Συνέντευξη στη Βανέσσα Πανοπούλου

Βανέσσα Πανοπούλου

-Εύα, πώς προέκυψε για σας η ζωγραφική, η δημιουργία, το design κοσμημάτων;

-Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να ζωγραφίζω ατελείωτες ώρες κοιτώντας το νυχτερινό ουρανό.

Διάβαζα βιβλία, πήγαινα σε εκθέσεις, έπαιρνα περιοδικά. Τρελαινόμουν με τις εικόνες και τα χρώματα. Μου δημιουργούσαν έντονα συναισθήματα που προσπαθούσα να εξηγήσω. Ήμουν από τους τυχερούς που ήξερα πως με ένα τρόπο θα ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό.

Σαν παιδί πειραματιζόμουν. Άρχισα να σχεδιάζω παπούτσια, ρούχα και ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με το κόσμημα.

Οι γονείς μου με βοήθησαν πολύ να εμμένω σε ότι αγαπώ.

Ξεκίνησα μαθήματα με τον ζωγράφο και μέντορά μου Θανάση Σπηλιόπουλο. Τα πιο ουσιαστικά 6 χρόνια της ζωής μου. Με βοήθησε να απογειώσω τα συναισθήματα μου. Συνειδητοποίησα, εκφράστηκα, δημιούργησα!

Σπούδασα σχέδιο μόδας, Marketing Management και παρακολούθησα μαθήματα fashion marketing στο Central Saint Martin’s University.

-Στις μέρες μας πρέπει ο καλλιτέχνης να είναι και μάνατζερ του εαυτού του;

-Πιστεύω πως ναι. Για το λόγο αυτό τα μαθήματα που παρακολούθησα στο Central Saint Martins είχαν σκοπό να εμβαθύνω στις βασικές αρχές και έννοιες διοίκησης μάρκετινγκ ειδών μόδας.

Είχαν έμφαση στην παρουσίαση της δομής και του τρόπου λειτουργίας του εγχώριου και διεθνούς κλάδου της μόδας, τη στρατηγική διαχείριση επωνυμίας προϊόντων μόδας (fashion branding). Πρέπει ο σύγχρονος καλλιτέχνης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία.

Ήμουν και είμαι πάντα ονειροπόλα. Κοιτούσα το νυχτερινό ουρανό και φανταζόμουν αστερισμούς που μου ξυπνούσαν αναμνήσεις από το παρελθόν και με γέμιζαν αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον

-Στα σχέδια που εμπνέεστε και δημιουργείτε, καταθέτετε μέρος του εαυτού σας;

-Απόλυτα. Ξεδίπλωσα τα συναισθήματα μου, την ευαισθησία μου, την αισιοδοξία και τον δυναμισμό μου και τα αποτύπωσα σε ένα χαρτί. Με τη ζωγραφική εξελίσσεσαι. Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις σχολές εφαρμοσμένων τεχνών οι βασικές αρχές διδάσκονται με το ελεύθερο σχέδιο.

Το πιο δύσκολο είναι σε μια συλλογή να συνάδουν όλα τα κομμάτια μεταξύ τους. Να τα βλέπεις και να συμπληρώνει το ένα το άλλο. Για να το πετύχεις απαιτεί γνώσεις, συγκέντρωση και κριτική σκέψη. Επιτυχία είναι κοιτάζοντας ένα σχέδιο να αναγνωρίζεις αμέσως τον δημιουργό του. Μακάρι να φτάσω σε αυτό το σημείο. Έτσι αφήνεις το στίγμα σου.

Ο νυχτερινός ουρανός είναι η κύρια πηγή έμπνευσης στην πρώτη μου συλλογή κοσμημάτων

-Μιλήστε μας για τη νέα σας συλλογή.

-Ήμουν και είμαι πάντα ονειροπόλα. Κοιτούσα το νυχτερινό ουρανό και φανταζόμουν αστερισμούς που μου ξυπνούσαν αναμνήσεις από το παρελθόν και με γέμιζαν αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον.

Ο νυχτερινός ουρανός είναι η κύρια πηγή έμπνευσης στην πρώτη μου συλλογή κοσμημάτων.

Το αστέρι είναι το τυχερό μου σύμβολο. Σύμβολο ελπίδας, δημιουργίας και πίστης.

Η συλλογή σου εξάπτει τη φαντασία και σε ταξιδεύει με μηδενική βαρύτητα σε ένα σύμπαν όπου θα συναντήσεις κομήτες, αστερόσκονη, βροχή από πεφταστέρια και ματωμένα φεγγάρια που θα μπορείς να αγγίξεις.

-Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

-Τα μέταλλα που χρησιμοποιώ είναι ασήμι 925 επιχρυσωμένο ή επιπλατινωμένο και χρυσό σε περιορισμένα κομμάτια. Τα περισσότερα συνδυάζονται με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους όπως ζαφείρια, ρουμπίνια, aquamarines, τουρμαλίνες, ροζ quartz και άλλα πολλά. Το αποτέλεσμα είναι γυαλιστερές επιφάνειες με διακριτικές λάμψεις που παραπέμπουν σε στοιχεία του σύμπαντος.

Το μεγάλο μέρος της κατασκευής τους δουλεύεται αποκλειστικά από εμένα συνθέτοντας έναν ολόκληρο προσωπικό κόσμο έτοιμο να σε παρασύρει σε όνειρα!

-Σε τι κοινό απευθύνονται τα κοσμήματα σας;

-Σε γυναίκες κυρίως με φαντασία, δυναμικές με πάθος για τη ζωή. Πνεύματα ανήσυχα και ελεύθερα, αλλά ταυτόχρονα στοχαστικές και ονειροπόλες. Ίσως γιατί αυτή είναι η δική μου αντίληψη και κοσμοθεωρία για τη ζωή.

-Πώς βλέπετε την εξέλιξη της δουλειάς σας;

-Η εξέλιξη απαιτεί δουλειά. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με όλες τις δημιουργίες μου. Είναι σαν να μου μιλάνε. Με οδηγούν. Αυτός ο συνεχής διάλογος είναι άγνωστο που θα με οδηγήσει. Οι βασικές αρχές έχουν ήδη αποτυπωθεί. Διαχρονικά σχέδια σε λιτές, γεωμετρικές φόρμες. Η γεωμετρία με ισορροπεί. Ένα τρίγωνο μπορεί να εκπέμπει κάτι ισορροπημένο, ένα παραλληλόγραμμο κάτι ήρεμο ή δυναμικό. Τα στοιχεία στις γυαλιστερές επιφάνειες δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας και την εντύπωση της κίνησης ενώ αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της βαρύτητας. Πάνω σε αυτές τις βάσεις θα εξελίξω τα επόμενα σχέδια που ήδη έχω ξεκινήσει να υλοποιώ.

Σίγουρο είναι πως για εμένα το κόσμημα δεν έχει τάση ή εποχή.

Δημιουργία της Εύας Παπαστάθη

Who is Who

Η Εύα Παπαστάθη

Η Εύα Παπαστάθη είναι γεννημένη στην Αθήνα με αγάπη από μικρή ηλικία για τη ζωγραφική την οποία καλλιέργησε πλάι στον ζωγράφο Θανάση Σπηλιόπουλο. Σπούδασε Σχέδιο Μόδας, Marketing Management στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της με σεμινάρια Design και Fashion Marketing στο Central Saint Martin’s University of Arts στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το ArtViews.gr στο Instagram https://www.instagram.com/rtvs/?hl=el