Δράσεις ψυχής και νου, στους χώρους του Fougaro Artcenter

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Βραδιά Ανάγνωσης William Faulkner (1897-1962)

«Ανάμεσα στη θλίψη και το τίποτα προτιμώ τη θλίψη»

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Fougaro Artcenter, συνεχίζει το αφιέρωμά σε πέντε μεγάλους Αμερικανούς λογοτέχνες και σας καλεί σε μια Βραδιά Ανάγνωσης αφιερωμένη στον Νομπελίστα συγγραφέα William Faulkner.

Ο William Faulkner

O William Faulkner, υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και το χαρακτηριστικότερο λογοτεχνικό παράδειγμα του Αμερικανικού Νότου. Ένας καινοτόμος συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δύο βραβεία Πούλιτζερ και το Βραβείο Εθνικού Βιβλίου.

Χαρακτηριστικά του λογοτεχνικά γνωρίσματα είναι η πολυφωνική αλλά ταυτοχρόνως ελλειπτική αφήγηση, η ειλικρινής κριτική ματιά απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις της εποχής του, αλλά και η τεχνική του εσωτερικού μονολόγου που κυριάρχησε στον γραπτό του λόγο.

Το Fougaro Artcenter τιμά τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα έργα του, που στιγμάτισαν την παγκόσμια λογοτεχνία και επηρέασαν ριζικά τους κατοπινούς συγγραφείς.

Library5
Ώρες 19.00 – 21.00
Ελεύθερη συμμετοχή

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Το Σινεμά στο FOUGARO

Le samourai (1967)

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Melville
Με τους Alain Delon, François Périer, Nathalie Delon

Από την ταινία Le samourai (1967)

H καλύτερη ταινία­ του Jean-Pierre Melville και ένα από τα σπουδαιότερα φιλμ νουάρ παρουσιάζει τον Alain Delon ως εκτελεστής επί πληρωμή με τις αρχές και προφίλ ενός Ιάπωνα σαμουράι: έντονη αίσθηση του καθήκοντος και αυστηρός κώδικας τιμής διέπει την υποβλητική ερμηνεία και το καθηλωτικό βλέμμα αυτού του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο (η επίσημη μετάφραση του τίτλου).

Οι εργοδότες του τον προδίδουν και ο ίδιος σχεδιάζει εκδίκηση ενώ παράλληλα περνά από ανακριτικές διαδικασίες της αστυνομίας. Δύο γυναίκες, η μία το ξεκάθαρο άλλοθί του και η άλλη με αμφιλεγόμενο ρόλο…Ο γοητευτικά απόμακρος αντι-ήρωας κινείται μέσα σε ένα σκηνικό μινιμαλιστικό που αναδεικνύει ένα γκρίζο Παρίσι, ένα μουντό σπίτι, μία ιεροτελεστία πράξεων απεκδυμένες από κάθε χρώμα και συναίσθημα.

Τέλος, την απόλυτη μοναξιά του πρωταγωνιστή εκφράζει και το γραμμένο από τον ίδιο τον Melville, ρητό της ταινίας: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναχικότητα από αυτήν ενός Σαμουράι. Εκτός από αυτήν μιας τίγρης στη ζούγκλα, ίσως».

Space 9, Cinema Fougaro
Κάθε Κυριακή στις 20.00

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Βραδιά Ανάγνωσης Ernest Hemingway (1899-1961)

«Τι σημαίνει να είσαι ανώτερος από τον διπλανό σου, από μόνο του δεν έχει τίποτα το άριστο, τίποτα το ευγενές. Η πραγματική αριστεία είναι να είμαστε ανώτεροι από εκείνον τον εαυτό που αφήσαμε πίσω μας.»

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 7-9μμ, είμαστε καλεσμένοι στην Βιβλιοθήκη του Φουγάρου, για μια Βραδιά Ανάγνωσης αφιερωμένη στον σπουδαίο Αμερικανό λογοτέχνη του 20ου αιώνα, Ernest Hemingway.

Ο Ernest Hemingway

Ο συγγραφέας των βραβευμένων έργων, “Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα”, “Ο γέρος και η θάλασσα” και ” Αποχαιρετισμός στα όπλα”, υπήρξε μια περιπετειώδης και πολυσχιδής προσωπικότητα, που τοποθετήθηκε στην καρδιά της ιστορίας της εποχής που ζούσε.

Πολεμήσε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, εργάστηκε ως ανταποκριτής εφημερίδων στην Ευρώπη, τιμήθηκε με τα βραβεία Νομπελ και Πούλιτζερ, ενώ υπολογίζεται ότι έγραψε πάνω από 100 διηγήματα και ποιήματα.

Ας απολαύσουμε τον σπουδαίο λογοτέχνη και παθιασμένο ταξιδευτή της ζωής, Hemingway, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα έργα του, που σημάδεψαν τη μορφή και το ύφος του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος.

Library5
Ώρες 19.00 – 21.00
Ελεύθερη συμμετοχή

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Λογοτεχνική συνάντηση με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου είμαστε καλεσμένοι σε μια λογοτεχνική συνάντηση του ποιητή Χάρη Βλαβιανού με τον γνωστό εικαστικό Μανώλη Χάρο.

Ο Χάρης Βλαβιανός

Ο Χάρης Βλαβιανός είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ’80 και διευθυντής του περιοδικού “Ποιητική”.

Το έργο του, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καινοτόμο, καταφέρνει να συνδυάσει τις παρελθοντικές μνήμες με τον νεωτερισμό, αλλά και να προκαλέσει τον αναγνώστη σε μια βαθειά στοχαστική θέαση της ανθρώπινης ψυχής.

Από τις ποιητικές του συλλογές, ” Σονέτα της Συμφοράς”, και την βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών “Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού”, μέχρι την μετάφραση των Τεσσάρων Κουαρτέτων του T.S.Eliot και την συλλογή παραλειπομένων και παραδόξων της λογοτεχνικής οικογένειας, όπως αναφέρει και ο ίδιος, με τίτλο “Britannica”, ο Χάρης Βλαβιανός θα θέσει τους βασικούς σταθμούς της ποιητικής του πορείας αλλά και θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε την αθέατη πλευρά του.

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree) και δημιουργική γραφή ποίησης στους κύκλους σεμιναρίων των εκδόσεων Πατάκη, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει το ίδιο μάθημα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και μετάφραση ποίησης στο Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.

Cafebistrot
19.00 – 20.30

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Κουκλοθέατρο με κλασικά παραμύθια

“Τα τρία γουρουνάκια”

Κουκλοθέατρο με κλασικά παραμύθια στη ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για παιδιά ηλικίας από 3 έως 8 ετών

Newlibrary7
Κάθε Σάββατο 18.00 – 19.00

Info

ΦΟΥΓΑΡΟ Αrtcenter
Ασκληπιού 98, 211 00, Ναύπλιο
27520 47300 6944 411041
[email protected], www.fougaro.gr

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη εώς Κυριακή
9πμ έως αργά

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this