Θανάσης Λατσίνογλου: «Κάθε σκηνή του σεναρίου μου έχει λόγο ύπαρξης χωρίς φλύαρα στοιχεία» 

Α’ Βραβείο στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε. 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Στην τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε., ο Δραμινός Θανάσης Λατσίνογλου ήταν η αποκάλυψη. Πολιτικός μηχανικός, με έντονη κοινωνική δράση και όραμα για την πόλη και τον τόπο του και ιδιαίτερη ευαισθησία στο σεβασμό του ανθρώπου στην εργασία, γράφει το πρώτο του σενάριο και κερδίζει το πρώτο βραβείο! 

Θέμα, η σεξουαλική παρενόχληση, η εργασιακή εκμετάλλευση, η συναίνεση στο σεξ στο χώρο εργασίας και η εμπλοκή του χρήματος σε όλο αυτό. Σενάριο έξυπνο, με ενδιαφέρουσα πλοκή και εύστοχο χειρισμό δεν μπορούσε στην εποχή του #metoo παρά να κερδίσει επάξια το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό. 

Δύο φίλες ζουν στην ανασφάλεια και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση. Η μία, περισσότερο τολμηρή, επιλέγει την εργασία στο σεξ. Η δεύτερη είναι επιφυλακτική. Το σενάριο αυτό ασχολείται με ένα ζήτημα που δεν αγγίζεται ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. 

Τόσο το εξαιρετικό σενάριο, όσο και το success story του κυρίου Λατσίνογλου, μας κέντρισε την προσοχή και θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του. 

-Θανάση, είστε πολιτικός μηχανικός. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή σεναρίου;  

-Ήταν μια σειρά από συγκυρίες. Ξεκίνησε από μια συζήτηση με φίλους πάνω στην σεξ-εργασία, η οποία συνεχίστηκε με τη σύζυγό μου. Στην προσπάθειά μου να θέσω μια άλλη διάσταση του ζητήματος, χρησιμοποίησα ως επιχείρημα μια φανταστική ακραία κατάσταση. Την στιγμή εκείνη, η κατάσταση αυτή μου φάνηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Αυτό έμεινε στην άκρη του μυαλού μου μέχρι που έπεσα πάνω σε ένα σεμινάριο συγγραφής σεναρίου, που μου αποκάλυψε τα μυστικά και μου έδειξε τον ιδιαίτερο τρόπο συγγραφής ενός σεναρίου. 

Επιπλέον, έχουμε την τύχη, η πόλη μας η Δράμα να διοργανώνει και να φιλοξενεί το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να γράψω σενάριο, αν δεν υπήρχε το φεστιβάλ να με φέρει πιο κοντά στον κόσμο του κινηματογράφου.  

Τι πραγματεύεται το σενάριο σας; 

-Κεντρικό σημείο του σεναρίου είναι η έννοια της συναίνεσης στο σεξ, η διαμεσολάβηση του χρήματος, κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σεξ-εργασίας αλλά και οι διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων πάνω στην σεξ-εργασία. Βέβαια, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως η εργασία στο σεξ, μόνο μερικές διαστάσεις και μόνο ορισμένες παράμετροι του ζητήματος μπορούν να εξεταστούν. 

Η απόσταση που μας χωρίζει από την σεξ-εργασία, τα βιώματά μας, οι ακραίες καταστάσεις, οι σκέψεις που κάνουμε, μας δείχνουν ότι οι απαντήσεις δεν είναι απλές, ούτε μοναδικές, ούτε απόλυτες. 

Ήταν χαρακτηριστικό, ότι ξεκίνησα έχοντας μια συγκεκριμένη και σαφή άποψη, αλλά κατά τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου, η άποψη αυτή άλλαξε, και μαζί της η εξέλιξη της ιστορίας του συγκεκριμένου σεναρίου.  

Ο Θανάσης Λατσίνογλου στην τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε.

