής μου εικόνας. Θέλω να δώσω μορφή στο πάθος που κρύβω μέσα μου και που συχνά ξεχειλίζει και διαχέεται σαν χείμαρρος. Θέλω τα έργα μου να αποτελούν ένα παράθυρο στο όνειρο, στη χαρά, στην αισιοδοξία, στην ζωή.   

Στην τελευταία μου σειρά με τίτλο: «Eternity» στην οποία χρησιμοποιώ νέα τεχνοτροπία, υμνώ το αιώνιο παιχνίδι του Ουρανού, της Θάλασσας, της Φύσης, των Λουλουδιών, του Πλούτου της Ψυχής, του Ονείρου, της Ολοκλήρωσης του ανθρώπου.    

«Stalactites of Soul» 
Ελένη Σαμέλη

-Διακρίνουμε ιμπρεσσιονιστικές επιρροές στη δουλειά σας. Ποιοι μεγάλοι καλλιτέχνες σας έχουν εμπνεύσει;  

-Δεν αισθάνομαι να έχω επηρεαστεί από συγκεκριμένους μεγάλους καλλιτέχνες. Από μικρή όμως, μετά το πρώτο μου ταξίδι στο Παρίσι, πάντα στο δωμάτιό μου με συντρόφευαν απεικονίσεις έργων του Monet και του Renoir. Ίσως οι εικόνες που έχω στο μυαλό μου από αυτούς τους δύο καλλιτέχνες να έχουν επηρεάσει τη γραφή μου στον καμβά.   

-Πώς επιλέγετε τα χρώματα που συνθέτουν τον καμβά σας;  

-Χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα σας πω ότι τα χρώματα που επιλέγω κάθε φορά να χρησιμοποιήσω, εξαρτώνται απ τη διάθεση μου, από την εσωτερική μου έμπνευση.  

Κατά κανόνα ξεκινάω μία δημιουργία όταν έχω ευχάριστη διάθεση. Επομένως, θα παρατηρήσει κανείς ότι τα χρώματα που επιλέγω στην πλειοψηφία τους είναι ζωντανά, παστέλ ή έντονα, εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου αισθητική και τον δικό μου κόσμο. 

-Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι οι μεγάλες δημιουργίες εκφράζονται σε στιγμές πόνου του καλλιτέχνη;  

-Όχι πάντα. Τα έντονα συναισθήματα είτε είναι χαρούμενα και θετικά είτε έχουνε μέσα τους πόνο, μπορεί να χαρίσουν μία μοναδική δύναμη στο έργο του καλλιτέχνη.   

Η αληθινή ομορφιά βρίσκεται πάντα στην ενέργεια που εκπέμπει το έργο. Έτσι, όπως μία καλημέρα που λέγεται από καρδιάς ζεσταίνει σαν ηλιαχτίδα, έτσι και ένα έργο τέχνης που βγαίνει από το άρωμα ψυχής του καλλιτέχνη (Scent of Soul), μπορεί να γεμίσει την καρδιά του θεατή με πλούσια θετικά συναισθήματα και να έχει μοναδικά Αισιόδοξη Δύναμη.  

«Stalactites of Soul» 
Ελένη Σαμέλη

Επιθυμώ να δημιουργώ ονειρικές, φανταστικές εικόνες που να γίνονται ένα με το όνειρο κάθε θεατή

-Όταν ακούτε μουσική που σας ευχαριστεί ή διαβάζετε ένα ποίημα που σας εκφράζει, σάς δημιουργείται η διάθεση καλλιτεχνικής έκφρασης; 

-Ναι! Σχεδόν πάντα! Η μουσική ειδικά όταν την έχω επιλέξει με συντροφεύει στις πιο πολλές δημιουργίες μου. 

-Τι σημαίνει η μουσική για εσάς; 

-Η μουσική για μένα είναι σαν τη ζωγραφική. Οι νότες της πότε ψηλές και πότε χαμηλές, προκαλούν μία εγρήγορση του ψυχικού μου κόσμου και συχνά συνθέτουν μέσα μου μία μελωδία γεμάτη ευδαιμονία και χαρά.  

-Συνεργάζεστε με διακεκριμένους αρχιτέκτονες και designers και διακοσμείτε οικίες, εργασιακούς χώρους, σκάφη. Ποια η εμπειρία σας από αυτή τη δραστηριότητα σας.  

-Είναι μία πολύ δημιουργική εμπειρία και μία μεγάλη πρόκληση. Έρχεσαι σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους, με καινούργια κτίσματα μοντέρνα, όπου μοιράζεσαι μία δημιουργία που προκαλεί μεγάλη ζωντάνια και ευτυχία σε όλους.  

stalactites-of-soul-i-eleni-sameli-sto-idryma-eikastikon-technon-tsichritzi
Ελένη Σαμέλη

Who is who 

Η Ελένη Σαμέλη είναι Ελληνίδα αρχιτέκτων και ζωγράφος που ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική (BA) στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (University of Kent) απ’ όπου απέκτησε το Bachelor με διάκριση. Εν συνεχεία ολοκλήρωσε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlessex University του Λονδίνου, (MA) Master of Arts in Design, με ειδικότητα στους φωτισμούς. 

Η ζωγραφική ξεπήδησε από μέσα της αυθόρμητα με ένα δικό της στυλ ιμπρεσιονιστικό που θεωρήθηκε πρωτοποριακό από τους καθηγητές της στην Αγγλία, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι από την επιδεξιότητά της στην σπάτουλα, την τεχνική της και το ήθος της ζωγραφικής της την παρότρυναν να ασχοληθεί επαγγελματικά και με την ζωγραφική. 

Από το 2016 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Παρίσι, τις Κάννες και τη Ρώμη. 

Έχει παρουσιάσει δυο ατομικές εκθέσεις, μία στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή το 2018 και μία στην ιδιωτική λέσχη Ecali Club το 2020 

Info έκθεσης  

Ελένη Σαμέλη  «Stalactites of Soul»  

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής  

Εγκαίνια: Τρίτη 18 Ιουνίου | 19:00 – 22:30  

Στο «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή»  στην οδό Κασσαβέτη 18 , Κηφισιά  

Η Έκθεση θα διαρκέσει από Τρίτη 18 Ιουνίου έως και Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 

Τηλ. 210 8019975  

www.elenisameli.com 

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Mahy Polymeropoulos: Συναισθηματικά στο τελάρο μου εκφράζω τον ψυχισμό μου 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, η γκαλερί Contemporary Athens παρουσίασε την νέα δουλειά της Ελληνοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μάχης Δημήτριου-Πολυμεροπούλου με τίτλο Cosmic...

«Ροσσινιάδα», Ένα μουσικό παραμύθι στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 

Η «Ροσσινιάδα», ένα μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, έρχεται στο Αμφιθέατρο...

Οι πηγαίες συνθέσεις “Ωμής Τέχνης” του Ζαν Ντυμπυφέ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Ζαν Ντυμπυφέ / Jean Dubuffet γεννήθηκε το 1901 στη Χάβρη. Ήταν γιος εύπορης οικογένειας οινεμπόρων. Σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this