Στο ατελιέ – Στάθης Βατανίδης: “Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους”

"Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες στιγμές που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών έρχονται συχνά προς τον θεατή, ζητώντας την συμμετοχή του"

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Οι συναντήσεις με τους καλλιτέχνες στο ατελιέ τους, μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω τον χώρο που γεννιέται η δημιουργία και να κατανοήσω στοιχεία της έμπνευσης τους. Μπροστά σε ολοκληρωμένα, ημιτελή και παλαιότερα έργα, αντιλαμβάνομαι την πορεία και την εξέλιξη της προσωπικής τους αναζήτησης.

Στο ατελιέ του στο Μέτς, ο Στάθης Βατανίδης μας μίλησε για την δουλειά του.

Στάθης Βατανίδης

Στάθης Βατανίδης: “Παραμένω ανθρωποκεντρικός. Αφηγούμαι μικρές ανθρώπινες ιστορίες-στιγμές, που τα βλέμματα των πρωταγωνιστών μου, κοιτούν τον θεατή και ζητούν την συμμετοχή του. Ζωγραφίζω τον άνθρωπο με ότι αυτό περιλαμβάνει. Την ευτυχία, την αγωνία και το δράμα του.

Με την ζωγραφική μου σε πρώτη φάση αφήνω το αποτύπωμά μου και σε δεύτερη φάση χτίζω γέφυρα επικοινωνίας.

Οι φιγούρες μου ζουν όσο πιστεύουμε στον μύθο τους ή καλύτερα στον κόσμο μας. Ζωγραφίζω για τους άλλους σε σχέση με εμένα ή ζωγραφίζω για μένα σε σχέση με τους άλλους.

Αυτό το διάστημα, δουλεύω με ανοιχτά χρώματα και θεματικά οι συνθέσεις μου παραπέμπουν σε αυτό που οι σκηνοθέτες αποκαλούν στοπ-καρέ, ζωγραφίζοντας πολλές ιστορίες σε μια επιφάνεια.

Με γοητεύει και είναι μεγάλη πρόκληση για μένα η λευκή επιφάνεια του καμβά.

Τα έργα ζουν εκτεθειμένα όσο υπάρχουν θεατές.”

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this