-Τι είχατε κατά νου όταν γράφατε το σενάριο; 

-Ότι οι κινηματογράφος είναι κυρίως εικόνα και δευτερευόντως διάλογος. Προσπάθησα κάθε σκηνή να έχει λόγο ύπαρξης, να μην υπάρχει φλυαρία και όποιος θελήσει να μετατρέψει ξανά το κείμενο σε ταινία να μπορεί να τη φανταστεί με έναν παρόμοιο με τον δικό μου τρόπο. 

 -Μιλήστε μας για τους χαρακτήρες του σεναρίου. 

-Δύο φίλες ζουν στην ανασφάλεια και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση. Η μία, περισσότερο τολμηρή, επιλέγει την εργασία στο σεξ. Η δεύτερη είναι επιφυλακτική. Στην ιστορία αυτή, καταλυτικό ρόλο παίζει ο ανδρικός χαρακτήρας που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκφράζει την πατριαρχία και όσα αυτή προκαλεί. 

 -Σας απονεμήθηκε το α΄ βραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε. Τι πιστεύετε ότι έκανε το σενάριο σας ξεχωριστό; 

-Είναι η πρώτη φορά που γράφω σενάριο. Δεν περίμενα ότι θα βραβευτώ και δεν έχω την εμπειρία για να κρίνω. Τολμώ να εκτιμήσω ότι τα κρίσιμα σημεία ήταν η ιδέα, ο χειρισμός του θέματος, η δραματουργία και η πλοκή.  

Ο Θανάσης Λατσίνογλου στην τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε.

-Πώς σκεφτήκατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό;  

-Είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο συγγραφής σεναρίου, με διδάσκουσα την Αναστασία Μπαρτζουλιάνου. Θέλω να την ευχαριστήσω όχι μόνο γιατί με τη βοήθειά των μαθημάτων της μπόρεσα να μετατρέψω την ιδέα που είχα στο μυαλό μου σε δομή, πλοκή, φανταστικές εικόνες και τελικά σε σενάριο, αλλά και γιατί με προέτρεψε να γράψω το σενάριο και να συμμετάσχω στο διαγωνισμό.  

Το σενάριο αυτό ασχολείται με ένα ζήτημα που δεν αγγίζεται ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. Δεν έχω σχέσεις με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, και ο διαγωνισμός έδωσε την ευκαιρία στο σενάριο μου να διαβαστεί και ενδεχομένως να προκαλέσει το ενδιαφέρον για να γίνει ταινία. Ταυτόχρονα, ήταν μια ευκαιρία αξιολόγησης της προσπάθειας μου. 

-Επόμενα βήματα… 

-Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες που ακολουθούνται ώστε ένα σενάριο να γίνει ταινία. Όμως θα ήταν μεγάλη χαρά για μένα το σενάριο αυτό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ανθρώπων του κινηματογράφου, να γίνει ταινία και να συμμετάσχει στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.  

Δεν είμαι επαγγελματίας σεναριογράφος. Ίσως στο μέλλον να υπάρξει κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου.  

Who is Who 

Θανάσης Λατσίνογλου -Σεναριογράφος  

Ο πολιτικός μηχανικός, Θανάσης Λατσίνογλου είναι γεννημένος το 1964 και παντρεμένος με τη Σούζυ, Έχουν δύο αγόρια. Από το 1999 είναι υπάλληλος στο Δήμο Δοξάτου, προϊστάμενος στη Δ/νση Περιβάλλοντος. 

Μεγάλωσε και ζει στην πόλη της Δράμας, που τόσο αγαπά.  Έχει συνδικαλιστική, πολιτική και κοινωνική δράση. Αγαπημένη δραστηριότητα η συγγραφή άρθρων γνώμης σε ιστολόγιο (www.aide.gr) 

Κέρδισε το Α΄ Βραβείο στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε.

Ο Θανάσης Λατσίνογλου
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this