Στο ατελιέ – Στάθης Βατανίδης: “Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους”

"Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες στιγμές που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών έρχονται συχνά προς τον θεατή, ζητώντας την συμμετοχή του"

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Οι συναντήσεις με τους καλλιτέχνες στο ατελιέ τους, μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω τον χώρο που γεννιέται η δημιουργία και να κατανοήσω στοιχεία της έμπνευσης τους. Μπροστά σε ολοκληρωμένα, ημιτελή και παλαιότερα έργα, αντιλαμβάνομαι την πορεία και την εξέλιξη της προσωπικής τους αναζήτησης.

Στο ατελιέ του στο Μέτς, ο Στάθης Βατανίδης μας μίλησε για την δουλειά του.

Στάθης Βατανίδης

Στάθης Βατανίδης: “Παραμένω ανθρωποκεντρικός. Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες ιστορίες-στιγμές, που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών μου, κοιτούν τον θεατή και ζητούν την συμμετοχή του. Ζωγραφίζω τον άνθρωπο με ότι αυτό περιλαμβάνει. Την ευτυχία, την αγωνία και το δράμα του.

Με την ζωγραφική μου σε πρώτη φάση αφήνω το αποτύπωμά μου και σε δεύτερη φάση χτίζω γέφυρα επικοινωνίας.

Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους ή καλύτερα στον κόσμο μας. Ζωγραφίζω για τους άλλους σε σχέση με εμένα ή ζωγραφίζω για μένα σε σχέση με τους άλλους.

Αυτό το διάστημα, δουλεύω με ανοιχτά χρώματα και θεματικά οι συνθέσεις μου παραπέμπουν σε αυτό που οι σκηνοθέτες αποκαλούν στοπ-καρέ, ζωγραφίζοντας πολλές ιστορίες σε μια επιφάνεια.

Με γοητεύει και είναι μεγάλη πρόκληση για μένα η λευκή επιφάνεια του καμβά.

Τα έργα ζουν εκτεθειμένα όσο υπάρχουν θεατές.”

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

Η «Ματωμένη Πέμπτη», της Αγγέλικας Κοροβέση, στην Οδό Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο, «Ματωμένη Πέμπτη», της εννοιολογικής γλύπτριας, Αγγέλικας Κοροβέση, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this