Στο ατελιέ – Στάθης Βατανίδης: “Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους”

"Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες στιγμές που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών έρχονται συχνά προς τον θεατή, ζητώντας την συμμετοχή του"

Στάθης Βατανίδης

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Οι συναντήσεις με τους καλλιτέχνες στο ατελιέ τους, μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω τον χώρο που γεννιέται η δημιουργία και να κατανοήσω στοιχεία της έμπνευσης τους. Μπροστά σε ολοκληρωμένα, ημιτελή και παλαιότερα έργα, αντιλαμβάνομαι την πορεία και την εξέλιξη της προσωπικής τους αναζήτησης.

Στο ατελιέ του στο Μέτς, ο Στάθης Βατανίδης μας μίλησε για την δουλειά του.

Στάθης Βατανίδης

Στάθης Βατανίδης: “Παραμένω ανθρωποκεντρικός. Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες ιστορίες-στιγμές, που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών μου, κοιτούν τον θεατή και ζητούν την συμμετοχή του. Ζωγραφίζω τον άνθρωπο με ότι αυτό περιλαμβάνει. Την ευτυχία, την αγωνία και το δράμα του.

Με την ζωγραφική μου σε πρώτη φάση αφήνω το αποτύπωμά μου και σε δεύτερη φάση χτίζω γέφυρα επικοινωνίας.

Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους ή καλύτερα στον κόσμο μας. Ζωγραφίζω για τους άλλους σε σχέση με εμένα ή ζωγραφίζω για μένα σε σχέση με τους άλλους.

Αυτό το διάστημα, δουλεύω με ανοιχτά χρώματα και θεματικά οι συνθέσεις μου παραπέμπουν σε αυτό που οι σκηνοθέτες αποκαλούν στοπ-καρέ, ζωγραφίζοντας πολλές ιστορίες σε μια επιφάνεια.

Με γοητεύει και είναι μεγάλη πρόκληση για μένα η λευκή επιφάνεια του καμβά.

Τα έργα ζουν εκτεθειμένα όσο υπάρχουν θεατές.”