Tρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χιωτίνη στην Αμοργό

Στην αίθουσα Πολιτισμού & Τέχνης “Σημωνίδης” σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού , στη Λόζα της Χώρας Αμοργού παρουσιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χιωτίνη με τίτλο "Στο νησί".

Στο νησί

Στην τέντα τῆς κληματαριᾶς τὸ καλοκαίρι ἀνασαίνει…

Νίκος Γκάτσος, Ἀμοργός

Λίγα λόγια για την έκθεση από την Ίρις Κρητικού

Πόσο γαλανό και πόσο λευκό, πόσα ανάγλυφα φωτεινότητας και βράχοι μεσίστιοι χωρούν στο ελληνικό καλοκαίρι;

Τα έργα του Νίκου Χιωτίνη, αποτελούν μια ειλικρινή πατριδογνωσία του ελάχιστου, ένα πυλώνα εξομολογητικό για την πιο σταθερή του αγάπη: την Αμοργό. Το νησί που εκ γενετής σφραγίζει ως άυλη και ως πρώτη γενέθλια ύλη τα καλοκαίρια, το βλέμμα και την ψυχή του. Και που τα τελευταία χρόνια συνομιλεί και ταυτίζεται με τη ραστώνη και το εκχύλισμα της ζωγραφικής του.

Η ενότητα αυτή που παρουσιάζεται στην ωραιότερη -θα τολμούσα να πω-,χώρα   των   Κυκλάδων, ακολουθεί και αντιβαίνει εκείνες των αστικών περιπλανήσεων του ζωγράφου. Αυτές που με ειλικρίνεια κατέθεσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ζωγραφίζοντας τις καθημερινές διαδρομές του, τον ανθρώπινο ζόφο, την ανήσυχη ενδοχώρα συναισθημάτων, προσώπων και θραυσματικών όψεων του αστικού τοπίου μιας ρέουσας και ανασφαλούς περιοχής.
Ετούτη ωστόσο η εξομολογητική ζωγραφική του απτού και του διάφανου,το πυκνό εικονολόγιο υφών, στιγμών και ωρών που επανέρχονται ως θερινό καθησυχαστικό τεριρέμ στο οικείο παλίμψηστο του καμβά, αποτελούν το πολυτιμότερο προσωπικό μοίρασμα του  ζωγράφου. Και μαζί, ισχυρό αντίδοτο στην πολυσχιδή αθηναϊκή του καθημερινότητα και στο δικό μας ανήσυχο βλέμμα. Επιτρέποντάς μας να βαδίσουμε τώρα μαζί του σε άγνωστες ρόδινες ακτές, να αναμετρηθούμε με τη γραμμή του ορίζοντα, να ψηλαφίσουμε τις γεωμετρίες του λευκού, να ακουμπήσουμε τις μενεξεδένιες σκιές, να αφήσουμε τον   ευφραντικό αέρα με την επίγευση άμμου και φρύγανου να μας συμπαρασύρει μαζί του ως   την κάθετη άκρη μιας αιχμηρός πλαγιάς που σβήνει στο πέλαγος.

Επιλέγοντας τον γνώριμο ζωηρό χρωστήρα με τις τολμηρές αντιθέσεις και τις πρωτογενείς   δυναμικές φόρμες με τα αδρά περιγράμματα και τα διάσπαρτα ναΐφ πλαστικά στοιχεία που συναντούμε και αναγνωρίζουμε στη γραφή του, ο Νίκος Χιωτίνης πετυχαίνει να επαναδιατυπώσει ένα γνώριμο αλφαβητάριο απλουστευτικών συντεταγμένων ευτυχούς εντοπιότητας, που δρουν στη δομή και το συναίσθημα της εικόνας καταλυτικά. Και ταυτόχρονα, να πλάσει και να ορίσει έναν κινηματογραφικό, φελινικό σχεδόν δεύτερο χρόνο, ιδιαίτερα στα έργα εκείνα όπου το τοπίο κατοικείται από ανθρώπινες μορφές και παραστατικά σύμβολα: μια γυναίκα με μαύρο φουστάνι και μνήμη χορεύτριας, βυθίζει την πολυθρόνα και τα γυμνά της πόδια της μέσα στη θάλασσα, ατενίζοντας τη σιωπή.

Ένας άνδρας με λευκό κοστούμι και καπέλο, στήνει μια ξύλινη καρέκλα στην άμμο για να βρει τον ορίζοντα. Ένα πλοίο που δεν ταξιδεύει πια. ξερνά τις αιχμές και τις Σκουριές του στον λόφο της άμμου. Κάτοικοι Αμοργού και αυτοί, στο διηνεκές της ζωγραφικής και του νου. α   έργα του  νησιού, διαστέλλοντας τόσο τον τόπο όσο και τον χρόνο, αρμολογούν σιωπηλά   μια καθαρόαιμη αισθαντική ολότητα. Επιφέρουν γαλήνη και κάθαρση, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευσή τους. Ίσως γιατί στο σύνολό τους, εκπορεύονται από το παντοτινό και από τη βαθιά αγαπη για την αγιοσύνη του ξερικού αυτού τρόπου ύπαρξης. Για τη διάθλαση του φωτός που αιωρείται επάνω απ’ το χάος. Για την ευτυχισμένη δυνατότητα του καλοκαιριού, στον ίσκιο της κληματαριάς να ανασαίνει…

Who is Who

Ο Νίκοs Χιωτίνης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Αμοργό.
Σπούδασε Βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Camerino Ιταλίας, εμπλεκόμενος παράλληλα και θητεύοντας στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου απο πολύ νεαρή ηλικία. Εργάστηκε ως Βιολόγοs, με μακρά θητεία 24 έτη στην διοίκηση και ομαλή λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων μεγάλων μονάδων υγείας (ιδιωτικών κλινικών).
Παράλληλα συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις. Σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο στο “VELLIOS SCHOOL OF ART” – AKTO . Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την ζωγραφική, ενώ διευθύνει τον χώρο τέχνης ARTEVISIONE του οποίου είναι και ο ιδρυτής.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
1. GLOBALIZATION 7/3-20/4/2019. ARTEVISIONE.
2.Ονείρων Τόποι 6/05/21-28/05/21. ARTEVISIONE
3. Στο Νησί 5/07/22-20/07/22. Αίθουσα Πολιτισμού & Τέχνης “Σημωνίδης” στη Λόζα της Χώρας Αμοργού.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, πινακοθήκες, χώρους τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετοχή σε διεθνείς Art Fair:
-ART THESSALONIKI International Contemporary Art Fair- IWS GLOBE, 21/11-24/11/2019
Δηλώνει εραστής του ασήμαντου και αναζητητής της απρόσμενης χαράς.
Έργα του βρίσκονται στην Συλλογή Πορτρέτων Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης ΔΠ
Εξώφυλλο το έργο “Ο Θίασος” στο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Clemens J. Senz της σειράς Aldina απο τις εκδόσεις Gutemberg “Η Παρηγοριά των στρογγυλων πραγμάτων”, 2021.
Συμμετοχή στο ανθολόγιο “100 Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί Δημιουργοί” 2021 τόμος 4 , σελ. 408-411 της ARTWAY, ΟΣΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.
Νίκος Χιωτίνης

Info Έκθεσης

Επιμέλεια Ίρις Κρητικού
Οργάνωση ArteVisione
Εγκαίνια 8/7/2022, 7-10μμ
Διάρκεια 5/7-20/7/2022
Είσοδος ελεύθερη
Ανοικτά καθημερινά 7-10 μμ
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this